יומיים וחצי נותרו לתום האולטימטום שהציב נשיא ארצות הברית - ולחמאס אין כוונה להיענות לו, לפחות לא עם שחרור כל החטופים. "לא נשחרר את כל החטופים בשבת הבאה", הבהיר הערב (יום ד') בכיר חמאס סמי אבו זוהרי בריאיון לאל-ג'זירה, במקביל לאופטימיות בקרב המתווכות שניתן יהיה להגיע להסכמה על החזרת העסקה למסלולה ושחרור כמתוכנן של שלושה חטופים בפעימה השישית בשבת.
בתוך כך, בחמאס קראו הערב לשלושה ימים של "צעדות סולידריות" - כמחאה על תוכנית טראמפ להשתלטות אמריקנית על רצועת עזה ופינוי כל תושביה. בהודעתו קרא חמאס לפלסטינים ולתומכיהם בעולם לערוך צעדות מחאה בימי שישי, שבת וראשון, "נגד התוכניות לעקור את עמנו הפלסטיני".
הכותרת
בדרך למשבר בהסכם? מנופי הלחץ שנשארו לישראל | רון בן ישי
24:03
בריאיון לאל-ג'זירה הוסיף אבו זוהרי, כשהוא מתייחס לאולטימטום שהציב טראמפ לשחרור כל החטופים עד שבת ב-12:00, כי "הצהרותיו של טראמפ יצרו מתח והובילו להתחמקות ישראל מהתחייבויותיה על פי ההסכם". את הצהרות שר הביטחון ישראל כ"ץ, שאמר היום כי אם החטופים לא ישוחררו בשבת "תהיה מלחמה", כינה אבו זוהרי "טיפשיות וסתמיות".
"האיומים של טראמפ לא מפחידים אותנו והם חסרי ערך", הוסיף בכיר חמאס. "מצרים וקטאר עושות מאמצים רבים על מנת להצליח בהסכם ולדחוף את ישראל לעמוד בהתחייבויותיה. אנו מרוצים מהעמדות הערביות הרשמיות לגבי דחיית תוכנית העקירה של הפלסטינים. ניהול רצועת עזה הוא עניין פלסטיני, ואיננו מקבלים תכתיבים חיצוניים שנכפים על עמנו. אנו מחויבים ליישם את ההסכם כפי שהוא, ולא נשחרר את כל האסירים בשבת הבאה".
כ"ץ מאיים ב"מלחמת עזה חדשה" אם לא ישוחררו חטופים בשבת
(צילום: אלעד מלכה, שירה קינן משרד הביטחון)
בדבריו, יש להדגיש, לא שלל בכיר חמאס אפשרות של שחרור שלושה חטופים, כפי שתוכנן במקור בפעימה השישית בשבת הקרובה - פעימה שחמאס חולל משבר גדול בעסקה כאשר הודיע שלשום על דחייתה, בטענה לכאורה להפרות ישראליות בהסכם, כמו עיכובים בהכנסת קרוואנים ואוהלים לפליטים הפלסטינים.
אף שטראמפ עצמו התעקש על שחרור כל החטופים בשבת, והציע לישראל "לפתוח את שערי הגיהינום" על עזה אם הדבר לא יקרה, ראש הממשלה בנימין נתניהו שמר על עמימות בסוגיה ושיגר מסרים מעורפלים - כשברקע הלחץ כלפיו מצד גורמים בימין, בהם השר בצלאל סמוטריץ', לאמץ לחלוטין את הדרישה של טראמפ.
דבריו של אבו זוהרי הערב מגיעים על רקע אופטימיות שהביעו היום גם בחמאס וגם במדינות המתווכות קטאר ומצרים - שפועלות למצוא פשרה שתאפשר את החזרת העסקה למסלולה. בכיר אחר בחמאס אמר שהתקבלו "איתותים חיוביים", בעוד גורם מצרי אמר שהצדדים "קרובים להסכמה". לדבריו, ישראל התחייבה להעביר יותר אוהלים, מחסות וציוד כבד לעזה. זמן קצר לאחר מכן דווח בעזה כי עשרות משאיות "עמוסות אוהלים" נכנסו ממחסום זיקים לכיוון צפון רצועת עזה.
לקהיר הגיעה היום משלחת חמאס בראשות בכיר ארגון הטרור חליל אל-חיה, ומקורות מצרים אמרו הערב שהפגישות נערכו מול ראש מנגנון המודיעין הכללי המצרי חסאן רשאד ונמשכו כמה שעות. "הדברים הולכים לקראת פריצת דרך, גיבוש הסכם הפסקת אש וחידוש שחרור האסירים משני הצדדים (כך במקור - לב"א). מאמצי הגישור הצליחו עד כה לפתור כמה בעיות סבוכות. אושר למספר ארגונים בינלאומיים להכניס את הדלק הדרוש וציוד רפואי דחוף לרצועה. עדיין נמשכים המאמצים להשיג את אישור הצד הישראלי להכניס בתים זמניים ואוהלים. ייתכן שיגיע אישור להכנסת קרוואנים עד מחר, מה שיאפשר את השלמת חילופי השבויים".
לסוגיית העסקה התייחס הערב הנשיא יצחק הרצוג. "אלה רגעי מפתח שבהם אני חוזר וקורא שוב ושוב להשלים את כל שלבי העסקה. להחזיר במהרה את כל אחיותינו ואחינו החטופים, עד האחרון שבהם", אמר הנשיא באירוע "על הגבורות" בירושלים. "אני כמובן לא מקל ראש חלילה בחששות, בדאגות ובכאבים הכרוכים בעסקה הזאת. אני מבין אותם היטב, ואף שותף לרבים מהם. אין ספק שהשלכות העסקה יצריכו חיזוק והגברה משמעותיים ביותר של כל ההיבטים הרלוונטיים לביטחון אזרחי ישראל בירושלים, ביהודה ושומרון ולמעשה בכל הארץ. ובכל זאת אנחנו חייבים לזכור: זו הברית העליונה ביותר בין המדינה לאזרחיה - להשיבם הביתה".
הרצוג קורא ליישום "כל שלבי העסקה"
במקביל, הערב נחשפו פרטים נוספים על התוכנית החלופית לשיקום עזה שמגבשת מצרים - שהיא וירדן מקוות שתאפשר לנשיא טראמפ "לרדת מהעץ" סביב תוכנית הטרנספר שלו, שבמסגרתה הוא לוחץ על שתי המדינות הללו לספק לפלסטינים שטחים על מנת ליישבם מחדש. מצרים וירדן, שחוששות מאוד מהשלכות מהלך שכזה ואף רואות בו איום ממשי על ביטחונן ועל יציבותן, מנסות כעת לשכנע את טראמפ לשקם את עזה ללא עקירת הפלסטינים, ומוקדם יותר כבר נחשף שמצרים מציעה הליך שיקום בן שני שלבים שיימשך בין שלוש לחמש שנים, יתחיל מדרום הרצועה ויימשך עד לצפונה, במעורבות אירופית.
הערב אמרו גורמים שצוטטו בערוץ אל-חדת' הסעודי כי מתנהלים כעת מגעים בין מדינות ערב לקראת כינוס "ועידת שיקום עזה" - שלדבריהם תהיה בה "שותפות אירופית רחבה". לפי המקורות, ההתייעצויות עוסקות גם בהקמת קרן מיוחדת לשיקום הרצועה, "בפיקוח ערבי מקיף". עוד מסרו המקורות: "השלב הראשון של השיקום יחל אחרי הפסגה הערבית (שמתוכננת להיערך ב-27 בפברואר). אזרחי עזה יועברו לאזורים בטוחים לקראת שלב השיקום. אזורים מוכנים עבור המשפחות הפלסטיניות ייבנו תוך 18 חודשים. יותר מ-24 חברות רב-לאומיות ישתתפו בשיקום - ועזה תחולק לאזורים הכוללים בתי חולים ובתי ספר בתקופת השיקום".
3 צפייה בגלריה


א-סיסי וטראמפ. מצרים וירדן מנסות לשכנע אותו לרדת מהעץ עם תוכנית חלופית
(צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP, Jacquelyn Martin, AP)
בערוץ סעודי נוסף, אל-ערביה, דווח כי תוכניתה של מצרים לשיקום עזה תכלול "העברת אזרחים לאזורים בטוחים ברצועה לששת החודשים הראשונים". במקביל, מוחמד מוסטפא, ראש הממשלה הפלסטיני, אמר לאל-ערביה: "יש לקיים ועידה בינלאומית לשיקום עזה. בנייה מחדש של עזה מחייבת נסיגה ישראלית והבנה עם חמאס. אנו מוכנים לקחת אחריות על רצועת עזה. אנחנו לא רוצים כיבוש, סיפוח או עקירה. מצרים היא בשביל המצרים, ירדן היא בשביל הירדנים. העמדה הערבית היא כרגע חסרת תקדים באחדות למען המטרה. מה שנדרש הוא להחיות את יוזמת השלום הערבית וליישם אותה. אין שלום בר-קיימא כול עוד הכיבוש נשאר".
אלא שטראמפ ממשיך להתעקש על תוכניתו הגרנדיוזית, שבמסגרתה הוא קורא לפינוי קבוע ולא זמני של העזתים למקומות "בטוחים" יותר מחוץ לעזה - בירדן, במצרים ובמדינות נוספות - תוך שברצועה הוא חוזה שלטון אמריקני שישטח אותה לחלוטין, יבנה אותה מחדש ויקים שם אזור בינלאומי שיהיה "הריביירה של המזרח התיכון". טראמפ מקפיד להתייחס לכך כאל עסקת נדל"ן, טוען שארה"ב לא תצטרך לשלוח לשם חיילים וגם לא תידרש להתחייב לכך מבחינה כספית, אבל תוכניתו נתפסת על יד רבים כלא-ישימה - במיוחד לנוכח ההתנגדות הנחרצת במצרים ובירדן, וכמובן של העזתים עצמם. טראמפ לא שלל אפשרות שישתמש בכספי הסיוע האמריקניים למצרים ולירדן כמנוף לחץ עליהן, וטוען גם כי אם תינתן לפלסטינים ההזדמנות לעזוב - הם יעשו זאת.
טראמפ עם מלך ירדן, אמש. מתעקש על טרנספר
הערב, אחרי המפגש בין טראמפ למלך ירדן עבדאללה, אמרה דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט כי הנשיא אמר למלך שהוא ממשיך לדבוק בתוכניתו לפינוי העזתים. "הנשיא ביקש ממני שאעביר את המסר: הייתה לו פגישה נהדרת עם מלך ירדן אתמול. הם דיברו על הרבה דברים כולל עתיד רצועת עזה", אמרה לוויט. "המלך היה מעדיף מאוד שהפלסטינים יישארו במקומם עם תוספת קרקע, שתשמש לפיתוח חדש שייצור משרות חדשות ברמה שמעולם לא נראתה בעבר, אבל הנשיא מרגיש שזה יהיה הרבה יותר טוב ויותר 'מלכותי' אם הפלסטינים האלה יועברו לאזורים בטוחים יותר".
לדבריה, "הנשיא מחויב כל כולו לשלום במזרח התיכון, והשותפות הערביות שלנו קיבלו משימה להציע תוכנית שלום להציג לנשיא, וזה קורה כעת. הנשיא הציג את התוכנית הנועזת שלו לשלום במזרח התיכון - והוא לא מתכוון לסגת מכך, ואנחנו מצפים לראות את המטרה הזאת של הממשל ממומשת".
פורסם לראשונה: 21:02, 12.02.25