5 צפייה בגלריה
ביידן בנאומו בבית הלבן
ביידן בנאומו בבית הלבן
הצעד האגרסיבי ביותר עד כה נגד מתנגדי החיסונים. ביידן בנאומו בבית הלבן
(צילום: Getty Images)
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הכריז הלילה (בין חמישי לשישי) על תוכנית להרחבת שיעור המתחסנים במדינה, ותקף את מתנגדי החיסונים. במסגרת הצעדים שעליהם הכריז: חובת התחסנות שתחול על רוב עובדי הממשל הפדרלי, ועל עובדים בחברות המעסיקות יותר ממאה בני אדם. הוא אמר כי מבין אלה, מי שלא יתחסנו יחויבו בבדיקה שבועית לנגיף.
מהבית הלבן נמסר כי התוכנית של הנשיא תשפיע על כשני שלישים מהעובדים בארה"ב. "היינו סבלניים", אמר למיליוני האמריקנים שטרם התחסנו, "אבל הסבלנות שלנו פוקעת, וההתנגדות שלכם גובה מחיר מכולנו".
הצעדים שמוביל הנשיא, יחד עם נאומו התקיף, הם המהלך האגרסיבי ביותר שנקט ביידן ביחס למתנגדי החיסונים, והוא בא על רקע העלייה בשיעורי התחלואה והתפשטות זן הדלתא בארה"ב. העלייה בתחלואה מעמידה במבחן לא רק את אזרחי המדינה, אלא גם את דבריו של הנשיא, שהבטיח זה מכבר להשתלט על המגפה ואף הכריז כי ארה"ב "קרובה מאי פעם להכריז על עצמאותה מהווירוס הקטלני".
5 צפייה בגלריה
מבצע החיסונים בארה"ב
מבצע החיסונים בארה"ב
מבצע החיסונים בארה"ב
(צילום: AP)
5 צפייה בגלריה
בדיקות קורונה בארה"ב
בדיקות קורונה בארה"ב
בדיקות קורונה בארה"ב
(AFP)
למרות הקריאות של ממשל ביידן לאמריקנים לקבל את החיסון, רק 53% מהם מחוסנים באופן מלא. כך על פי נתוני המרכזים לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC). במסגרת התוכנית של הנשיא, הממשל ידרוש מיותר מ-17 מיליון עובדי בריאות הציבור בבתי החולים ומוסדות אחרים המסייעים לעניים, נכים וקשישים - להתחסן. בכך, צפוי מספר העובדים המחוסנים במדינה לעלות לכמאה מיליון.
כצעד משלים לתוכנית, משרד העבודה יחל לפקח על יישום ההתחסנות והבדיקות השבועיות בעסקים בשבועות הקרובים. אלה שלא יישמעו להוראות ייאלצו לשאת בתשלום של 14 אלף דולר על כל הפרה של ההנחיות. במקביל, הממשל נערך לתגבר את מערך הבדיקות לווירוס.
תוכנית ההתחסנות לעובדים תהיה באחריות משרד העבודה במדינה. לדברי הנשיא, חלק מהחברות הגדולות כבר דורשות זאת בין כה וכה, וביניהן דיסני ופוקס ניוז. "אף אחד לא צריך להפסיד כסף בגלל שהתחסן או בגלל שדאג שקרוביו התחסנו", אמר ביידן.

הרפובליקנים תוקפים

למרות דבריו החריפים של הנשיא, התוכנית צפויה להיתקל במכשולים חוקתיים - והיא כבר נתקלת בהתנגדות מצד האופוזיציה הרפובליקנית. על כן, יכולים לעבור חודשים עד שתורגש השפעתה.
התגובה למלחמה בנגיף הפכה זה מכבר למפלגתית. רבים מהרפובליקנים משמיעים התנגדות לחיסונים, למסכות ולריחוק חברתי - ולצד זאת מקדמים פרסום של טיפולים רפואיים שיעילותם לא הוכחה. "הנשיא ביידן ממשיך לחתור תחת האמון בבטיחות החיסונים. הוא משתמש בפחד, שליטה והגבלות", אמרה חברת בית הנבחרים הרפובליקנית קטי מקמוריס, החברה בוועדה המפקחת על מדיניות הבריאות של הממשל.
חברת בית הנבחרים הרפובליקנית מרג'ורי טיילור גרין, תומכת נלהבת של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שבעצמה נקנסה כבר על כך שסירבה לעטות מסיכה בקפיטול, צייצה אתמול כי תציג חוק ש"יעצור אפליה במקומות עבודה בעקבות חובת ההתחסנות".
5 צפייה בגלריה
הפגנת מתנגדי חיסונים בקליפורניה
הפגנת מתנגדי חיסונים בקליפורניה
הפגנת מתנגדי חיסונים בקליפורניה
(צילום: AP)
5 צפייה בגלריה
מיץ' מקונל, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט
מיץ' מקונל, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט
קרא לאמריקנים להתחסן. מיץ' מקונל, מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט
(צילום: AP)
דן בישופ, רפובליקני החבר בוועדת המשפט בבית הנבחרים, האשים את הממשל בהתערבות-יתר. "דברים שאינם חוקתיים נוטים שלא לעמוד במבחן בית המשפט", צייץ בקצרה לאחר הצגת התוכנית.
חברי המפלגה הרפובליקנית חלוקים בדעתם על הדרך לטיפול במגפת הקורונה: חלק מהם רואים בחובת ההתחסנות ובעטיית מסכות הפרעה לזכות לחופש הפרט. עם זאת, מנהיג סיעת המיעוט הרפובליקני בקונגרס, מיץ' מקונל, קרא לאמריקנים לצאת ולהתחסן. בנאומים שנשא בוושינגטון ובמדינת קנטקי שאותה הוא מייצג בסנאט הוא הזכיר את מאבקו עם מחלת הפוליו בילדותו - מחלה שכמעט נעלמה מהעולם בזכות התחסנות האוכלוסייה.