סוגיית הבנייה מעבר לקו הירוק היא מהרגישות ביותר במדינה. בעבר היא גרמה למשברים מול ארה"ב, לוויכוחים פוליטיים ולמתיחות מדינית וביטחונית, כשהקמה של מבנים ביהודה ושומרון לעיתים אף הגיעה עד לאישורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמכהן גם כשר במשרד הביטחון, מחולל מהפכה בנושא ומבקש להרחיב משמעותית את היקף הבנייה.
מאז תחילת דצמבר ועד היום קודמו בכל שבוע עשרות ומאות יחידות דיור לשלבי האישור השונים. מינהלת ההסדרה, שהוקמה על-ידי סמוטריץ' ושאמונה על הבנייה בהתנחלויות, פועלת להקים מנגנון שיעניק אישורי בנייה על בסיס שבועי, מה שבעבר היה יכול לקחת חודשים רבים. למעשה, בששת השבועות האחרונים בלבד קודמו 2,377 יחידות על-ידי מועצת התכנון העליונה.
המטרה של המינהלת היא להשאיר את תדירות כינוס הוועדה על בסיס שבועי, ובכך לנרמל את אישורי הבנייה, שתמיד יצרו מתיחות מול האמריקנים. לדוגמה, רק ביום רביעי האחרון קודמו כ-440 יחידות דיור לשלבי האישור השונים.
במינהלת נעשתה בעבר הבחנה בין מת"ע - מועצת תכנון עליונה - "גדולה", שבה היו מאשרים מאות ואלפי יחידות דיור ושהייתה מתכנסת פעם בשלושה חודשים, לבין מת"ע "קטנה", שהייתה מתכנסת לעיתים תכופות יותר, אך דנה במספר קטן של יחידות דיור. כעת מאחדים לכאורה את הקטנה והגדולה, ומייצרים מועצת תכנון אחת שתיפגש על בסיס שבועי ותאשר הקמה ובנייה של יחידות דיור.
המתווה הנוכחי על בסיס שבועי צפוי להגדיל את כמות היחידות שיקודמו ב-2025 לעומת שנים קודמות. בשנת 2023 קודמו 12,349 יחידות ובשנת 2024 חלה ירידה מסוימת, ובה אושרו 9,884 יחידות דיור. גורמים בהתיישבות מעריכים כי במתכונת השבועית ניתן יהיה לאשר בנייה בהיקפים גדולים יותר.
הזעם האמריקני, ביוני 2023
(צילום: ירון ברנר)
מדובר בדרמה של ממש בכל הקשור לבנייה בהתנחלויות. כזכור, ביוני 2023 אישרה הממשלה החלטה ולפיה השר סמוטריץ' לבדו יהיה זה שיאשר את קידומן של יחידות הדיור, ללא צורך בהסכמת ראש הממשלה. כלומר, בעבר כל כינוס של מועצת התכנון העליונה לאישור של בינוי יחידות דיור ביו״ש היה צריך לקבל אישור ייחודי של הדרג המדיני, ולאחר התיקון שעבר - הכינוסים לאישור בנייה יתבצעו בהתאם להחלטות הדרג המקצועי, וללא צורך בקבלת אישור מהדרג המדיני.
בנוסף, בעבר, על-פי מנגנון שנקבע מול ארה"ב, אישרה הממשלה לקדם יחידות דיור מעבר לקו הירוק פעם בכמה חודשים בלבד, כל שלושה עד ארבעה חודשים בממוצע. הדבר יצר זעם בקרב המתיישבים, שחיכו חודשים ארוכים עד שתוכניות בנייה יצאו לפועל. "זה אבסורד שהיינו צריכים לחכות חודשים ארוכים כדי לקדם בנייה במקומות מאושרים ולאף אחד זה לא הפריע, עכשיו עושים שינויים מהותיים שמביאים נורמליות לחצי מיליון תושבים", הסביר גורם בהתיישבות.
לצד זאת, ישנה גם ביקורת על התוצאה של בנייה רחבת היקף כמו זו שמקודמת. בתנועת "שלום עכשיו" מסרו בתגובה כי "המעבר לקידום בנייה בהתנחלויות במסלול מהיר הוא צעד נוסף בסיפוח דה-פקטו שמבצעת ממשלת ישראל". לדברי התנועה, "זה נרמול מלא של התכנון והבנייה בהתנחלויות, במטרה לקדם כמה שיותר יחידות דיור ובמקביל להימנע מביקורת ציבורית ובינלאומית. הסיפוח הזה מוביל אותנו למבוי מדיני סתום במקרה הטוב ולאסון מדיני-ביטחוני במקרה הרע".
פורסם לראשונה: 00:00, 13.01.25