65 שנה, לא אחת פחות. זה משך הזמן שבו נטע פירסטנברג בת ה-84 כדררה, קלעה, ניצחה, הפסידה, ופה ושם גם נתנה איזו קטנה בצלעות של שחקנית יריבה באולמות הכדורסל בישראל. זה התחיל אי שם ב-1954, כשהייתה בת 15, והסתיים לפני ארבע שנים - בזמן הקורונה (אלא מה) - בעונת 2018/19. כן, גם אתם לא שמעתם עדיין על רקורד כזה של שחקן או שחקנית בכדורסל תחרותי. אפילו לא משהו קרוב לזה. לכן מדובר בשיא כחול-לבן חי וקיים (וכזה שלא נראה שיישבר בקרוב).
"הייתי בכלל שחיינית", משחזרת פירסטנברג. "אבל הייתה בעיה - הכלור הזיק לי, לא עשה לי טוב, אז חיפשתי ענף אחר. למה כדורסל? פשוט הייתי גבוהה (1.76 מ'), בטח במושגים של מדינת ישראל של שנות ה-50, שגובה כמו שלי היה עוד יותר נדיר. אבא שלי היה איש של מכבי אבשלום פ"ת (אגודת ספורט רב ענפית שכללה גם מחלקת כדורסל) ואמי שיחקה כדורסל באוקראינה, אז אפשר לומר שזה היה בתוך המשפחה והחלטתי ללכת על זה".
ואיך השתלבת בענף?
"די טוב. כפי שציינתי, הגובה היה יתרון, והיה לי גם צעד קדימה טוב יותר מאחרות, וברגע שהתחיל המשחק תמיד רצו את הסיוע שלי. הייתי מאוד 'מבוקשת'".
פירסטנברג החלה לכדרר במכבי פ"ת כבר בגיל 15, כשבמקביל השתתפה באליפות צה"ל בכדורעף, עשתה קפיצה חוזרת לבריכה ואפילו התמודדה בהדיפת כדור ברזל. כשהייתה בת 23, כשמאחוריה כבר 8 עונות ככדורסלנית בוגרת, נטלה חלק בהקמת קבוצת הנשים של הפועל פ"ת, ובהמשך שיחקה גם באס"א ת"א, אליצור פ"ת, מכבי מכבים/רעות, אליצור שוהם, ואליצור גבעת שמואל, עד שתלתה את הנעליים בגיל 80.
"מה השאיר אותי כל כך הרבה שנים על הפרקט? זאת האהבה למשחק ולספורט בכלל", צוחקת פירסטנברג. "זה ענף שכגבוהה היה לי בו יתרון ואני גם חושבת שהוא מאוד נוח לנשים".
הסבירי.
"אופן המשחק, הריצות הקצרות, הקפיצות, זה משהו שמאוד עוזר בשמירה על כושר. בנוסף, הוא נותן המון המון אנרגיות שטובות לנפש, ואני חושבת שאפשר לראות את זה עליי (צוחקת)".
במשך 13 שנה, כשזה היה די נדיר, שימשה פירסטנברג נהגת אוטובוס בחברת דן. בהמשך עברה להיסעים בשדה התעופה בן גוריון. היא אמא לארבעה, ונכדתה ליהי ממשיכה את השושלת על הפרקט
ואם אם כבר אפשר לשבור תקרת זכוכית נוספת, אז למה לא. במשך 13 שנה, וכשזה היה די נדיר (בעצם זה די נדיר גם היום), שימשה פירסטנברג נהגת אוטובוס בחברת דן. בהמשך עברה להיסעים בשדה התעופה בן גוריון. היא אמא לארבעה, ונכדתה ליהי ממשיכה את השושלת על הפרקט.
את חושבת שמישהו ישבור את השיא שלך?
"בכדורסל נשים לא נראה לי שישברו את השיא שלי. אבל אני חושב שראיתי בארה"ב מישהו שמתקרב לזה, שמשחק כדורסל בגיל 70. אני חושבת שבתנאים של היום, עם המקצוענות וכל הכסף, יש לזה פחות מקום. בלי קשר אני מאוד ממליצה לאנשים, גם אם זה לא במסגרת של איגוד הכדורסל, לעסוק בספורט. זה בריא וזה מביא הרבה אושר".
השחקן הפעיל המבוגר ביותר
"לא פורש, אשחק עד גיל מאה", אמר השוער יצחק חייק ב-2019 לאחר שהפך באופן רשמי לכדורגלן הפעיל המבוגר ביותר בעולם. זאת לאחר שהשלים 90 דקות במדי מכבי עירוני אור יהודה במשחק ליגה ג' נגד הפועל רמת ישראל, ובכך למעשה קבע שיא גינס חדש כמעט בגיל 74. חייק בהחלט לא מתכנן לעצור, וכיום הוא משחק במכבי יהוד מונוסון, גם היא מליגה ג'.
הכדורגלן הישראלי שהרוויח הכי הרבה
ערן זהבי, מי שנחשב בעיני רבים כגדול הווינרים בתולדות הכדורגל הישראלי, שבר לא מעט שיאים בקריירה שלו, ואחד מהם הפך אותו לעשיר מאוד. בתקופה שלו במדי גוואנגז'ו R&F הסינית, שנקראת היום גוואנגז'ו סיטי, הגיע זהבי לרמת שכר שלא מוכרת בכדורגל הישראלי: 15 מיליון דולר לעונה, כשרק מענקי השערים שלו בחלק מהעונות הגיעו לכ-720 אלף דולר. הוא שיחק בקבוצה במשך ארבע עונות.
מלך הסלים הישראלי בכל הזמנים
דורון ג'מצ'י הצטרף למכבי ת"א ב-1985 אחרי שעשה לה הרבה בעיות בצעירותו (סל משלושת-רבעי מגרש במקרה אחד, תצוגה של 40 נקודות ברבע גמר הפלייאוף במקרה אחר). חלק מסוים מהקהל לא קיבל אותו מיידית, אבל הוא סתם את כל הפיות כאשר הפך לסקורר הגדול בכדורסל הישראלי: כוכב השלשות הוא מלך הסלים של ליגת העל בכל הזמנים עם 9,611 נקודות, ומלך הסלים של הנבחרת עם 3,514. אלו שיאים שאיש לא מדגדג.
רצף האליפויות שלא יישבר (ככל הנראה)
למעט הפועל קריית שמונה שעקצה אליפות בעונת 2011/12, התואר היוקרתי בליגת העל נודד בין חברות במועדון הגדולות – מכבי ת"א (23 אליפויות), מכבי חיפה (14), הפועל ת"א (13), בית"ר ירושלים (6) והמצטרפת האחרונה, הפועל באר-שבע (5). אבל היו ימים, שהפועל פ"ת הייתה חברה במועדון היוקרתי הזה, עם שמות מיתולוגיים כמו נחום סטלמך, זכריה רצאבי, יעקב ויסוקר, בועז קופמן וג'רי חלדי. היא אפילו זכתה בחמש אליפויות רצופות מעונת 1958/9 עד 1962/3, שיא שטרם נשבר, וככל הנראה גם לא יישבר.
הכי הרבה מדליות פראלימפיות
מכירים את אלה שטובים מאוד בהכל? אז ציפי רובין. הספורטאית הישראלית המעוטרת ביותר בספורט הנכים השתתפה בשמונה אולימפיאדות בהן זכתה ב-30 מדליות פאראלימפיות בארבעה ענפי ספורט שונים, מחצית מהן זהב, שמונה כסף ושבע ארד (23 מדליות באתלטיקה, חמש מדליות בכדורסל, מדליית כסף בשחייה ומדליית ארד בטניס שולחן). היא מדורגת במקום רביעי בעולם בכל הזמנים בצבירת המדליות בסך הכל ובמקום ה-13 בעולם בכל הזמנים בצבירת מדליות הזהב.
הטניסאית שהגיעה למקום הכי גבוה בעולם
בבוקר של ה-31 בינואר 2011 הטניס הישראלי קם לשחר של יום חדש. למרות שהודחה כבר בסיבוב השלישי של אליפות אוסטרליה הפתוחה, חגגה אז שחר פאר את עלייתה לדירוג השיא שלה בקריירה - המקום ה-11 בעולם, דירוג שיא של כל הזמנים בקרב הטניסאיות והטניסאים הישראלים. לא סתם היא נחשבת לאחת הספורטאיות הגדולות בהיסטוריה של ישראל, ולטניסאית הגדולה ביותר שספק אם מישהי תיכנס לנעליה הענקיות.
שיאן ההופעות בנבחרת ישראל
"אני שמח וגאה שהמשחק האחרון שלי היה במדי נבחרת ישראל", סיפר יניב גרין (2.06 מטר), סנטר העבר, בהודעה בה בישר על פרישתו מכדורסל. מתבקש עבור מי שהוא עד היום שיאן ההופעות של נבחרת ישראל עם 193 כאלו. גרין זומן לראשונה לסגל הבוגר ב-2001, ומאז ועד 2015 היה לחלק בלתי נפרד מהמדים הכחולים-לבנים, כשהשתתף בשמונה אליפויות אירופה שונות. הענק גם נמצא במקום השביעי בטבלת מלך הסלים של כל הזמנים של הנבחרת עם 1,508 נקודות.
השחיינית שמחזיקה בשיא הכי עתיק בישראל
בשחייה, כמו באתלטיקה, שבירת שיאים היא עניין נפוץ למדי. זה מה שהופך את השיא של עמית עברי ב-100 מטר פרפר, אותו קבעה ב-8.8.2009 אחרי שעצרה את השעון על 58.21 שניות, לכל כך מיוחד. כמעט 14 שנה שאף אחת לא מצליחה לשבור אותו, והיד עוד נטויה.
- השמות הכי נפוצים, המשפחות הכי גדולות ועוד הכי בחדשות
- האיש שהלך את שביל ישראל 18 פעמים ועוד הכי בחופש
- העיר הכי זולה, הארמון הכי מהאגדות ועוד הכי בנדל"ן
- הישראלית הכי מתגרשת ומתחתנת - הכי ביחסים
- הפרופסור הכי צעיר, האם הכי נדיבה ועוד הכי בבריאות
- הספר הכי מתורגם, המוזיקאי שניגן ב-19 הרכבים ועוד הכי בתרבות
- הרהיט הפופולרי, האדריכלית המשפיעה ועוד הכי בעיצוב / אדריכלות
- האינפלציה הכי מטורפת, הפרויקט הכי ממושך ועוד הכי בכלכלה
- בית הכנסת הכי גדול, התנ"ך הזעיר ביותר ועוד הכי ביהדות
- האתר הכי ותיק, הישראלי הכי בכיר ועוד הכי בדיגיטל
- החתונה הכי נוצצת, הפרידה הכי שוברת ועוד הכי ברכילות
- המפלס הגבוה, הנחל הארוך, הטורף הכי גדול ועוד הכי בסביבה
- המותג הכי מצליח, הסופר-מודל הכי חלוצית ועוד הכי באופנה
- הפיזיותרפיסט שפרסם הכי הרבה ספרי בישול - הכי באוכל
פורסם לראשונה: 08:36, 20.04.23