שתף קטע נבחר

צילום: AP

חגיגות לתוך הלילה בקהיר: נגמר זמן הדיקטטורה

עם זיקוקים ושירים המשיכו מיליוני מצרים לחגוג את הדחתו ההיסטורית של מובארק גם אחרי חצות, תוך שהם דורכים על תמונותיו ומכים בהן בנעליים. "מובארק הציל את עצמו ממוות, עכשיו צריך דמוקרטיה כדי שכל אזרח יוכל להביע את דעתו", אמרו ל-ynet מפגינים בקהיר. מאובמה הם לא רוצים לשמוע

הם חיכו שלושים שנה, והם לא יילכו הביתה עכשיו: מיליונים ברחבי מצרים המשיכו לחגוג אל תוך הלילה (שבת) את הדחתו של הנשיא, חוסני מובארק, שהתפטר אמש מתפקידו. בכיכר א-תחריר בקהיר, סמל המהפכה, עדיין צהלו אחרי חצות מאות אלפים, תוך שהם מניפים את דגלי ארצם, יורים זיקוקים לשמים ושרים בשבח המהפכה. "אנחנו מרגישים חופשיים אחרי 30 שנה, נגמר זמן הדיקטטורה", אמרה ל-ynet נוואל, אחת המפגינות בקהיר.

 

מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:

מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet

 

את ההודעה על התפטרות מובארק מסר אמש סגנו, עומר סולימאן, בהצהרה קצרה בטלוויזיה המצרית. אחרי ששלשום התאכזבו המפגינים כשמובארק אמר בנאומו שאין בכוונתו לפרוש, השמיע סולימאן את הבשורה שלה כה ציפו: הנשיא התפטר, והעביר את השליטה במדינה לידי הצבא. שעות אחרי ההכרזה, איש לא ידע עדיין להיכן נעלם מובארק. רשת "אל-ערבייה" דיווחה בצהריים כי מובארק טס מקהיר לבית הקיט שלובשארם א-שייח, אך לא ניתן אישור רשמי לדיווח.

 

"מיליונים נמצאים בכיכר - גברים, נשים, זקנים וילדים, כולם חוגגים את התפטרות הנוכל מובארק, שהרס את מצרים",

סיפר הלילה ל-ynet עלי עיסא, תושב קהיר, בעודו חוגג בא-תחריר, "כולם צועקים, בוכים משמחה ולוחצים ידיים". הוא תיאר את הסיסמאות שנכתבו על כרזות שהניפו המפגינים: "מובארק בחוץ", "העם המצרי יהיה משוחרר" ו"העם המצרי מאוחד ומגובש".

 

נוואל סלום, תושבת איסמעיליה שהגיעה להפגין בכיכר א-תחריר, אמרה ל-ynet כי העם המצרי נכנס לעידן חדש, בלי פחד ודאגות: "אנחנו מרגישים חופשיים אחרי 30 שנה, נגמר זמן הדיקטטורה. אנחנו צריכים מדינה דמוקרטית שתאפשר לכל אזרח מצרי להביע את דעתו". היא סיפרה כי היא נמצאת כבר 18 יום עם המפגינים שהתבצרו בכיכר: "זה לא היה קל, אבל עכשיו אנחנו רואים אנשים מצרים שדורכים על תמונות מובארק ושורפים אותן".

 

"אובמה, תתעסק בשלך, אנחנו נסתדר"

סלום התייחסה גם לדבריו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שהשווה אמש בנאומו את המהפכה במצרים למהפכות שהובילו מהטמה גנדי ומרטין לותר קינג, וקרא להמשיך לצעוד לעבר הדמוקרטיה במצרים. "אנחנו אומרים לו להפסיק עם השטויות שלו, כי ארה"ב הייתה שותפה להרס של העם המצרי וגורם עיקרי לכך. כולנו ידענו שמובארק מקבל הוראות מארה"ב איך להתנהג עם העם שלו. שאובמה יתעסק בקדנציה הבאה שלו, אנחנו נסתדר לבד. כמו שהעפנו את מובארק, נעיף כל מי שינסה לפגוע בעם המצרי".


זיקוקים בשמי כיכר החופש. ההמונים חוגגים בא-תחריר (צילום: AFP)

 

שווקת חוסיין, שהפגין גם הוא בקהיר, אמר ל-ynet כי בהחלטתו להתפטר, הציל את עצמו מובארק ממוות: "העם המצרי לא מעכל עד עכשיו איך מובארק מרשה לעצמו לדבר אליו בזלזול, אחרי שגרם להרג של כל-כך הרבה מפגינים,

וידיו התמלאו דם, כאילו הוא לא אחראי למעשי הרצח". הוא טען כי המפגינים כבר תכננו את הרג מובארק: "הוא התעשר על חשבון העם המצרי, וגרם להרבה משפחות לחיות ברעב ובעוני. הדבר הראשון שהמשפחות האלה עשו אחרי התפטרותו היה לחבוט בתמונתו עם נעליהן".

 

ההיסטוריה במצרים - עוד כתבות ב-ynet:

 

כעת, משמובארק אינו עוד נשיא מצרים, המועצה הצבאית העליונה היא ששולטת במדינה. בראש המועצה הזו עומד שר ההגנה, מוחמד חוסיין טנטאווי, שאמש פגש מפגינים ליד ארמון הנשיאות בקהיר, יצא ממכוניתו, ובירך אותם. בהודעה שפרסמה המועצה הצבאית העליונה היא הבהירה כי היא אינה מהווה תחליף לרצון העם, ותבחן צעדים בדרך להגשמת שאיפותיהם של האזרחים המצרים. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא אמש לעבור ממשטר צבאי לאזרחי במצרים בהקדם. רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי הצבא מתכוון להודיע על פיזור הממשלה והפרלמנט, בדרך לבחירות דמוקרטיות.

 

הדחת מובארק באה בתום שלושה שבועות של הפגנות מחאה חסרות תקדים נגד משטרו, ששלט בארץ הנילוס בשלושת העשורים האחרונים ביד רמה, ולמרות קרבתו למערב - דיכא בכוח זכויות אדם. בהתנגשויות בין כוחות הביטחון למפגינים במהלך השבועות האלה ברחבי מצרים כולה נהרגו לפחות 300 בני אדם, ואלפים נוספים נפצעו. רבים התייחסו להתקוממות, שלובתה על-ידי רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, כהמשך למחאה העממית שהביאה שבועיים לפני כן להדחת נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי.

 

סיני עדיין בוערת: הרוגים ופצועים באל-עריש

ההודעה על התפטרות נשיא מצרים הוציאה מיד המונים לרחובות ברבות ממדינות ערב. בירדן ובתוניסיה נערכו חגיגות

ספונטניות מול שגרירויות מצרים, ובלבנון האירו זיקוקים שירו תושבים את שמי ביירות. מי שלא החמיצה הזדמנות לשמוח לאיד היא איראן, שהכתירה את הדחת מובארק "ניצחון גדול לעם במצרים". שעות לפני כן אמרה נשיאה, מחמוד אחמדינג'אד, כי הסתלקות מובארק תביא למזרח תיכון חדש, ללא ישראל וללא התערבות אמריקנית.

 

אחרי שבמשך שלושה שבועות השמיעה אירופה - כמו ארה"ב - קולות לא-ברורים לגבי המתרחש במצרים, הרשו לעצמם אתמול מנהיגי היבשת לקבל את ההכרעה. האיחוד האירופי הודיע כי הוא "מכבד" את פרישת מובארק, וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הדגישה כי היא שמחה בשמחת ההמונים במצרים. עם זאת, היא הבהירה כי על השלטון החדש במדינה לכבד את הסכם השלום עם ישראל. גם הבית הלבן קרא למצרים לעמוד בהסכם.


הילדה שבטנק. תמונה של מהפכה שהושלמה, קהיר (צילום: AP)

 

בישראל המשיכו אמש לשמור על שתיקה מוחלטת - המשך להוראת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מלפני שלושה שבועות, שלא להתבטא בעניין המהומות במצרים. עם זאת, "גורם ישראלי בכיר", שביקש להישאר בעילום שם, הסכים לומר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי בירושלים מקווים כעת להעברה מסודרת ושקטה של השלטון, ושהמשטר החדש

יכבד את הסכמי השלום. בחמאס הביעו תקווה שהשלטון הזה יהיה דווקא לצדם - ויסיר את המצור על עזה, שמשטר מובארק ניסה לשמר.

 

בצל כל אלה, נראה כי בחזית חצי האי סיני מתפתח מאבק שאינו מסתיים עם הדחת מובארק. אתמול דווח שכ-20 אלף בני אדם הפגינו נגד משטר מובארק באל-עריש, והתעמתו עם כוחות הביטחון. לפי הדיווחים, בעימותים - שכללו הצתת ניידות משטרה ותחנת משטרה מקומית, ונמשכו גם אחרי הודעת ההתפטרות - נהרגו לפחות 10 בני אדם ועוד 35 נפצעו. זה שבועיים מנהלים בדואים בחצי האי סיני קרבות עקובים מדם עם שוטרים מצרים, ולפי דיווחים מוקדם יותר השבוע הם כבשו דרכים ראשיות רבות.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין, רועי נחמיאס ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החגיגות בקהיר, הלילה. "כולם בוכים משמחה"
צילום: רויטרס
הצבא הוא בעל הבית החדש. חיילים בכיכר תחריר
צילום: AFP
בדגלים ובמחולות. "מובארק בחוץ"
צילום: רויטרס
הצהלות אחרי הודעת ההתפטרות. "דמעות של אושר"
צילום: רויטרס
מומלצים