שתף קטע נבחר

אומגה 3: למה חשוב לקחת תוסף כשאת בהריון

היא נחוצה לצמיחה בריאה של העובר, חשובה להתפתחות המוח ואפילו מגבירה את פוריות הגבר. הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה על חשיבות האומגה 3 בהריון

נראה שאין כמעט מחלה או בעיה בריאותית שנטילת אומגה 3 לא תסייע לכם לפתור. עשרות אלפי מחקרים וכן המלצות מארגוני בריאות בינלאומיים שבים ומציינים את חיוניותה לתפקוד הלב, כלי הדם, המוח, תפקודים קוגניטיביים ועוד.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט החדש שלנו

 

כתבות נוספות על אומגה 3 :

 

היא מומלצת גם לנשים בזמן ההריון, וכדאי להכיר אותה קצת יותר טוב כדי לדעת לקחת אותה בעת הצורך:

 

מהי אומגה 3 ולמה היא חשובה?

אומגה 3 היא שם כולל לשתי חומצות שומן הדרושות להתפתחות ותפקוד תקין של הגוף: EPA ו-DHA. EPA מסייעת לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, ו-DHA שהנה בעלת פעילות נוגדת חמצון תורמת למניעת נזקים בכל מערכות הגוף, ומסייעת לתפקודן.

 

DHA משפרת את מצב הרוח, פועלת כנוגדת דלקות ובכך מקטינה את הסיכון למחלות לב, כלי דם ואף סרטן. היא דרושה בין היתר להתפתחות מערכת הראייה בקרב תינוקות עד גיל שנה, ושמירה עליה לכל אורך החיים. היא מסייעת לפעילות תקינה של המוח, ובעלת השפעה מיטיבה על זיכרון והפרעות קשב וריכוז.

 

בכל הנוגע לקשר שלה לפוריות, היא מצויה בנוזל הזרע, וגברים שנוטלים אותה נוטים להיות פוריים יותר.

 

אומגה 3 שמקורה בדגים תורמת לפריון הגבר (צילום: index open) (צילום: index open)
אומגה 3 שמקורה בדגים תורמת לפריון הגבר(צילום: index open)

 

מה יתרונותיה של אומגה 3 בזמן ההריון?

אומגה 3 נחוצה כדי לסייע בצמיחה בריאה של העובר, כשחומצת ה-DHA מסייעת להתפתחות כל מערכות הגוף. כבר מראשית התפתחות המוח יש חשיבות גדולה לכמות חומצות השומן האלו שיגיעו למוח, המשמשות כמרכיב עיקרי במבנה המוח וחשובות להתפתחות תקינה של מערכת העצבים והראייה.

 

לקראת סוף ההריון ובחצי שנת החיים הראשונה ממשיכה התפתחות מואצת של המוח ומערכות הראייה, לשם כך זקוק התינוק בעיקר ל-DHA. בנוסף ידוע היום שלנטילת DHA בהריון השפעה חיובית גם על בריאות האם, הקטנת הסיכון לרעלת ולידות מוקדמות.

 

מאיזה שלב של ההריון מומלץ להתחיל לקחת אומגה 3?

אפשר להתחיל לקחת עוד לפני ההריון ולהמשיך לקחת לכל אורכו, ללא מגבלה מסויימת.

 

האם יש סיכון בלקיחת אומגה 3 בהריון?

ממש לא, אבל בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא הנשים. מי שנוטלת תרופות מדללות דם צריכה לקבל אישור מפורש מהרופא.

 

ומה לגבי הימצאות מתכות כבדות שמזהירים מפניהן?

חברות המייצרות תכשירים המכילים אומגה 3 צריכות לדאוג לניקיון המוצרים ממתכות כבדות ולהיות מצוידות באישור על כך מטעם מעבדה הבודקת את המוצרים.

 

האם אפשר להסתפק בפתרונות מהצומח כמו זרעי פשתן?

כמות חומצות שומן אומגה 3 בכלל ו-DHA בפרט קטנה מאוד בצמחים, לכן יש קושי להגיע לכמות היומית הדרושה להשגת תוצאות אפקטיביות.

 

איזה מינון צריך?

ועדה מטעם האיחוד האירופי בשיתוף עם הפרויקט האירופי "תוכנית תזונתית לגיל הרך" (EARNEST) ניסחו נייר עמדה המכיל המלצה לנשים הרות ומניקות לצרוך לפחות 200 מ"ג DHA ביום. על פי המלצות ה-NIH ( National Institute of Health), בנשים הרות יש לעלות את צריכת ה-DHA ל 300 מ"ג ליום לפחות.

 

מתברר שגם היחס בין שתי חומצות השומן באומגה 3 חשוב מאוד. במחקרים שונים מצאו שהיחס הרצוי של EPA מול DHA הוא של 3:1, דומה לזה הקיים בין חומצות אלו בחלב אם, המכיל בממוצע פי שלוש DHA. ניתן לבדוק את ריכוז החומצות בתוספים המצויים על המדף ולבחור את זה בעל הריכוז המתאים.

 

ומה לאחר הלידה, ממשיכים?

מומלץ להמשיך ליטול את התוסף לאחר הלידה. היתרונות שבאים לידי ביטוי בהריון ימשיכו לבוא לידי ביטוי גם בהנקה. חלב אם המכיל כמות גדולה של DHA יאפשר אספקה תקינה של חומצה זו לתינוק היונק. היא דרושה להתפתחות מערכת הראיה בשנת החיים הראשונה והמשך התפתחות

תקינה של תאי המוח.

 

גם האם תפיק תועלת מהמשך הנטילה. מחקרים מצביעים על כך שבאמהות שנטלו אומגה 3 בהריון ולאחריו נצפתה פחות התופעה של דיכאון לאחר לידה. איגוד רופאי הנשים האמריקאי ממליץ על הנקה מלאה הכולל אכילת דגים, או נטילת תוספים, שיכילו כמות מספקת של חומצות השומן, ולמי שבוחרת לא להניק, פורמולה לתינוקות שמכילה DHA. לילדים המינון מותאם לגיל ונע בין 300 ל-600 מ"ג ביום.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית M.Sc, יועצת מדעית לחברת AXOM3





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
חומצות השומן מסייעות להתפתחות העובר ומצמצמות דיכאון לאחר לידה
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים