שתף קטע נבחר

חרם, זעם וגינויים: המדיה החרדית נגד קליפ של יניב בן משיח

ברדיו "קול ברמה" הודיעו כי לא ישדרו את שיריו, וב"כיכר השבת" העבירו ביקורת נוקבת. הקליפ החדש של יניב בן משיח הכעיס את הציבור החרדי בגלל הסגנון, המילים ואפילו התסרוקת. אבל הכוכב החרדי רק רצה לשמח: "הכוונה שלי הייתה לטובה", הוא אומר בראיון מיוחד ל-ynet, ומספר על המחויבות המוחלטת לתורה ומצוות - והגמגום הקשה שנעלם כשהוא שר

 

יניב בן משיח (37), כוכב בלתי מעורער בשמי המוזיקה היהודית-מזרחית, קיווה להיות בכותרות בזכות האלבום החדש שבדרך, והקליפ ששחרר השבוע – וזה אכן קרה, אבל לא כפי שתכנן: היום (ב') מצא עצמו בלב הסערה כשבבית-פנימה יצאו בקריאות להחרימו. התוצאה, נכון לעכשיו, כוללת החרמה גורפת בתחנת "קול ברמה" "עד שהשיר הנ"ל יוסר מסדר היום", ובהתבטאויות קשות באתרים החרדיים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

בן משיח כבר מצא עצמו בעבר בעין הסערה, אבל לרוב מהכיוון ההפוך: בשנת 2011 נערכה הפגנה מול היכל התרבות בתל אביב, בזמן שהופיע, לאחר שחברת מועצת העיר דאז, תמר זנדברג (מרצ) דרשה לבטל את הופעתו בעוון היותה נפרדת לגברים ולנשים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

ממש השבוע השיק בן משיח את "הראש בעננים" מתוך האלבום השמיני שיראה אור בקרוב, סינגל וקליפ שקורצים במודע מחוץ למגזר, עם המילים "תמזוג כוסית ראשונה נעשה כולם לחיים, בכוסית השנייה נהיה כמו משפחה, אז תבוא תביא חיבוק..." אבל במגזר החרדי הקליפ החדש התקבל בזעם. מה הכעיס את הציבור החרדי? ובכן, הכל: הסגנון, המילים ואפילו התסרוקת של בן משיח.  

 

 

ב"רדיו קול ברמה", המזוהה עם הציבור המזרחי-חרדי, אמרו ל-ynet כי הם מפסיקים לאלתר להשמיע את שיריו של הזמר הפופולרי. "עם צאת השיר החדש, ובהתייעצות עם הנהלת התחנה - הוחלט להקפיא כרגע את שיריו", אמר עמירם בן-לולו, העורך המוזיקלי של התחנה, שהבהיר כי "אהבתנו ליניב בן משיח איננה מוטלת בספק, ויעיד על כך שיתוף הפעולה הפורה במשך השנים".

 

בן-לולו הוסיף כי "עם כל הצער שבדבר, לפני הכל אנחנו מחויבים למאזינים עם תכנים שמתאימים לתחנה חרדית, וכך נמשיך עד שהשיר הנ"ל יוסר מסדר היום".

 

"בלי כיפה? חס ושלום!"

האתר החרדי "קוקר" כינה את האירוע במילים "זעזוע ותדהמה בתעשיית הזמר החסידי - יניב בן משיח מציג: ללא כיפה ותספורת פרועה". ב"כיכר השבת" תהו: "מה עובר על יניב בן משיח? - ניתן היה לצפות מזמר בולט ומוביל בציבור החרדי המופיע בחתונות ושמחות, שימצא דרכים יותר מקובלות וכשרות להביע שמחה ואושר, מאשר שתייה עד אובדן חושים".

 

בן משיח התקשה להבין איך הפכה החגיגה לשערורייה: "בלי כיפה?! חס ושלום, זה רק נראה ככה בזווית של הצילום", הוא אומר ל-ynet. "כשמחפשים צדיק, בודקים בציציות שלו – ואז אפשר למצוא הרבה דברים לא טובים. אני עם כיפה, ברוך ה'. לא הורדתי אותה, ואני הולך בדרך ה' יתברך כמו שהייתי, אותו בן אדם".

 

בן משיח שילדיו לומדים בתלמודי תורה, אומר כי "זה שאני שר שירים כאלה, יכול להיות שיש מי שזה מפריע להם, ויש כאלה שסתם רוצים להתפרסם, אבל אני מברך על כך".

 

"הכל זה לכבוד ה' יתברך" (צילום: אילן בשור) (צילום: אילן בשור)
"הכל זה לכבוד ה' יתברך"(צילום: אילן בשור)

 

על מילות השיר, הוא מגיב: "אם הבעיה היא בכוסית, הרי שכתוב 'ויין ישמח לבב אנוש'. הרי בשמחות היין והשתייה היא כדת, כיד המלך, לפי דרך התורה". בן משיח מבהיר כי "כל הכוונה שלי הייתה לטובה - לשמח את עם ישראל, ולא חס ושלום משהו שלילי. כל מה שאני רוצה לעשות זה לכבוד ה' יתברך".

 

השירה הצילה מהגמגום הקשה

עם אלבום שמיני בדרך, וכמה הצלחות מוכחות מאחוריו – יניב בן משיח ממותג בצמרת המוזיקה היהודית-מזרחית. ההצלחה הזו העלתה אותו על הכוונת של שני מוקדי כוח: מצד אחד, הרב אמנון יצחק, שהחל להשמיץ אותו ואת שיריו בדרשות, וטען ש"בן משיח מרחיק מהמשיח". ומצד שני, רשות המיסים ששמה אותו על הכוונת, ועצרה אותו בחשד להעלמות מס.

 

"כששרתי לא הייתי 'המגמגם' שלא יכול להוציא משפט מהפה, וכולם נקרעים מצחוק" (צילום: אילן בשור) (צילום: אילן בשור)
"כששרתי לא הייתי 'המגמגם' שלא יכול להוציא משפט מהפה, וכולם נקרעים מצחוק"(צילום: אילן בשור)

 

הקרב עם שני מוקדי הכוח האלה הסתיים, הוא מעיד, ללא נפגעים. לרשות המיסים שילם קנס שחיסל את הפרשה, ואילו במאבק מול הרב אמנון יצחק, ניצחו בסופו של דבר מי המעריצים הרבים, שקבעו עובדות בשטח ולא הפסיקו להגיע להופעות, להזמין אותו לשמחות ולקנות את אלבומיו. בשנים האחרונות היה ברור שהצלחה פורצת את גבולות המגזר, והופעות עם ירון אילן בשידור חי בערוץ 24 שמו אותו על המפה.

 

כמו זמר גדול אחר, יהודה פוליקר, גם יניב בן משיח מוצא מפלט בשירה מבעיית גמגום חמורה שממנה הוא סובל מילדות. כשהיה אך ילד קטן, החברים בשכונת שפירא בבת ים לא גילו כלפיו סובלנות. "ילדים זה עם אכזר", הוא סיפר השבוע בחיוך. "הם היו צוחקים ולועגים, ואני פשוט לא יכולתי לדבר".

 

"בכיתה ב' כשהמורה ביקשה ממני לשיר 'שמחתי באומרים לי בית ה' נלך', הגמגום נעלם זמנית, והרגשתי שאני מלך הכיתה. באותם רגעים לא הייתי 'המגמגם' שלא יכול להוציא משפט מהפה, וכולם נקרעים מצחוק. זה נתן לי ביטחון להבין שבורא העולם נתן לי את הכישרון הכי טוב".

 

לא מתעשרים מאלבומים

אחרי הופעת בכורה בבית הספר, בן משיח החל לשיר בבית הכנסת שבו התפללה משפחתו, ובגיל 15, במקביל ללימודים בישיבת "אור גאון", החל להופיע בחתונות עם אחיו מוטי. את סכומי הכסף הגדולים שהחל להרוויח, החליט הזמר הצעיר להשקיע בשני אלבומים: "שבילי האור" (1997) ו"עיר קודשך" (1999) שלא הצליחו, בלשון המעטה. בגיל 19 וחצי נישא ליעל, ובני הזוג היו צריכים לחשוב ברצינות על עתידם הכלכלי.

 

"החלטתי שלא לוותר", הוא מספר. "האמנתי שעם השנים אצבור קהל שגם יקנה את האלבומים שלי, כי בכל השמחות שבהן הופעתי, התגובות של הקהל היו טובות. לכן החלטתי לקחת הפוגה של שמונה שנים מאלבומים, ולקרוע את השטח עד שלקהל נמאס לשמוע אותי מבצע קאברים, והוא זה שדחף אותי לעשות משהו גדול, והעניק לי כוח וביטחון לעשות משהו חזק".

 

"ב-2007, יחד עם המפיק רוני רומי, נסענו לטורקיה ועם תזמורת של 50 נגנים, כולל נגני כינור רבים, ויצרנו את האלבום 'לך בורא עולם'. זה היה דיסק שהוקלט 'חי' ולא יוצר בסינטיסייזר, והוא כלל את הבלדה 'להינשא הלילה', שעד היום אני מלווה איתה חתנים וכלות אל החופה".

 

קפיצה נוספת בקריירה נרשמה בעקבות נסיעה לקבר רבי נחמן, באומן. "גם הזמר משה פרץ וגם אני נוהגים לנסוע לאומן לראש השנה, יחד עם חברים", הוא מספר. "ליד שולחן החג, חברים משותפים ערכו בינינו היכרות ונהפכנו לחברים טובים. ב-2011 יצרנו דואט עם השיר 'אחרי ככלות הכל' שהפך ללהיט. משה פרץ גם החל לכתוב לי שירים, והייתה לי הופעה מצלחת בהיכל התרבות בתל אביב ובמקומות רבים נוספים, מה שהוביל לאלבומים 'טיפה ועוד טיפה' בשנת 2012, ו'בשורות טובות' בשנת 2014".

 

באלבום שבדרך 13-15 שירים, במגוון רחב במיוחד של סגנונות מוזיקליים – פופ, ג'ז, טורקי, יווני, ועוד. בן משיח: "אני מנסה לגעת בכל אדם, שימצא בו משהו שהוא אוהב לשמוע. מה שהכי ייגע לו בלב. בין הכותבים של השירים נכללים גם משה פרץ, יוני רועה, עוזי דמרי וגם דולב רם ופן חזות, שאחראים לרבים מהלהיטים של אייל גולן".

 

למרות ההצלחה של האלבומים האחרונים, בן משיח מתייחס לאלבום החדש כאל השקעה כספית שלא הכרח תחזיר את עצמה באופן ישיר. "בדור הנוכחי אף אחד לא יכול לעשות כסף מאלבומים", הוא קובע בנחרצות. "אלבום זה מוצר שמעיד על מה שאתה מייצג. זו השקעה כדי שהשירים שלך יהפכו לנכס צאן ברזל. את הפרנסה רואים מההופעות".

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן בשור
יניב בן משיח
צילום: אילן בשור
מומלצים