שתף קטע נבחר

כמעט חצי כנסת בחוץ: הח"כים שלא ישובו למשכן

בנו של ראש ממשלה, לשעבר ממלאת מקום ראש ממשלה, ארבעה שרים, חברי כנסת שנבחרו לפני יותר מ-20 שנה וגם כמה שייזכרו בעיקר עקב השערוריות: לפי הסקרים, לא פחות מ-57 ח"כים לא יחזרו לכנסת ה-21. הרשימה המלאה והמאוד ארוכה

 

16 מהח
16 מהח"כים שלא יגיעו לכנסת הבאה

רמטכ"לים, טייסי קרב, נשות תקשורת: בכנסת ה-21 ייראו פנים חדשות רבות והן יחליפו יותר מ-50 חברי כנסת שלא צפויים לשוב למליאה. הפרידה הרשמית מחלקם תהיה אמנם ב-10 באפריל, עם היוודע תוצאות הבחירות, אבל כבר כעת - לאחר סגירת הרשימות - ניתן למנות את שמות רוב הח"כים שלא יחזרו למשכן.

 

במקומם ייכנסו למליאה בין היתר רבי האלופים במיל' בני גנץ וגבי אשכנזי ממפלגת כחול לבן, הטייסים רפי פרץ (יו"ר איחוד מפלגות הימין) ומתן כהנא (מספר 4 בימין החדש) ומיקי חיימוביץ' ורדיר מריח מכחול לבן. לפי הסקרים, אלו 57 הח"כים - כמעט חצי כנסת - שלא יחזרו למשכן.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

המחנה הציוני

המפלגה הגדולה ביותר בכנסת האחרונה הייתה הליכוד, אבל שיא עוזבי המליאה צפוי להיות דווקא מהמחנה הציוני, שאותה פירק אבי גבאי בשלהי הכנסת האחרונה. מבין חברי התנועה של ציפי לבני, שהודיעה על פרישה בקול חנוק, רק לאחת יש סיכוי לשוב לכנסת - וגם הוא קלוש מאוד. למעשה, נכון להיום 75% מ-24 הח"כים של המפלגה המשותפת (שכבר אינה קיימת) לא יגיעו לכנסת ה-21.

 

 

הרשימה המלאה כוללת כמובן את לבני עצמה, לשעבר שרת החוץ וממלאת מקום ראש הממשלה, ואת אנשיה יואל חסון, אייל בן ראובן וקסניה סבטלובה. יעל כהן פארן שוריינה על ידי גבאי במקום ה-16 במפלגת העבודה, אבל בחודשים האחרונים לא נרשם אף סקר שהעניק לעבודה כמות מנדטים כזו.

 

שורה של ח"כים פרשו מהעבודה לפני הפריימריז. מדובר בחיליק בר, לשעבר מזכ"ל המפלגה, מיקי רוזנטל, איילת נחמיאס ורבין שהתעמתה עם גבאי ואיתן ברושי שהסתבך בתקרית הנגיעה בנחמיאס ורבין. אחרים, ובהם יוסי יונה, לא צלחו את מחסום הפריימריז. משה מזרחי ניצב רק במקום ה-26 ברשימת העבודה לכנסת, נחמן שי במקום ה-24, לאה פדידה 19 וסעד סלאח 17.

 

 

אבל המפסיד הגדול ביותר של הבחירות המקדימות היה כנראה אחד מהמזוהים ביותר עם העבודה בשני העשורים האחרונים – ח"כ איתן כבל. לאחר שיצא נגד מנהיגותו של גבאי, הצליח יו"ר העבודה לדחוק אותו לירכתי הרשימה בעזרת רשימות חיסול, וכבל סיים את הפריימריז רק במקום ה-15. לפי כל הסימנים, הח"כ שנבחר לראשונה לכנסת ב-1996, לא ישוב אליה. כך גם לא רוברט טיבייב ומיכל בירן, מספר 13 ברשימה. רויטל סויד, 9 בעבודה, נמצאת גם כן בחוץ לפי סקר "ידיעות אחרונות" האחרון.

 

הליכוד

חבר הכנסת המבוגר ביותר בכנסת ה-20, בני בגין (בן 75, נבחר לראשונה ב-1988 לכנסת), היה הח"כ היחיד בליכוד שהחליט לוותר על הפריימריז ולמעשה לפרוש מפוליטיקה. הבחירות המקדימות הובילו לכך שרבים נוספים מתוך 30 חברי מפלגת השלטון יצטרפו לבנו של ראש הממשלה לשעבר, ולא ישובו לכנסת ה-21.

 

 

בין אלו שכשלו בפריימריז נמצא שר התקשורת איוב קרא. הוא נאלץ הפעם להתמודד ברשימה הארצית ולא במסגרת השריון למיעוטים, ונדחק עד למקום ה-40. עוד "קורבנות" של הרשימה הארצית, לאחר התמודדות קודמת במחוזות או למקומות משוריינים, הם חברי הכנסת יהודה גליק (מקום 43), נורית קורן (44), ענת ברקו (47), סגן השר ירון מזוז (49) ונאוה בוקר (51).

 

יוצא אתיופיה, ח"כ אברהם נגוסה, כבר היה בטוח שהוא במקום ה-29 המשוריין לעולים ונחשב על גבול הריאלי - אבל ערעור הוביל לכך שהשריון שניתן לו התבטל, והוא הידרדר עד למקום ה-50. את מקומו במספר 29 תפסה ח"כ שרן השכל, שגם היא כבר ראתה עצמה במקום ה-25, הנחשב בטוח בהרבה. ח"כית שכנראה לא תחזור היא אסנת הילה מארק, שלמרות התמודדותה כ"אישה חדשה" סיימה רק 36.

 

 

גם אחד מחברי הכנסת המוכרים ביותר בכנסת האחרונה לא יחזור אליה ככל הנראה - ולבטח לא במסגרת הליכוד. ח"כ אורן חזן, שהצטלם לסלפי עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, התמודד עם כתב אישום על תקיפה והושעה כמה פעמים מהכנסת, הקים מפלגה חדשה בעקבות הכישלון בפריימריז. אבל כל הסקרים מראים – "אורן חזן בראשות צומת" לא תעבור את אחוז החסימה.

 

הרשימה המשותפת

מפלגה נוספת שכבר לא תהיה בכנסת ה-21 היא הרשימה המשותפת. פילוג הוביל לשתי רשימות ערביות - חד"ש-תע"ל ובל"ד-רע"ם. בכל מקרה, כמה מחברי הכנסת המזוהים ביותר בצד הזה של המפה לא ישובו.

 

 

 

אחרי עשור של התבטאויות קיצוניות ואין ספור עימותים, ששיאם כנראה היה בפרשת המשט, החליטה חנין זועבי לא לרוץ שוב. לכנסת לא יחזור גם חברה לבל"ד, יו"ר המפלגה ב-12 השנים האחרונות ג'מאל זחאלקה. הח"כ, שיחד עם זועבי ובאסל גטאס (שנשלח לכלא) עמד דקת דומייה לזכר מחבלים ואמר על אהוד ברק כי הוא "אוהב מוזיקה קלאסית ולהרוג ילדים בעזה", כיהן בכנסת מאז 2003. הוא הוצב לשם כבוד במקום ה-120 ברשימת בל"ד-רע"ם, זועבי במקום ה-118.

 

לכנסת לא ישוב גם ח"כ מוערך בהרבה, דב חנין. הנציג היהודי היחיד ברשימה המשותפת פרש אחרי 12 שנים והוחלף על ידי עופר כסיף, שכינה בעבר את השרה איילת שקד "חלאה ניאו נאצית". בנוסף ייעדרו מהכנסת הבאה גם ניבין אבו רחמון, ג'ומעה אזברגה, מסעוד גנאים וכנראה גם סעיד אל חרומי (7 בבל"ד-רע"ם). גם טלב אבו עראר (5 ברשימה) בסכנת הדחה.

 

יש עתיד

יאיר לפיד ומפלגתו החליטו לחבור למפלגה החדשה של בני גנץ ומשה (בוגי) יעלון והפכו לכחול לבן. מתוך 12 חברי יש עתיד, 10 יחזרו לכנסת אם הרשימה המאוחדת תצבור לפחות 24 מנדטים. שניים בלבד בסכנת הדחה.

 

 

אחרי שש שנים בכנסת, החליט לפיד לדחוק לאחור את עליזה לביא והציב אותה רק במקום ה-16 במפלגתו. ברשימה המאוחדת היא במקום ה-38, מחוץ לכנסת נכון לסקרים האחרונים. ח"כ אחר שנדחק לאחור הוא חיים ילין, יו"ר מועצת אשכול. הוא החליט בתגובה לפרוש, ולאחר מכן קיבל את הצעת יו"ר העבודה גבאי לשריון במקום העשירי – אף שבתחילה ענה בשלילה. לפחות כרגע, גם מקום זה אינו נחשב ריאלי.

 

כולנו

משה כחלון לא הציב פנים חדשות בשמינייה הראשונה של מפלגתו. אבל הרשימה שמנתה עשרה ח"כים מקבלת לפי סקר "ידיעות אחרונות" מיום שישי ארבעה מנדטים בלבד - ולכן רבים מחבריה לא צפויים לחזור למליאה. שלושה שבטוח לא יחזרו הם סגן השר מייקל אורן, חתן פרס ישראל למפעל חיים אלי אלאלוף ורחל עזריה, שהודיעו על פרישה.

 

אלאלוף בן ה-74 היה מהמבוגרים מבין חברי הכנסת ה-20, עזריה התמודדה לראשות העיר ירושלים, פרשה במהלך המרוץ ואחר כך הודיעה כי כולנו הפכה לימנית מדי עבורה. בנוסף, כאמור, נמצאים בסכנה כל המדורגים במקום החמישי ומטה (ואולי גם אלו שבראשה): טלי פלוסקוב, מירב בן ארי, אכרם חסון ופנטהון סיום.

 

ישראל ביתנו

אביגדור ליברמן שינה את צמרת המפלגה, ושניים שהלכו איתו כברת דרך ארוכה לא ישובו לכנסת. מדובר בשרת העלייה והקליטה סופה לנדבר ובח"כ רוברט אילטוב. לנדבר נכנסה לראשונה לכנסת כבר ב-1999, דרך מפלגת העבודה, לאחר שהתפרסמה כמורתו לרוסית של שמעון פרס. ב-13 השנים האחרונות היא צעדה עם ליברמן ובמשך שמונה שנים לא רצופות שימשה כשרת הקליטה.

 

 

כמו לנדבר, גם אילטוב הצטרף לרשימת ישראל ביתנו ב-2006, ומאז כיהן כח"כ ברצף, למשך יותר מ-12 שנים. לפי הסקרים, מקומו של הנציג הדרוזי ח"כ חמד עמאר (6 ברשימה) אינו ריאלי.

 

ח"כית אחרת שבתחילת הקדנציה עוד הייתה בישראל ביתנו ועשויה לא לשוב היא אחת משתי הנשים היחידות שמובילות כיום מפלגה – אורלי לוי-אבקסיס. ברוב ימיה של הכנסת האחרונה כיהנה לוי-אבקסיס כח"כית עצמאית. גשר שבראשותה ניהלה מגעים לחבירה לגנץ וחוסן לישראל, אך בסופו של דבר אלו בחרו באופציית לפיד – ובתו של דוד לוי רצה לבד לכנסת. לפי הסקרים האחרונים, כיום היא מעט מתחת לאחוז החסימה.

 

הבית היהודי

נפתלי בנט הוביל את המפלגה בכנסת האחרונה לפני שביחד עם איילת שקד הוא עזב והקים את הימין החדש. איחוד מפלגות הימין - הכולל את הבית היהודי, האיחוד הלאומי ועוצמה יהודית (כבלוק טכני) - נוסד רגע לפני סגירת הרשימות.

 

 

בכל מקרה, בכנסת לא נראה את שניים מוותיקי המפלגה – שר החקלאות אורי אריאל שפרש לאחר הפסדו בבחירות המקדימות באיחוד הלאומי לבצלאל סמוטריץ', וניסן סלומינסקי בן ה-73, שנכנס לראשונה לכנסת לפני 22 שנה. סגן שר הביטחון אלי בן דהן, שנדחק בבחירות המקדימות בבית היהודי למקום לא ריאלי, הוצב במקום ה-28 ברשימת הליכוד – כחלק מעסקת נתניהו-רפי פרץ, שנועדה להבטיח את צירוף עוצמה יהודית. לפחות כרגע, בן דהן יהיה גם בכנסת הבאה.

 

מרצ

בראש רשימת מרצ אין פנים חדשות, אבל הסקרים האחרונים מעניקים למפלגתה של תמר זנדברג ארבעה מנדטים בלבד, רק מעט מעל אחוז החסימה. אם אכן כך יקרה, כל הח"כים של המפלגה ישובו לקדנציה נוספת, פרט למוסי רז, מספר 7 ברשימה. רז החליף במהלך הכנסת ה-20 את יו"ר המפלגה הפורשת, זהבה גלאון.

 

ש"ס

ממפלגתו של אריה דרעי פרשו שני חברי סיעה - ח"כ יצחק וקנין, שמונה לשר הדתות ב-1 בינואר השנה, וח"כ דני סיידה, שפרש רגע לפני הגשת הרשימות. אם המפלגה תקבל חמישה מנדטים, כפי שצופים לה הסקרים, יישארו בחוץ גם מיכאל מלכיאלי (מספר 6 ברשימה) וינון אזולאי (8), בנו של השר לשעבר דוד אזולאי שנפטר אשתקד בגיל 64. ינון אזולאי החליף את אביו כשזה התפטר מהכנסת במרץ האחרון.

 

יהדות התורה

במפלגה החרדית השנייה כמעט ולא חלו שינויים ברשימה. הבולט שבהם הוא החלטת מרכז אגודת ישראל להחליף את מנחם אליעזר מוזס בן ה-72 ביעקב טסלר. אם המפלגה תקבל רק שישה מנדטים, כפי שצפה סקר "ידיעות אחרונות", גם ישראל אייכלר יישאר בחוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני, בגין וזועבי פרשו. חזן כשל בפריימריז
מומלצים