לאחר שמנהיג המגזר החרדי, הרב חיים קניבסקי, הורה לתלמידי הישיבות שלא להיבדק מחשש לסגירת הישיבות וביטול תורה, מאשימים גורמים חרדיים את כולם: את הממשלה במשבר אמון, את המשטרה באכיפה חלקית - ואת משרד הבריאות שלטענתם מספק כמות נמוכה של בדיקות. כ-25 אלף לומדים חזרו לישיבות מאז חודש אלול, ובישיבות הקטנות בהן לא הצליחו לארגן בדיקות קורונה מהירות, נמצאו מאות נדבקים שתרמו לצביעתן של כמה ערים באדום. עם 689 נדבקים חדשים מאז יום שישי, בני ברק היא אחת הערים שהפכו היום לאדומות, ונמצאות - עם עוד 29 ערים - בסכנת סגר החל מיום שני, כפי שהחליט היום (ה') קבינט הקורונה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו>>
"מול החרדים אין משבר הסברה, אלא משבר של אמון", את הדברים אומר מני חדד, שיחד עם שותפו אבי בלומנטל מנהל את דסק ההסברה החרדי של משרד הבריאות. השניים החלו את עבודתם בגל השני, זמן קצר לאחר שיולי אדלשטיין נכנס לתפקיד שר הבריאות, וספג ביקורת קטלנית בתקשורת החרדית. העיתונים החרדיים, ובמיוחד "המבשר" החסידי, הובילו אז מתקפה שהאשימה את משרד הבריאות בהזנחה של הציבור החרדי בכל הקשור להסברה ופרסום.
במקביל בקשו ח"כ מיכאל מלכיאלי מש"ס עם טלי פלוסקוב מהליכוד, ממרכז המחקר של הכנסת, פרטים על היקף ההשקעה הממשלתית בציבור החרדי (12% מכלל האוכלוסייה) והערבי (כ-20%). אלא שעל פי הנתונים שהעבירה לשכת הפרסום הממשלתית, תקציב הפרסום הכולל לשני המגזרים היה כ-16% בלבד מכלל תקציב הפרסום.

3 צפייה בגלריה
 הרב חיים קניבסקי והישיבה הליטאית בכרמיאל, "רינה של תורה", שמחצית מתלמידיה ועובדיה נדבקו
 הרב חיים קניבסקי והישיבה הליטאית בכרמיאל, "רינה של תורה", שמחצית מתלמידיה ועובדיה נדבקו
הרב חיים קניבסקי והישיבה הליטאית בכרמיאל, "רינה של תורה", שמחצית מתלמידיה ועובדיה נדבקו
(צילום: אחיה ראב"ד)

אתמול (יום ד') הפיץ הדסק החרדי במשרד הבריאות סרטון שבו יועץ התקשורת, רפי פרלשטיין, שהוא גם דובר עיריית בית שמש, מספר בגילוי לב כיצד נכנע ללחץ החברתי, הסיר מסכה ונדבק בקורונה. "ניגשו אליי חברים צעירים בני 25 ואמרו לי: ׳די לחיות בפחד׳, ממש שכנעו אותי להוריד את המסכה", סיפר. "זו הייתה טעות קשה ומרה. כנראה נשארתי שם דקה אחת יותר מדי".
"אין משבר הסברה במגזר החרדי", קובע אבי בלומנטל, "ואין ילד חרדי אחד שלא מכיר את ההנחיות. משרד הבריאות השקיע במגזר וביצע פעולות הסברה בהיקפים עצומים, והתוצאות מלמדות שהמגזר החרדי ממושמע ונושא הבריאות נמצא אצלו בדרגת חשיבות עליונה. התקשורת החרדית מגויסת להסברה במלא עוצמתה, ומדי יום שבה ומדגישה את החובה להקפיד על ההנחיות".

"הסכר נפרץ בחתונת בעלז"

למרות הפרסומים אודות ההנחיות של הרבנים קניבסקי ובוארון שלא להיבדק, טוען בלומנטל כי "גם הרבנים מפרסמים קריאות להקפדה על ההנחיות, ושיתוף הפעולה עם משרד הבריאות הוא מצוין".
אז איך אתם מסבירים חתונה בבעלז עם עשרת-אלפים איש ולפחות 800 נדבקים בישיבות?
"יש בעיית אמון מערכתית - ועל כך אין חולק - שהמגזר החרדי מתמודד איתה. כשבתי הכנסת הופלו ביחס למסעדות ואירועי תרבות, או כשנאסרות חתונות במרחב הפתוח בזמן שההפגנות מאושרות, נוצר חוסר אמון, לא חוסר בהסברה. וזה הבדל ענק. כשהציבור חש שההחלטות מתקבלות על רקע דתי, מטבע הדברים נוצרים תסכול ותסיסה. נוסיף לזה את הדמוניזציה שהחרדים חשים כשהם מוצגים כמפיצי מחלות, וקיבלת מתכון מושלם לאובדן אמון ולחוסר שיתוף פעולה".
3 צפייה בגלריה
  קריקטורה שאמורה להתפרסם מחר בעיתון החסידי "המבשר"
  קריקטורה שאמורה להתפרסם מחר בעיתון החסידי "המבשר"
קריקטורה שאמורה להתפרסם מחר בעיתון החסידי "המבשר"
(אהרון זאב ברנשטיין, המבשר)

גורם במשרד הבריאות טען השבוע שלא לייחוס, כי בניגוד לגל הראשון, בגל השני הקטינה המשטרה את האכיפה במגזר החרדי, דבר שיצר תגובת שרשרת: "ברגע שאפשרו את חתונת הענק של חסידי בעלזא, נפרץ הסכר. משרד הבריאות עדכן את המשטרה שבוע לפני האירוע, אבל לא נעשה דבר. החרדים הבינו שאיש הישר בעיניו יעשה".
יצוין, כי האכיפה המשטרתית החלקית המשיכה גם החודש, כאשר בשבת שעברה ערכו האדמו"רים מסאדיגורה ירושלים ולונדון טיש משותף, באירוע שבו נכחו, לפי ההערכות, למעלה מאלף איש שהצטופפו יחד, ללא מסיכות וללא שמירת מרחק.
מהמשטרה נמסר: "בניגוד מוחלט לנטען, שני המקרים שתוארו מצויים בחקירת משטרה פעילה, ובנוסף הטילה המשטרה בירושלים קנסות כבדים על המארגנים. אנו רואים בחומרה הפרות מעין אלו שפוגעות בבריאות הציבור החרדי ובכלל, לכן נמשיך לאכוף את החוק בדגש על איסור התקהלות המונית, הפרת חובת הבידוד וחובת עטיית המסכות במרחב הציבורי בכל מקום, כולל ביישובי המגזר החרדי".

"אני לא חושב שאנחנו עיר אדומה"

אבל כמובן שאי אפשר להאשים רק את היקף הפרסום או האכיפה המשטרתית הלקויה, בזעם של המגזר החרדי שאותו מפמפמים הכתבים במגזר בכל המדיות האפשריות - עיתונים, תחנות רדיו חרדיות, אתרי אינטרנט חרדיים וכמובן גם "קווי הנייעס". מכתבו של פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, חולל זעם במגזר שטרם שכח – ואתמול שוב הצליח להדליק את המגזר, על כלי התקשורת שלו ושלוחיו הפוליטייים, כאשר ביקר את הוראתו של הרב קניבסקי וכינה אתה "מסוכנת".


בבני ברק דווקא מאשימים את משרד הבריאות בשינוי הצבע של העיר, בטענה למספר נמוך של בדיקות קורונה, שהביא לאחוז גבוה משמעותית של חולים. לטענת מחזיק תיק הבריאות בעיר, עו"ד משה מורגנשטרן, כמות בדיקות גבוהה יותר תוביל להבנה מעמיקה של מצב התחלואה בעיר – והיא עשויה להפחית את כמות החולים המשוערים אף בחצי.
עוד בדיקות אומר עוד חולים?
"דווקא לא. מתוך 700 מורות וגננות שבאו להיבדק אצלנו, מיוזמתנו, רק אחת נמצאה חיובית. אולי המצוקה היא לא כל כך גדולה. היינו 15% אחוז חולים בעיר. אני מאמין שאנחנו עומדים בממוצע הארצי אבל זו לא עיר 'אדומה', ככה לפי ההערכות שלנו".

"התפרצות בשולי-השוליים של הישיבות"

גם בני רבינוביץ', עיתונאי ופרשן חרדי המתגורר בבני ברק, תוקף את החלטת פרויקטור הקורונה, פרופ' גמזו, ומוסיף כי הכשל נעוץ במערכת הבריאות שלא מוכנה לבצע מספיק בדיקות בעירו. "אני לא מסתיר את הבעיות שיש במגזר החרדי אבל בוא נדבר קודם כל על העובדות: אין התפרצות ואין נעליים", אמר בראיון לאולפן ynet.
"25 אלף בחורי הישיבות נבדקו טרם חזרתם לישיבות, ומי שנמצא חיובי נשאר בבית ולא הגיע לישיבה. היות ואנחנו מכירים איך דברים מתנהלים בישראל, וכל ההחלטות התקבלו ברגע האחרון - לא כל הישיבות הצליחו להתארגן על בדיקות קורונה לתלמידים. מדובר על מספר מאוד קטן של ישיבות, ושם יש התפרצות של כמה מאות נדבקים".
לדבריו, "אנחנו לא מדברים על התפרצות בישיבות, אלא התפרצות בשולי-השוליים של הישיבות. אנחנו מדברים על ישיבות שהבחורים לא יוצאים מהן בכלל, עד אחרי יום הכיפורים – למעלה מחודש. ולכן לבוא ולומר שיש פה 'חשש' כמו שאומר פרופ' גמזו, שהבחורים האלו יצאו הביתה וידביקו הוריהם וסביהם, זה פשוט לא נכון".
זה לא רק הישיבות, הערים החרדיות מככבות ברשימת הערים האדומות.
"אני לא מסתיר את הבעיות. אני כן אומר: בוא ניקח מחר בבוקר ונבדוק את כל תלמידי בני ברק. אוטומטית אחוז החיוביים בבני ברק ירד לחצי. אבל המערכת לא מוכנה לעשות בדיקות".

מחזיק תיק הבריאות בבני ברק: "אם יהיה סגר נציית לכללים"

רבינוביץ' מדגיש כי דברי הרב קניבסקי אודות ביטול התורה בישיבות, יוחסו לתלמידי הישיבות הקטנות, ש"נעולות עד אחרי יום כיפור". "זה לא שהוא אמר לא לעשות בדיקות אם חלילה יש לבן אדם יש סימפטומים והוא נמצא בקהילה", הוא אומר. "בחורי הישיבות לא יוצאים לרחוב - לא הביתה ולא לשום מקום. הם לא ידביקו אף אחד. לכן פה זו לא הבעיה. אני לא מדבר על אלה שבאמת מסכנים את כולנו - על החתונות הענק שקורות לא רק בציבור החרדי".


גם מחזיק תיק הבריאות בבני ברק, עו"ד משה מורגנשטרן, מציין בראיון לאולפן ynet כי "הרב קניבסקי לא נגד בדיקות. הוא עודד אותנו לעשות בדיקות". לדבריו, "הוא מדבר רק על הישיבות שאנשים לא יוצאים מהן עד אחרי כיפור. הפרויקטור דיבר לא יפה על אומן ועל גדול הדור, וכשאתה רוצה לקנות אמון יש דרך. צריך לדעת גם איך לדבר".
"אם מערכת החינוך תיכנס לסגר, זה נורא", מוסיף מורגנשטרן, "אבל אנחנו נציית לכללים ונלך יד ביד עם משרד הבריאות. כולנו רואים שיש 3,000 חולים מאתמול, ואומרים שהמצוקה מתחילה בערים הכתומות, חיפה אשדוד. זה קשור לאורח החיים החרדי – אלו ערים עניות וצפופות. אנחנו לא בורחים מאחריות. נכון, יש קבוצות שלא שמרו בגל הראשון ולא שומרות גם היום. עדיין יש קבוצות אנרכיסטיות שלא שומרות על הכללים. אלה מעשים חמורים ברמה של רצח. אנחנו מנסים להוקיע אותם. סגרנו בתי כנסת, אנחנו עושים הסברה ונלחמים בזה".