הדבר הכי שלילי שאני יכול להגיד על ה-Xbox Series X הוא ששמה לא מיתרגם טוב לעברית. אקס בוקס סדרה אקס? נשמע פרובינציאלי מדי. אקס בוקס סיריז אקס? לא מובן בעליל. ובמיקרוסופט הרי בכלל לא יאהבו אף אחד מהניסיונות האלה, מבחינתם השם צריך להיכתב באנגלית. בקיצור, כאב ראש ותו לא. תודה לך, מיקרוסופט!
(צפו בסקירה של Gamey)
4 צפייה בגלריה
Xbox Series X
Xbox Series X
Xbox Series X. ממש בקרוב אצלנו
(צילום: shutterstock)
אם נשים את השפה בצד, מיקרוסופט מציגה באמצעות מכונת המשחקים החדשה שלה חזון מגובש ומשכנע למדי לעתיד של הקונסולות בפרט, ושל הגיימינג בכלל. זהו חזון שבחלקו דומה מאוד לאלה של מתחריה, ואילו מבחינות אחרות הוא ייחודי לגמרי - וכל זה נעשה בתוך קוביית פלסטיק שנראית כל כך כמו מקרר, עד שמיקרוסופט אימצה את הבדיחה ויצרה מקרר בדמותה.
לפני שצוללים ל-Series X, כדאי להזכיר שיחד איתה מושקת גם ה-Xbox Series S - קונסולה זולה (וקטנה) הרבה יותר, שמטרתה להוות שער כניסה נגיש יותר לדור הנוכחי. ההבדלים המהותיים בין שתי הקונסולות הם בכונן דיסקים שקיים רק ב-Series X, בשטח האחסון (טרה בייט מול 512 גיגה בייט) ובכוח העיבוד הגרפי. המכונה הזולה יותר לא מעבדת את המשחקים ב-4K גם אם יש לכם מסך 4K בבית, אלא מסתפקת בעיבוד 1440p - אי שם באמצע בין 4K ל-Full HD. זה אומר שבהינתן מסך 4K, התמונה בקונסולה הזולה יותר תהיה מעט פחות מפורטת וחדה. את הביקורת המלאה על ה-Series S נפרסם בהמשך, עכשיו זה תורה של האחות הגדולה.
אני ממש לא מומחה לעיצוב, אז רק אגיד שבעיניי ה-Series X נראית בסדר גמור: הקווים החדים, יחד עם גריל האוורור המחורר בחלקה העליון של הקונסולה, מייצרים תחושה של מחשב גיימינג סולידי ולא צעקני. מה שחשוב בעיניי הרבה יותר זה שהקונסולה הזו שקטה, גם כשמעמיסים עליה, והדיווחים האנקדוטליים שצצו לפני כמה שבועות על כך שהיא מתחממת מאוד? לא נתקלתי בזה בכלל.
4 צפייה בגלריה
Xbox Series X ו-Xbox Series S
Xbox Series X ו-Xbox Series S
עם האחות הקטנה, Xbox Series S לבנה
(צילום: shutterstock)
כן צריך להתייחס לממדי המכונה הזו. ה-Series X היא קובייה בגודל 15.1x15.1x30.1 ס"מ. אם אתם מייעדים לה מקום בתוך אחת המגירות של שידת הטלוויזיה שלכם, כדאי שתוודאו שיש לכם מספיק מקום - וזכרו שצריך עוד מקום בשביל אוורור יעיל.
מיקרוסופט, יותר מיצרניות הקונסולות האחרות, תולה את תקוותיה לא במכירות של משחק כזה או אחר, אלא בשירות המשחקים Game Pass. אם טרם הכרתם אותו, כדאי לכם: תמורת דמי מנוי של כ-38 שקלים בחודש לאקס-בוקס או 55 שקלים בחודש לאקס-בוקס ומחשב, אתם מקבלים גישה למאות משחקים. חלקם ישנים, חלקם חדשים. המשחקים של מיקרוסופט עצמה עולים לשירות ביום שבו הם מגיעים לחנויות.
Xbox Series X היא, עבור מיקרוסופט, המכשיר האולטימטיבי לגיים פאס. זה אומר שהיא מריצה את כל מאות המשחקים הזמינים בשירות. למעשה, רשימת התמיכה שלה כוללת כמעט את כל המשחקים שראו אי פעם אור לאקס-בוקס המקורית, אקס-בוקס 360 ואקס-בוקס וואן - והיא מריצה אותם טוב יותר מכל מכונת משחקים שבאה לפניה.
המקום שבו זה הכי בולט הוא זמני הטעינה. לא רק של משחקים חדשים, אלא של כל משחק שקיים על הפלטפורמה. כשאני משחק ב-Fallout: New Vegas, שיצא לפני עשר שנים, המשחק נטען בתוך כמה שניות בלבד. Metro: Exodus מאשתקד הוא משחק שתוכנן ל-Xbox One, וגם בו זמני הטעינה התקצרו לאפס. המשחק Watch Dogs: Legion, שראה אור רק בשבוע שעבר וזמין כיום על ה-Series X בלי שום התאמות מיוחדות עבור הקונסולה, מציג זמני טעינה של כרבע, ואפילו פחות, מהזמן שלוקח ל-Xbox One X לטעון את המשחק הזה.
4 צפייה בגלריה
Xbox Series X
Xbox Series X
אין שינוי דרמטי בבקר של הקונסולה. אקס בוקס סירייס אקס
(צילום: דניס ויטצ'בסקי)
הסיבה לכך שזה קורה היא הדגש שמיקרוסופט שמה על כל מה שקשור בזיכרון. הן טעינת המשחקים לתוך זיכרון הפעולה והן שטח האחסון נבנו כדי לאפשר זמני טעינה נמוכים מאוד. החיסרון בזה הוא היכולת המוגבלת להרחיב את שטח האחסון, שהינו 1 טרה בייט. עבור משחקי אקס-בוקס וואן ומשחקים ישנים יותר תוכלו לחבר אחסון נייד סטנדרטי, אך משחקים שעברו התאמה או פותחו במיוחד עבור הקונסולה החדשה יכולים לגור רק על שטח האחסון המובנה או על כרטיס הרחבה ייעודי. כיום רק אחד כזה זמין, והוא עולה 200 דולר לטרה בייט.

תוכנית ההקפאה

לזכותה של מיקרוסופט אפשר להגיד שהדגש שהיא שמה על הזיכרון מביא עימו עוד יתרונות מלבד טעינה מהירה של שלבים. ה-Series X גם יודעת "להקפיא" כמה משחקים במקביל. בקודמתה אפשר היה תיאורטית לכבות את הקונסולה, להדליק אותה ולחזור כמעט מיד למקום שבו הפסקתם. זה לא תמיד עבד. כאן המנגנון אמין הרבה יותר, ותומך בכמה משחקים במקביל.
למה זה טוב? בכל קונסולה אחרת, שבה אנשים צריכים לקנות משחקים כדי לשחק בהם או שהם מקבלים משחק אחד או שניים בחינם בחודש, התשובה אינה ברורה. אבל Series X היא, כאמור, מכונת גיים פאס. כשיש לכם יותר מ-200 משחקים לבחור ביניהם בכל רגע נתון, לא קשה לדמיין שתרצו לשחק בחמישה-שישה במקביל, ואם אלה משחקים חדשים יחסית, רובם יתמכו במנגנון הזה. עוד תזכורת לאסטרטגיה של מיקרוסופט היא הממשק של Series X. הוא מצד אחד זהה לזה הנוכחי של קודמתה, אבל גם עובד הרבה יותר מהר. זה קצת כמו סמארטפון עם גרסה חדשה של אנדרואיד או iOS - וזו בדיוק הכוונה כאן. מיקרוסופט מטשטשת את הגבול בין דורות הקונסולות, פשוט כי מבחינתה הוא הרבה פחות קריטי מאשר מבחינת סוני או נינטנדו.
קיצור תולדות ה-Xbox
כמי שסבל במשך שנים ממהירות הממשק של ה-Xbox One, השיפור הזה במהירות הוא מהותי בעיניי. זה אומנם עדיין לא ממשק אינטואיטיבי במיוחד, אבל מתרגלים אליו די מהר. בייחוד כי הפעם, בניגוד לדור הקודם, הקונסולה מגיבה בצורה מהירה וחלקה. לא רק "מהירה וחלקה מאי פעם", כי זה לא בדיוק אומר הרבה כשמדובר בממשק של אקס-בוקס, אלא מהירה וחלקה באופן כללי - וזה כבר מצוין.
המינוריות של השינויים תקפה גם לשלט. הוא נראה ומרגיש בידיים זהה כמעט לחלוטין לשלט של ה-Xbox One. ההבדלים המהותיים הם ציפוי מונע החלקה חדש על ההדקים, כפתור שיתוף חדש ופד החיצים, ששואב השראה מבקר ה-Elite של הקונסולה הקודמת (ומשלל קונסולות עבר) וכולל מסגרת עגולה מסביב לחיצים.

נזקי הקורונה

הפיל שבחדרה של ה-Series X הוא, כמובן, פלייסטיישן 5 - הקונסולה החדשה של סוני, שתושק בישראל ב-19 בנובמבר. בדור הנוכחי, פלייסטיישן הייתה מכונת המשחקים הדומיננטית ברחבי העולם, הן מבחינת המכירות והן בכל הקשור לתוכן בלעדי. סוני עדיין אוחזת בזיכיונות חזקים כמו God of War ו-Ratchet & Clank, תחום שבו מיקרוסופט נמצאת עדיין בנחיתות. עם זאת, נזכיר כי רק בחודש שעבר רכשה מיקרוסופט את אחת מחברות המשחקים המוכרות בתעשייה, Zenimax (בעלת הבית של Bethesda, בין השאר), וכי סדרות כמו Wolfenstein ו-Elder Scrolls עשויות להפוך בעתיד לבלעדיות עבור אקס-בוקס. ואם כבר משחקים: עוד לא דיברנו על הכותרים החדשים והפוטנציאל שטמון בהם. האמת המרה היא שאין כל כך על מה לדבר כאן. הקורונה טרפה את הקלפים של מיקרוסופט, ומשחק ההשקה הגדול של הדור הזה, Halo: Infinite, נדחה למועד לא ידוע בשנה הבאה. ביום ההשקה יהיו כמה עשרות משחקים שיגיעו בגרסה מותאמת ל-Series X, בהם כותרים חדשים של יוביסופט, המשחק החדש בסדרת יאקוזה ועוד כמה, אבל רובם ככולם פותחו גם עבור הדור הקודם של הקונסולות. משחקים אשר פותחו מראש כדי לנצל את כל מה שיש לקונסולה הזו להציע יגיעו רק בשנה הבאה.
האם זה משנה? קצת, כן. אבל כשאתם קונים מחשב גיימינג חדש ומתקדם, אתם כנראה לא מצפים שכבר ביום הרכישה תוכלו לשחק במשחקים שמנצלים את כל כוחו. מה שאתם כן מצפים לו זו היכולת להוציא את המיטב מהמשחקים שכבר קיימים בשוק - וה-Series X היא, יותר מכל קונסולה אחרת, פשוט מחשב גיימינג עוצמתי שנמכר במחיר הנמוך מזה של כרטיס מסך מודרני, ועם מנוי מובנה לספריית משחקים.
4 צפייה בגלריה
סוני פלייסטיישן 5
סוני פלייסטיישן 5
הפיל שבחדר. פלייסטיישן 5
(צילום: סוני)
טשטוש הגבול הזה, בין מחשבים לבין קונסולות, אפיין גם את הדור הקודם של האקס-בוקס (ואת הדור הקודם של פלייסטיישן, אם כי במידה פחותה יותר), אבל הפעם נראה שמיקרוסופט קרובה מאי פעם לזנוח את כל עניין הדורות שמלווה את הקונסולות מימיהן הראשונים. אם בפעם שעברה היא וסוני רק השיקו גרסה מתקדמת יותר כמה שנים לאחר ההשקה (ה-One X וה-PS4 Pro), הפעם מיקרוסופט מראה שדור חדש לא חייב לזעזע את כל היסודות שעליהם נבנו הדורות הקודמים. זה יכול לאפשר לה, למשל, להתחיל להשיק קונסולות חדשות פעם בשנה-שנתיים, עם שיפורים קטנים במהירות ובזיכרון - ממש כמו טלפונים.
ובינתיים, ה-Series X היא "סתם" מכונת משחקים מצוינת ב-2,199 שקלים. בלי חידושים מרגשים ובלי גימיקים, אבל כהחלטה מאוד מודעת - עיקר הספרייה שלה, שכוללת מאות רבות של משחקים מ-20 השנים האחרונות, לא נבנתה עבור גימיק כזה או אחר. ויחד עם מנוי גיים פאס, היא גם מציגה תמורה לכסף מהסוג שלא תמצאו כיום בשום מקום אחר בתעשיית המשחקים.
הקונסולה נמסרה לסקירה באדיבות מיקרוסופט ישראל ויבואנית אקס-בוקס בנדא מגנטיק.