6 צפייה בגלריה
תלמידים עם מסכות בבית ספר ברחובות
תלמידים עם מסכות בבית ספר ברחובות
תלמידים בבית ספר ברחובות. ארכיון
(צילום: רויטרס)
השרים אימצו את גישת הרמזור של הפרויקטור היוצא, ימים ספורים לאחר עזיבתו: קבינט הקורונה אישר הערב (יום ב') את החזרת תלמידי כיתות ה'-ו' וי"א-י"ב ביישובים ירוקים וצהובים ללימודים, ואת פתיחתם המיידית של מרכזי הקניות הפתוחים ביישובים הירוקים. לפי החלטת הקבינט, תלמידי ה'-ו' יחזרו לכיתות ביום שלישי הבא (24 בנובמבר), בעוד שתלמידי י"א-י"ב יחזרו ביום שלישי בשבוע שלאחר מכן (1 בדצמבר). בנוסף, אושרה תוכנית "איי התיירות הירוקים".

בפתח הדיון הביאו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גנץ הצעת החלטה לקבינט, ולפיה בין היתר ביישובים הכתומים תקודם חקיקה להטלת סגר לילי וביישובים האדומים יורחבו הקריטריונים להטלת סגר כללי. ראש הממשלה ושר הביטחון גם סיכמו כי נציגי הקניונים יגבשו פיילוט להפעלת קניון אחד בצורה מצומצמת. בכפוף להצלחתו, יוחלט על מועד פתיחת הקניונים בהמשך.
במסיבת עיתונאים שכינס אחרי הדיון בקבינט, אמר ראש הממשלה נתניהו כי שוחח עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על הבאת החיסון הרוסי "ספוטניק 5" לישראל.
6 צפייה בגלריה
מקדם ההדבקה בישראל
מקדם ההדבקה בישראל
"כל סעיף עלול להתבטל". נתניהו הערב
(צילום: לע"מ)
"אני בטוח ששמעתם את החדשות המצוינות של חברת מודרנה, על כך שפיתחה חיסון לקורונה ביעילות של 94.5%. כבר בחודש יוני אישרתי עם שר הבריאות יולי אדלשטיין את החתימה עם מודרנה על אספקת החיסונים לישראל - שתהיה אחת המדינות הראשונות לקבל את החיסונים", אמר נתניהו בפתח דבריו.
"ביום שישי האחרון", הוסיף נתניהו, "חתמנו גם עם חברת פייזר על 8 מיליון חיסונים ל-4 מיליון אזרחים. הערב שוחחתי עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על האפשרות לרכוש את החיסון שלהם. לא מדובר בעוד שנים - אלא בכמה חודשים".
נתניהו הוסיף כי ישראל הצליחה להוריד את נתוני התחלואה "לרמה שנחשבת לאחת הנמוכות בעולם המערבי", כלשונו. "ביקשתי ממשרד הבריאות להציג בפניי צעדים נוספים להורדת התחלואה", אמר. אנחנו צריכים עוד צעדים. אם נראה עלייה גיאומטרית - וזה יכול לקרות לנו בימים הקרובים - כל סעיף בתוכנית (של החלטות הקבינט - א"א) - עלול להתבטל. יש לנו אפשרות לצאת מהקורונה. לא נסכן את הבריאות ואת חיי אזרחי ישראל".

גלנט קרא: "להחזיר גם את תלמידי החטיבות"

עם הצגת הסיכומים בינו לבין גנץ, ביקש נתניהו להעיר כי במקרה שתיראה מגמת עלייה מהירה, הכל ייעצר, כלשונו. "דיברתי עם סבסטיאן קורץ (קנצלר אוסטריה - א"א), שאלתי אותו 'למה סגרת את בתי הספר?'", אמר נתניהו. "הוא אמר 'בדקנו וגילינו שיש תחלואה'. יש אצלם תחלואה גבוהה מאוד. שאלתי את הנשיא פוטין, שאמר לי שברוסיה, בחלק מהמקומות הכול סגור. במוסקבה עד כיתה ו' פתוח. אני מציע שיהיה לנו עד יום שלישי, זה זמן לראות מה מתפתח אצלנו".
שר החינוך יואב גלנט ביקש להתחיל את הפתיחה ביום א' הקרוב ובזה שלאחריו. "אין צורך לדחות את זה", אמר. "אני מבקש בנוסף לכלול את כיתות י' ולבסוף גם להחזיר את חטיבות הביניים". לפי הצעתו של גלנט, כיתות ה'-ו' יחזרו ללימודים כבר ביום א' הקרוב, 22 בנובמבר, כיתות י'-י"ב יחזרו ב-29 בנובמבר ותלמידי החטיבות יחזרו ב-6 בדצמבר.
6 צפייה בגלריה
יולי אדלשטיין יואב גלנט
יולי אדלשטיין יואב גלנט
עמדות ניגודיות, שוב. גלנט ואדלשטיין
(צילום: אבי מועלם)
שר הבריאות אדלשטיין אמר שהוא "יכול לחיות עם פתיחת הביגים", כלשונו. "לגבי החינוך, אני חושב שזה מוקדם מדי", הוא הוסיף. "אני מבקש שיהיה על זה דיון ולא יודע להצביע עכשיו על צעדים לעוד שבועיים-שלושה". השרה מירב כהן אמרה מצידה שהיא מבקשת לשמוע את עמדת משרד הבריאות, שכן ההסכמות בין גנץ לנתניהו לא הולמות את המתווה שהוצע על-ידי משרד הבריאות בשום צורה.
בהמשך הוסיפה כהן: "אני מרגישה שדיברנו אתמול על שתי אסטרטגיות – להיות שמרנים ולהימנע מסגר שלישי, או להתנהל מתוך הבנה שברור שהוא יגיע. נראה שבחרנו באסטרטגיה השנייה. חשוב לפחות בחינוך להפריד שבועיים בין פתיחה לפתיחה. למה צריך עוצר לילי בערים כתומות אם המומחים אמרו שהוא לא אפקטיבי? אני מתפללת שלא נחזור לעוד סגר תוך שבועות ספורים".
6 צפייה בגלריה
השרה מירב כהן
השרה מירב כהן
"סוטים מהתוכנית המסודרת שלנו". השרה כהן
(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת )
ראש הממשלה נתניהו השיב לה: "אם נראה התחלה של עלייה גאומטרית – נכרות ענפים מהענף הזה. לא נחכה ל-2,000 ו-4,000 נדבקים כמו בפעם שעברה. נוריד את זה הרבה לפני. לא בהכרח נגיע לסגר כללי, אבל נוריד כמה ענפים".
כהן ציינה בפני נתניהו שההקלה בסגר הנוכחי נעשתה ב-2,000 נדבקים ביום כי הייתה תוכנית מסודרת של עמידה ביעדים. "עכשיו אנחנו סוטים ממנה", הדגישה כהן.
6 צפייה בגלריה
מירי רגב
מירי רגב
רגב. "לפתוח את השווקים"
(צילום: עמית שאבי)
נתניהו ציין בפניה שוב: "עכשיו אנחנו בממוצע על 650 ביום. ברגע שזה יתחיל לעלות – נעצור. פותחים את האקורדיון, אולי קצת יותר ממה שאנחנו רוצים וצריך לקבל את זה. זו השיטה. רק נזכור שעם הפתיחה – יבוא גם הכיווץ".
שרת התחבורה מירי רגב אמרה שהיא לא מבחינה בהבדל בין השווקים לקניונים, והציעה לפתוח גם אותם. "לא לפתוח אותם ייצור לנו בעיה גדולה", היא אמרה. "יהיה לנו קשה להסביר את זה".
הדיון המקוון בקבינט הקורונה החל היום שעה לאחר המועד שנקבע, אחרי שהישיבה הקודמת אתמול נמשכה יותר משש שעות והסתיימה ללא כל הכרעה.
השלב השלישי באסטרטגיית היציאה, נזכיר, אמור היה לכלול את החזרת תלמידי כיתות ה'-ו' וי"א-י"ב ללימודים חלקיים בבתי הספר, וכן את פתיחת הקניונים, השווקים וחדרי הכושר. עם זאת, לאור נתוני התחלואה ועליית מקדם ההדבקה אל מעל ל-1, במשרד הבריאות הזהירו מפתיחה זריזה מדי שתוביל להתפרצות מחודשת.

ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, אמרה היום בדיון סוער בוועדת הקורונה של הכנסת כי "הפתיחה צריכה להיות הדרגתית ואחראית". באותו דיון השתתפו כמה בני נוער שסיפרו על הקשיים הנפשיים והחברתיים שעמם הם מתמודדים בלמידה מרחוק: "אנחנו דור מסומן, דור הקורונה. הבגרות שלנו מסומנת, מי מבטיח שאחר כך לא יתייחסו אלינו אחרת?", אמרה אחת מהם. שר החינוך יואב גלנט המשיך לטעון שנתוני התחלואה במערכת החינוך זעומים, וקרא לפיכך בדיון אתמול להתעלם ממקדם ההדבקה שרחוק מהיעד – 0.8.
לקראת הדיון בקבינט שר האוצר ישראל כץ שב על דרישתו לפתוח את מרכזי המסחר. "אין מנוס מפתיחה של מרכזי הסחר, השווקים, הקניונים ושל מערכת החינוך", אמר כץ בראיון לאולפן ynet. "התנגדתי לסגירה גורפת של המסחר מלבד בערים אדומות. יש לי הצעה אחרת, שאני עומד להציג אותה: קבינט הקורונה יקבע רף תחלואה מוסכם ולא כמו היום שזה פעם מספר חולים, פעם מספר מאומתים, פעם חולים קשה. נקבע רף ואם נעבור אותו נסגור סגר כללי. תוכנית משותפת של אחריות הדדית - רוצים לחיות בצורה חופשית? תקפידו. אם לא, הממשלה סוגרת שוב ומורידה תחלואה".
בסוגיית פתיחת המסחר קיבלה היום עמדת משרד האוצר והסוחרים גיבוי מפתיע מהמשנה לראש המטה לביטחון לאומי (מל"ל) איתן בן דוד, שאמר בוועדת הקורונה בכנסת: "הפרויקטור החדש ומשרד הבריאות בדעה שצריך להימנע מפתיחת המסחר. אני לא מסכים עם זה. כדאי לפתוח". בן דוד הוסיף כי "אנחנו בקשר רציף עם כל הארגונים על מנת לשמוע ממקור ראשון גם את הבעיות וגם על הדרכים שבהן אפשר לפתוח את המגזר הזה, תוך שאנחנו מנטרלים תחלואה. כל הדברים באלה משוקפים לקבינט הקורונה. דיוני הקבינט יותר ויותר עמוקים".
בדיון אתמול בקבינט נשקלו גם הגבלות חדשות, לצד שלב ההקלות השלישי או במקומו. פרויקטור הקורונה החדש, פרופ' נחמן אש, לצד המשטרה, הביע התנגדות לאפשרות של עוצר לילי, וטען שלא יהיה אפקטיבי. בדיון העלה נתניהו אפשרות של השבתת המסחר מהשעה 19:00, והשר כץ התנגד לכך.