"תזמינו לי דור 5" שרה נועה קירל בקליפ הפרסומת של פלאפון, כשהיא טסה במהירות הסילון עם יהודה לוי המפוחד מעל שמי תל אביב. בקליפ קודם אותו יהודה לוי שר עם חנן בן ארי "אני אטוס מעל כולם, זה אלף מגה זה לא סתם" וחנן בן ארי אחריו: "אפרוץ את כוח המשיכה, כי דור חמש מעיף אותך". בסרטון פרסומת של פרטנר אלישע בנאי מפלס דרכו בין חלליות ורחפנים ושר "הגענו לזמן העתיד, לכולם יש 5G". האמת, ריגשתם.

עוד על 5G:

עוד מעט אנחנו מציינים שנה להשקת הדור החמישי (5G) של תקשורת הסלולר בישראל וההתרגשות של הימים הראשון קצת שכחה. הבעיה העיקרית היא, שבשטח, הרשתות המהירות כמעט ואינן נוכחות. בדיקת ynet מעלה, שכיסוי 5G לא זמין במקומות רבים בישראל והמהירויות שמציעות שלוש החברות, ברוב המקרים לא מתקרבות להבטחות המרגשות בפרסומות. מדובר בפער בלתי סביר בין המובטח למקויים, שמצטייר כמו הטעיית ציבור הלקוחות. ההמלצה שלנו? חכו עם 5G, עוד לא הגיע הזמן.
מה לא מבטיחות לנו חברות הסלולר באתרי המכירות שלהן? פלאפון מבטיחה מהירות שיא, בלי דיליי, תכני לייב וסטרימינג, חווית גיימינג חדשנית, עוצמתית ומהירה מאי פעם. פרטנר אומרת שכל מה שאנחנו מכירים ירגיש כמו היסטוריה עם חוויית ה-5G בעוצמה שלא הכרנו: משחקי Multiplayer, צפייה בסרטים באיכות 4K ו-8K, הורדת קבצים במהירות מטורפת. וסלקום, גם היא בעניין: הרבה יותר מהיר, עוצמתי ומרגש ממה שדמיינו, חבילות סופר מהירות, חיבור יציב באמת, בלי "נתקע לי" או "יש פה מלא אנשים, אין קליטה!", חווית גיימינג במהירות מטורפת וזמן תגובה נמוך מאי פעם.
8 צפייה בגלריה
השוואת 5G
השוואת 5G
הסימן המרגש 5G בראש המסך
(צילום: ynet)
הלקוח המשולהב, שרוצה סלולר עוצמתי וגיימינג מטורף, נדרש גם לשלם יותר. חבילות תקשורת 5G של כל החברות מציגות עליית מחיר לעומת חבילות התקשורת הקודמות. חבילות של 500 גיגה בייט ב-40 שקל בחודש, חבילות של 1,000 גיגה בייט ב-60 שקל לחודש. בשביל לטוס מעל כולם צריך לשלם. וכמובן, על הדרך צריך לרכוש סמארטפון חדש שמצויד בטכנולוגיית 5G והשוק מתמלא בטלפונים של כל החברות שמוכרות בישראל: 3,000, 4,000, 5,000 שקל לטלפון, לא חוסכים בכסף כשרוצים לפרוץ את כוח המשיכה.
8 צפייה בגלריה
השוואת 5G
השוואת 5G
איפה יש 5G בישראל? בדיקת מהירות הגלישה ממש מול האנטנות
(צילום: ynet)
אבל בבדיקה שלנו מתברר שזו הוצאת כספים לא מוצדקת בעליל. אלמלא התמזל מזלכם ויש לכם אנטנת 5G מול המשרד או הבית, ובאורח פלאי היא שייכת לחברה שבה אתם מנויים, מרבית הסיכויים הם, שכמעט ולא תיתקלו בכיסוי 5G לאורך היום. ואם וכאשר תתקלו בסימן המרגש 5G בראש מסך הסמארטפון, מרבית הסיכויים שהמהירות תהיה מאכזבת. הרחק מהיעד של 1,500 מגה ביט לשנייה שהודגם בעת השקת השירות.
החברה היחידה שמספקת גילוי נאות של הבעיה היא פלאפון, שבאותיות הקטנות של השאלות והתשובות היא מציינת: "חשוב לנו להדגיש כי האתרים הקיימים אינם מספקים כיסוי מלא של דור 5 של היישוב או העיר בהם ממוקמים, ובכוונת פלאפון להמשיך ולפרוס אתרים נוספים בשנים הקרובות לעיבוי הקליטה צפייה ברשימת האתרים". סלקום ופרטנר מסתפקות ברמז מיתמם - השירותים ניתנים באזורים בהם פרושה הרשת.
תשתית הסלולר בישראל מורכבת משלוש רשתות: פלאפון, סלקום ופרטנר עם הוט מובייל (PHI). הבדיקה שעשינו לא מתיימרת להיות בדיקה של אנשי מקצוע. הצטיידנו בשלושה מכשירים סלולריים (שיאומי Mi10T Pro, נוקיה 8.3 ו-OnePlus נורד) ובשלושה כרטיסי SIM עם חבילות תקשורת 5G של פלאפון, סלקום ופרטנר, והשתמשנו באפליקציית Speedtest של חברת Ookla כדי למדוד את מהירות התקשורת בכל נקודה. דגמנו את איכות השירות בנקודות מסוימות, אקראיות. זו אינה בדיקה מקיפה, אבל היא מאפשרת להתרשם מהמצב.
חייבים להגיד בתחילה, שחוויית הגלישה ב-500 מגה ביט לשנייה באמת מעיפה אותך. הורדת אפליקציות לטלפון אורכת שניות. הדפדפן מעלה דפים שלמים בחלקיק שנייה, משחקי אונליין פועלים ללא שיהוי כמעט. וכל זה הגיוני כשקצב הגלישה ב-5G חוצה ועובר את קצב הגלישה במרבית הראוטרים הביתיים בישראל. דווקא בצפייה בסרטים, אפילו כאלה של 4K, אין תחושה של שיפור לעומת הדור הרביעי. אם העניין שלכם הוא רק בווידאו מהיר, אל תעברו לדור 5.
8 צפייה בגלריה
השוואת 5G
השוואת 5G
אנטנה סלולרית על גג קניון
(צילום: ynet)
אבל גם אם העניין שלכם הוא ביישומי רפואה מרחוק, ספק אם רשת ה-5G כיום תספק את צרכיכם. בבדיקה מצאנו שבישראל יש רשת 5G בשלבים המוקדמים של הפריסה שלה, שמאפשרת כיסוי בנקודות בודדות ורק בחלק מהיישובים. כשמחפשים ממש בדבקות מגלים מקומות שבהם יש כיסוי במהירות שחוצה את רף 500 המגה ביט לשנייה, אבל במרבית המקרים המהירויות יהיו בין 100 ל-200 מגה ביט לשנייה בלבד. לפעמים הביצועים של אנטנת 4G עלו על אלה של ה-5G שלידה.
לפי התרשמותנו, יש גם הבדלים בין הרשתות של החברות. רשת ה-5G של פלאפון היא בעלת הפריסה הרחבה מבין השלוש. עם זאת, הביצועים שהיא נותנת אינם מרשימים בחלק גדול מהזמן. רשת פרטנר-הוט פרושה פחות ממנה, אבל במקומות שבהם היא זמינה היא מציעה מהירויות גבוהות יותר, בהן שיא המהירות שמדדנו. הנוכחות של רשת סלקום היא הפחות מורגשת מבין השלוש, ותרמה לכך העובדה שבזמן הבדיקות שלנו סלקום לא הסכימה לחלוק את מיקומי אנטנות ה-5G שלה.
8 צפייה בגלריה
השוואת 5G
השוואת 5G
רשת פרטנר, אחת התוצאות המהירות שמדדנו
(צילום: ynet)
טווח השידור של אנטנות 5G קטן יותר מהדורות שקדמו לו. לכן נדרשת פריסה צפופה במיוחד של אנטנות כדי להגיע לכיסוי טוב. כך גילינו, שאפשר לקבל גלישה במהירות מצוינת בנקודה מסוימת, ו-20 מטרים משם הביצועים צונחים דרסטית. ולכן, אם אתם חושבים שהדור החמישי הוא הדור שלכם, כדאי לבדוק איך הרשת מתפקדת במקום שסביר אתם תשתמשו בה. השיגו מכשיר 5G מחברים ושלושה כרטיסי SIM עם חבילות 5G של החברות השונות, ובדקו מי נותן תוצאה טובה באמת. אם זה מסובך מדי, כלל האצבע הוא שליד הבית שלכם כנראה אין כיסוי 5G. אולי ליד העבודה, אבל במשרד אחד או שניים מסוימים.

ואיזה מסכנים ההייטקיסטים

רשמי מסע מסיור עם שלוש מכשירי 5G ברחבי ישראל – טוב, תל אביב, ירושלים וראשון לציון אם לדייק. ברחבת מוזיאון תל אביב כל הרשתות היו 4G, אבל רק פלאפון נתנה תוצאה סבירה (32.4 מגה ביט לשנייה). תמונה דומה בכיכר רבין. בכיכר הבימה, כשמסביב ריכוזי חברות סטארט-אפ, כל שלוש הרשתות הציעו תוצאות ירודות.
פרטנר הבליחה עם שירות 5G לא הרחק משם, באבן גבירול פינת קפלן, שנתן מהירות 166 מגה ביט לשנייה. אבל פלאפון עם +4G בלבד נתן באותו מקום תוצאה כמעט זהה - 162 מגה ביט לשנייה. סלקום היתה הרחק מתחתיהם. גם ליד מגדל שלום פרטנר הציעה כיסוי 5G ב-244 מגה ביט לשנייה ושתי האחרות לא. באזור ההייטק בקריית עתידים סלקום הפגיזה פתאום עם 5G במהירות 324 מגה ביט לשנייה, בעוד פלאפון - שגם לה אנטנת 5G - נתנה באותו מקום 16.4 מגה ביט לשנייה בלבד. בכביש 1 לכיוון ירושלים, לא הרחק ממחלף ענבה, פתאום התגלה כיסוי 5G של פלאפון עם מהירות 137 מגה ביט לשנייה.
8 צפייה בגלריה
השוואת 5G
השוואת 5G
כך זה נראה ברחבת מוזיאון תל אביב. קצת מדכא
(צילום: ynet)
בשכונת מלחה בירושלים, מול משרדי ההייטק, יש כמה אנטנות 5G. פלאפון הציעה שם 191 מגה ביט לשנייה, פרטנר 151 מגה ביט לשנייה, ודווקא סלקום עם 4G+ נתנה פייט – 185 מגה ביט לשנייה. באזור התעשייה בהר החוצבים פרטנר הציגה ביצועי 5G שמתחילים להיראות כמו מה שציפינו - 450 מגה ביט לשנייה. שתי האחרות שם עדיין עם 4G בלבד. בגבעת רם, לא רחוק ממשרד החוץ, גילינו כיסוי נאה של פרטנר עם ביצועים של 446 מגה ביט לשנייה. לא הרחק משם, מול בנייני האומה אותה אנטנה כבר הראתה 519 מגה ביט לשנייה. התרשמנו.
לסיום חזרנו לנמל הבית, אזור התעשייה המערבי בראשון לציון, לא הרחק ממערכת ynet. במקום הזה בחרו חברות הסלולר להקים מערך עשיר של אנטנות 5G. כך למשל, לפלאפון מדדנו בנקודות שונות מהירויות של 265, 347 ו-293 מגה ביט לשנייה, סלקום הציגה ביצועים של 343, 226 ו-448 מגה ביט לשנייה, ופרטנר קטפה שוב את המקום הראשון עם 216, 136 אבל גם התוצאה הטובה ביותר שמדדנו בסיורנו – 527 מגה ביט לשנייה. לזה כבר אפשר להתחיל לקרוא הדור הבא של התקשורת הסלולרית.
8 צפייה בגלריה
השוואת 5G
השוואת 5G
מיפוי אנטנות הסלולר בישראל. הנתונים של משרד הגנת הסביבה
(צילום: ynet)

812 אנטנות 5G

במדינת ישראל מי שאחראי לרשתות הסלולר הוא משרד התקשורת, אבל מי שעוקב אחר מערך אנטנות הסלולר הוא דווקא המשרד להגנת הסביבה, שעניינו בכמות הקרינה שמפיקות האנטנות. בתקופה שבה ערכנו את הבדיקות חברת סלקום נמנעה מלמסור את פרטי טכנולוגיית האנטנות שלה (כלומר איפה יש לה 5G), אך בעקבות חשיפת ynet היא מסרה את המידע לפני כמה ימים.
אז הנה תמונת מצב סלולרית: בישראל יש 7817 אנטנות סלולריות פעילות. הפריסה הרחבה ביותר היא של פרטנר-הוט (PHI) עם 2,788 אנטנות. פלאפון עם 2,572 אנטנות בישראל וסלקום עם 2,457 אנטנות ועוד ארבע שאינן פעילות. בימים אלה החברות מקימות עוד 174 אנטנות, (76 של פלאפון, 53 של פרטנר, 45 של סלקום).
והנה אנחנו מגיעים לרשת ה-5G הישראלית. בנקודת הזמן הנוכחית יש בישראל 812 אנטנות 5G. לפלאפון יש את הפריסה הרחבה ביותר עד כה עם 289 אנטנות 5G, אחריה פרטנר-הוט עם 267 אנטנות 5G ושלישית סלקום עם 256 אנטנות 5G.
8 צפייה בגלריה
אנטנות
אנטנות
אנטנות
(צילום: Shutterstock)
איפה פרושות האנטנות האלה? במרכזי האוכלוסייה הגדולים כמובן, אבל גם בפריפריה. לא תמיד ברורים השיקולים של החברות לסדר הקמת האנטנות ולעדיפות שהן נותנות ליישובים או אזורים מסויימים. בתל אביב פועלות 89 אנטנות 5G (43 של פרטנר, 28 של סלקום ו-18 של פלאפון). בירושלים פועלות רק 51 אנטנות 5G (20 של סלקום, 18 של פרטנר ו-13 של פלאפון). כמוה בחיפה יש 50 אנטנות (13 פלאפון, 19 פרטנר, 18 סלקום) ואילו בבאר שבע יש מחצית מהמספר הזה – 25 אנטנות 5G (6 של פלאפון, 4 של פרטנר, 15 של סלקום).
ערים בולטות נוספות במספר האנטנות הן ראשון לציון למשל עם 24 אנטנות 5G (9 פלאפון, 7 פרטנר, 8 סלקום), רמת גן עם 23 אנטנות (9 פרטנר, 4 פלאפון, 10 סלקום), הרצליה ורעננה עם 10 אנטנות כל אחת אבל מעניינת במיוחד היא עפולה עם 13 אנטנות 5G, שבע מהן של פלאפון. באילת יש כבר שמונה אנטנות 5G, שבע מהן של פלאפון ואחת של פרטנר וביישובי הפריפריה? אופקים – אנטנה אחת של פלאפון, אום אל-פחם - אנטנה אחת של סלקום. אתם מבינים את התמונה.

שר התקשורת: "לא מספיק טובים בפריסה"

במשרד התקשורת מזכירים כי התועלת של רשת ה-5G הארצית אינה רק באספקת מהירות גלישה מהירה לציבור. כשמדובר על מהירויות של 200 מגה ביט לשנייה או 500 מגה ביט לשנייה, ההבדל בחוויית הצפייה ביוטיוב אינו משמעותי. במשרד מכוונים לשימושים המקצועיים ברשת, בעולמות הרפואה, התחבורה והתעשייה שתילי-תילים נכתבו עליהם. בפועל, מדובר על כוונות, שאין להן עדיין מימוש בשטח, בין השאר בגלל קצב פריסת רשתות ה-5G.
במשרד התקשורת מודאגים מהקצב האיטי של הפריסה, בכלל מהכיסוי הסלולרי בישראל, שהוא מושא לתלונות רבות מהציבור. אלא שלמרבה הפלא היכולת של המשרד להכתיב את הקצב ולבדוק את עמידת החברות במחויבויות שלהן התבססה עד לאחרונה על הדיווחים של החברות בלבד. בחודש שעבר הודיע המשרד כי יפעיל מערכת עצמאית לבדיקת הקליטה והשירות הסלולרי ואף יחייב את חברות הסלולר בדיווח, שיספק תמונת מצב על הקליטה הסלולרית בישראל.
8 צפייה בגלריה
יועז הנדל
יועז הנדל
השר יועז הנדל. "מתי נקודת הזמן הנכונה לפרסם 5G"
(צילום: רמי מועלם)
לחברות הסלולר יש תמריצים להקים את האנטנות בקצב מהיר, שמזכה אותן בהטבות כספיות מהמדינה. אחד החסמים להקמת האנטנות היא הקושי להשיג אישורים מהרשויות המקומיות, כשראשי הרשויות נמצאים תחת לחץ התושבים למנוע הקמת אנטנות. כך נולדה היוזמה לשנות את החוק ולהעביר את הסמכות לאישור הקמת אנטנות למשרד התקשורת, תוך עקיפת ראשי הערים. החוק החדש יחוקק בכנסת במסגרת חוק ההסדרים בעוד כמה חודשים.
שר התקשורת יועז הנדל אומר בשיחה עם ynet: "בתחום הפריסה של האנטנות אנחנו לא מספיק טובים. השימוש בדאטה בטלפונים הולך וגדל אבל רוחב הפס לא גדל בהתאם ולכן יש פקק. ה-5G אמור לפתור את זה. הבעיה היא שלוקח כ-20 חודשים לקבל אישורים לאנטנה. יש מגזרים שלמים ואזורים שבהם אנטנות נחשבות לדבר מפחיד. מגזרים שלמים משוכנעים שאנטנות ביישובים הן גורם קרינה ולא מבינים שככל שיש יותר אנטנות יש פחות קרינה".
לדברי הנדל, שינוי החוק יקבע מסלול מהיר להקמת אנטנות קטנות לטווח קצר שיותקנו על עמודי חשמל ועמודי תאורה וייעבו את רשתות ה-5G. "האישור יעבור דרכנו, וההפגנות יהיו מול הבית שלי ולא מול הבית של ראש העירייה", אומר הנדל, "אני חושב שאני מאוד עוזר לראשי הרשויות, שלא עומדים בלחץ כי הם רוצים להיבחר. לכן אני מוכן לקחת על כתפיי את האירוע הזה, אירוע מכונן".
בינתיים חברות הסלולר מבטיחות מהירויות שהן לא יכולות לספק. אין מקום להתערבות מצד משרד התקשורת? "זו שאלה טובה מתי נקודת הזמן הנכונה לפרסם את שירות ה-5G - האם בתחילת הדרך כשיש כמה אלפי אנטנות בודדות או בסוף הדרך כשאתה בכיסוי של 90 אחוזים ומעלה. זו שאלה שראויה להישאל. אבל זו לא שאלה רגולטורית. אולי צריך לחוקק חוק שכל מפרסם צריך לעמוד ב-100 אחוז מאחורי הפרסום שלו. בינתיים אין כזה חוק".

יומן בדיקות

מוזיאון תל אביב – כל החברות עם 4G – פלאפון 32.4, פרטנר וסלקום נמוכים
כיכר רבין – כל החברות עם 4G
כיכר הבימה – כל החברות עם מהירויות נמוכות במיוחד
אבן גבירול – פרטנר 5G 166, פלאפון 4G+ 162, סלקום 4G 14.8
מגדל שלום – פרטנר 5G 244, פרטנר 4G 105, סלקום 4G 116
כביש 1 ליד מחלף ענבה – פלאפון 5G 137
מלחה ירושלים – פלאפון 5G 191, סלקום 4G+ 185, פרטנר 5G 151
גבעת רם – סלקום 4G+ 146, פרטנר 5G 446, פלאפון 4G+ 14.4
בנייני האומה – פרטנר 5G 519, סלקום 4G 259, פלאפון 4G+ 189
הר החוצבים ירושלים- פלאפון 4G+ 256, סלקום 4G+ 160, פרטנר 5G 112
הר החוצבים 2 – פרטנר 5G 450, סלקום 4G+ 205, פלאפון 4G+ 224
רמת אביב – פרטנר 5G 306, פלאפון 5G 84.4
שדרות רוקח – פרטנר 5G 461, פלאפון 5G 131, סלקום 4G 16.1
מלון דן – פלאפון 5G 57, סלקום 4G 50.2, פרטנר 4G 74
אוסישקין – פרטנר 5G 266, פלאפון 5G 67.3, סלקום 3G 11.8
גני התערוכה – פלאפון 5G 30.4, פרטנר 5G 387, סלקום G4 65.13
קריית עתידים – סלקום 5G 324, פלאפון 5G 16.4, פרטנר 4G 62
ראשון לציון - פלאפון: 5G 265, 5G 347 ,5G 293
פרטנר: 5G 216, 4G 136, 4G 527
סלקום: 5G 343, 5G 226 , 5G 448