היעלמותו של הנער ניסים שטרית בן ה-17 לפני 35 שנה ורצח אבי אדרי בשנת 1990 הן רק שתי דוגמאות מתוך מקרי אלימות רבים שבהם היו מעורבים אנשיו של הרב אליעזר ברלנד, מנהיג קהילת "שובו בנים" בירושלים, שהורשע בעצמו בעבירות מין וריצה מאסר בכלא. ברלנד נחשב במשך שנים לאחד המנהיגים הכריזמטיים בחסידות ברסלב. ב"שובו בנים", אחת הקהילות המפוקפקות ביותר בחברה החרדית, התאספו סביבו מאות חסידים, רובם חוזרים בתשובה.
10 צפייה בגלריה
הרב ברלנד נכנס לרחבת הכותל רגלית ללא  "כבוד האדמו"רים"
הרב ברלנד נכנס לרחבת הכותל רגלית ללא  "כבוד האדמו"רים"
נמלט, הוסגר, הורשע וריצה מאסר בכלא. ברלנד מוקף בחסידיו בכותל, 2019
(צילום: משי בן עמי)
הקהילה הוקמה בבני ברק ב-1978. ב-1980 נפתחה ישיבה נוספת בירושלים וב-1982 התאחדו שתי הישיבות בירושלים. הקהילה מחזיקה כוללים וישיבות נוספות בבירה. ב-2018 קבע המרכז הישראלי לנפגעי כתות שהקהילה בראשות הרב ברלנד היא כת.
ב-2012 התפוצצה פרשת ההטרדות המיניות, וברלנד נמלט מהארץ, תחילה למרוקו - שאיתה אין לישראל הסכם הסגרה - ולאחר שגורש משם עבר לזימבבואה. גם שם הוא נעצר, גורש, ויחד עם עשרות מחסידיו התיישב ביוהנסבורג שבדרום אפריקה.
בהמשך נמלט גם משם והגיע להולנד. כשמדינת ישראל הגישה בקשה רשמית להסגרתו, הוא ברח שוב לדרום אפריקה, ושם נעצר. בסופו של דבר הוסגר לישראל ביולי 2016. באותה שנה הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של מעשים מגונים ותקיפה. הוא נשלח ל-18 חודשי מאסר, מהם ריצה בפועל 10 חודשים.
10 צפייה בגלריה
חסידי הרב ברלנד מחוץ לביתו בזכרון יעקב
חסידי הרב ברלנד מחוץ לביתו בזכרון יעקב
חסידי ברלנד מחוץ לביתו בזכרון יעקב, באפריל
(צילום: ועד שכונת רמת צבי זכרון יעקב)
במרץ 2018 פרסמו 30 מרבני ברסלב גילוי דעת חמור שבו התנערו מברלנד וממעשיו וקראו להתרחק ממנו. "מבין רשעי הדורות", כינו אותו, "מהרסי התורה ומחריבי העולם". כמעט לכל מקום שברלנד מגיע אליו, בואו מעורר סערה ונערכות נגדו הפגנות. כמה מקרים מהשנים האחרונות נתנו הצצה להתנהלות בתוך הקהילה המפוקפקת.

5 במרץ 2013 - תקיפה וירי נקמה

פרקליטות מחוז ירושלים מגישה כתב אישום חריף שמגולל תסריט של מערב פרוע בחסידות "שובו בנים". על פי כתב האישום, הרב ברלנד אחראי לשליחת בריונים שתקפו חסיד לשעבר, והותקפו ביריות. ברלנד מבוקש לחקירה - אך לא נמצא בארץ, וברחוב החרדי נפוצה השמועה כי הוא נמלט בשל הפרשה.
בכתב האישום נטען כי שניים מחסידי ברלנד, אהרון יעקב ריכטר ודוד אברהם שם-טוב, נשלחו על ידו לתקוף את איתי נחמן שלום, בעברו חסיד "שובו בנים". בחסידות חשדו ששלום הפיץ טענות נגד הרב כי פעל באופן פסול בתחום המיני. באישום נכתב כי ברלנד הורה להם להכות את שלום "ולשבור את עצמותיו".
10 צפייה בגלריה
תמיכה באליעזר ברלנד
תמיכה באליעזר ברלנד
תומכי ברלנד מפגינים, בשנה שעברה
(צילום: עמית שאבי)
ריכטר ושם-טוב תקפו את שלום בשכונת מאה שערים בירושלים, לאחר שהשכיבו אותו על הכביש. השניים חזרו ותקפו את שלום פעם נוספת. אחד מהם שכנע אותו לצאת מבית כנסת שבו שהה, ואז תקפו אותו השניים בבעיטות ואגרופים, עד שפתחו את ראשו והוא נזקק לטיפול רפואי.
מתכתב האישום עלה עוד כי שלום, שהואשם גם הוא, החליט לנקום. בלילה שבו הותקף בשנית הוא יצא ביחד עם אחיו, רמי שלום ונתי שלום, ועם אדם נוסף, לביתו של ריכטר. השלושה הגיעו עם נשק למקום וירו לעבר הדירה שלוש יריות, שאחת מהן חדרה לתוך הבית.
שני אחיו של שלום, שמבוקשים בשל המקרה, נעלמו מאז. שלום עצמו הואשם בנשיאת נשק ובירי בשטח בנוי, בעוד שני תוקפיו, ריכטר ושם-טוב, הואשמו בתקיפה בנסיבות מחמירות ובפציעה בנסיבות מחמירות. שם טוב, ריכטר ושלום הורשעו ונגזרו עליהם עונשי מאסר לריצוי בעבודות שירות.

2 באפריל 2018 – "מי שתגיע לפה, נעשה לה לינץ'"

במסגרת תחקיר של ynet ו"ידיעות אחרונות" נכנסו שלוש תחקירניות לקהילת "שובו בנים". אחת מהן תיארה את רגעי האימה מול חסידו של ברלנד: "במעלה הסמטה הצרה, גדוד של חסידים דולק בעקבותיי. 'היא מעלה פוסטים נגד הרב', אומר אחד, 'תסתלקי מפה, שיקסע!'. אישה לא צעירה מתקרבת, יורקת וצועקת: 'כלבה, שלא תעזי להתקרב לפה'. דווקא האישה שיצרה את המהומה כשזיהתה אותי כתחקירנית מלווה אותי כעת ומנסה לעזור לי. 'תיכנסי לתחנת הדלק', היא מורה, 'אני חייבת לרוץ חזרה לתפילות'.
10 צפייה בגלריה
 ברלנד נוחת בנתב"ג לאחר שהוסגר לישראל ב-2016
 ברלנד נוחת בנתב"ג לאחר שהוסגר לישראל ב-2016
ברלנד נוחת בנתב"ג לאחר שהוסגר לישראל ב-2016
"בינתיים הגברים מסביב מרבים בדברי ברכה, בדרכם. 'יש לה ריח של כלבת', צועק אחד מהם. 'היא מקליטה הכול, תיזהרו'. אחת הנשים הבודדות בקבוצה צועקת-מזהירה: 'תודיעי לכל החברות שלכם שמי שתגיע לפה יהיה לה לינץ', לינץ' אנחנו נעשה לה'.
"בריון גבוה מתקרב", המשיכה לתאר התחקירנית, "'זו פעם ראשונה ואחרונה שאנחנו מתאפקים. אני מבטיח לך', הוא מודיע, בזמן שאחד מחבריו החסידים צועק, 'יש לה מלא תמונות בטלפון'. לא חולפות מספר שניות ואחד הגברתנים חוטף ממני את הטלפון באלימות, כשברקע נשמעות סוף-סוף סירנות המשטרה".

13 ביוני 2018 – השתלטות על שכונה

תושבים בירושלים המתגוררים בקצה מאה שערים בואכה מוסררה, שם מתגורר הרב ברלנד, פנו לעיריית ירושלים בבקשה לאכוף את החוק ולהשליט סדר בשכונה שהפכה לדבריהם ל"מזבלה עירונית", מוקד לפשע וזוהמה, תוך השתלטות של החסידים על מרחבים ציבוריים. בעירייה, למרבה התדהמה, הודו כי הם מתקשים לפעול נגד התופעה.
תחילתו של הסיפור היה בפסח 2017, אז שהה ברלנד במעצר בית בביתו שברחוב החומה השלישית שבעיר. חסידיו, שרצו להתפלל עמו, זנחו את מבנה בית הכנסת הגדול שנמצא כ-50 מטרים בסמוך לביתו והחלו להתפלל במקום. תחילה הובאו ספסלים וכיסאות לרחבה שנמצאת בין הבתים, ובהמשך נבנה אוהל גדול בשטח החניות של הבניינים. כמו כן, הוקמו דוכנים לממכר מזון ושתייה וחסידים רבים עברו ללון במקום.
10 צפייה בגלריה
אוהל ששימש מתפללים מחוץ לבית הרב ברלנד והפך למזבלה
אוהל ששימש מתפללים מחוץ לבית הרב ברלנד והפך למזבלה
"קבוצה גדולה וקיצונית". אוהל ששימש מתפללים מחוץ לבית הרב ברלנד והפך למזבלה
תושבי המקום קיבלו ממרכז הפניות בלשכת ראש העיר מכתב שבו כתוב שהעירייה חוששת לפעול מול אנשי ברלנד: "אציין כי מדובר בקבוצה גדולה וקיצונית של חסידי הרב, משפחות שלמות הפוקדות את המקום מדי יום, וקיים קושי ממשי עד בלתי אפשרי להפעיל אכיפה במקום, שכן גורמי אכיפה אינם אהודים כלל במקום - דבר המצריך היערכות מיוחדת ומקדימה.
"כאמור, הנושא נמצא בטיפול משטרת ישראל – מחוז ירושלים (תחנת לב הבירה), אשר מעת לעת מגבשת דרכים לפעילות והידברות מול הגורמים בחצר הרב", נכתב. "באשר לאכיפת העירייה, אציין כי ניידות השיטור העירוני שפקדו את האזור ניזוקו לא פעם מאבנים שהושלכו לעברם ובנס לא נפגעו מפקחים ושוטרים. ביקשתי עדכון מהמשטרה על מנת לבדוק מה נעשה ומה ניתן לעשות".

24 בספטמבר 2018 – חסידי הרב היכו מתפללים

אלימות קשה ומתמשכת בבית הכנסת הגדול של חסידות ברסלב במאה שערים, לאחר שבמהלך תפילת ערב חג הסוכות נכנס הרב ברלנד מלווה בחסידיו, בניגוד לרצון המתפללים המוקיעים את דרכו. התפרעויות אלימות פרצו עוד לפני כן בערב החג, כאשר חסידים של ברלנד הגיעו למקום. המשטרה עיכבה כמה מהחשודים.
ברלנד הופיע גם לתפילות יום הכיפורים באותו בית כנסת, ונתקל כבר אז בהתנגדות המתפללים. עם היכנסו החלו המתפללים לשיר ניגון שמילותיו הן "וכל קרני רשעים אגדע". בתגובה, באמצע התפילה, היכו נערים מהחסידות של ברלנד מכות נמרצות את המתפללים.
10 צפייה בגלריה
אלימות בין מתפללים בבית כנסת במאה שערים
אלימות בין מתפללים בבית כנסת במאה שערים
"היו שם מכות נמרצות". תיעוד מהקטטה ההמונית בבית הכנסת, ספטמבר 2018
על פי עדויות, הנערים עלו על ספסלי הישיבה, דחפו והיכו מתפללים מבוגרים. אחד המתפללים שהיה במקום אמר כי "זה היה חילול השם. פוגרום אמיתי בתוך בית הכנסת הגדול של ברסלב". הוא סיפר עוד כי "החבורה של 'שובו בנים' הגיעה עם הרב ברלנד בליל החג לתפילה, והציבור כולו קם והתחילו לשיר לו שירים נגדו". לדבריו, "היו שם מכות נמרצות".
לטענת מתפללים, אם לא די באלימות בתוך בית הכנסת, חבורת הנערים הגיעה גם בסוף התפילה, "פרצה למשרדים במקום" ונטלה ללא רשות ציוד ששייך לבית הכנסת – "מחשבים, גיבויים של הקלטות ותיעודים של מצלמות האבטחה".
כמה שעות לפני כניסת חג הסוכות, בזמן ההכנות האחרונות, החליטו חסידיו של ברלנד לבנות סוכה ליד ביתו של הרב. אלא שזו חסמה את הרחוב, והשכנים התנגדו לכך. בתגובה הציתו החסידים פחים והתפרעו. בהתכתבויות בקבוצת ווטסאפ איימו החסידים על מתנגדיהם: "אם תמשיכו את הטרור ולהצר את צעדינו בבניית סוכה, תרוויחו ש'שובו' יעברו לשול (לבית הכנסת – נ"פ) באופן קבוע לכל השנה. תודיעו לחכמים מביניכם שיחשבו טוב אם שווה לרדוף ולרדוף בלי שכל".

9 בפברואר 2020 – הרב נעצר, חסידיו התעמתו עם המשטרה

חודשים של חקירה הובילו למבצע מעצרים לילי בישיבת "שובו בנים", שבמסגרתו נעצרו ראש הישיבה הרב ברלנד, אשתו וארבעה גובי כספים מרכזיים בארגון. ברלנד, אשתו ויתר העצורים חשודים בקבלת דבר במרמה, עושק והלבנת הון. במהלך המעצרים החסידים התעמתו עם השוטרים ויודו אבנים לעבר הכוחות. שני שוטרים נפצעו באורח קל בראשם.
מהחקירה עלה כי ברלנד - שנכלא בעבר על עבירות מין - גבה תעריף לכל ברכה, בתלות בחומרת הכאב של המבקש. חלק מהאנשים לקחו הלוואות ונתנו את רכושם לברלנד על מנת לקבל ברכה. משפחתו של אחד החולים התלוננה בפני הרב כי אחרי הברכה קרוב משפחתם נפטר. ברגע זה ביקש ברלנד עוד כספים על מנת להבטיח שאותו קרוב משפחה "יקום ראשון בתחיית המתים".
10 צפייה בגלריה
אליעזר ברלנד בבית המשפט
אליעזר ברלנד בבית המשפט
הודה והורשע בארבע עבירות. ברלנד בבית המשפט, מאי 2020
(צילום: עמית שאבי)
10 צפייה בגלריה
כספים בישיבת "שובו בנים" של הרב ברלנד שנתפסו בפשיטת המשטרה
כספים בישיבת "שובו בנים" של הרב ברלנד שנתפסו בפשיטת המשטרה
רימוני הלם ואבנים. העימותים במבצע המעצרים, פברואר 2020
(צילום: מחאות החרדים הקיצונים)
בחלק מהמקרים היה מדובר בחולים במחלות חשוכות מרפא. לפי המשטרה, בפשיטה נמצאו עשרות קופסאות של טיפות וכדורים שעל פי החשד חולקו כתרופות פלא. בבדיקות שעשתה המשטרה התברר שבחלק המקרים אלו טיפות אנטיביוטיות, ובמשטרה כינו את התרופות שהועברו למבקשי הברכות "תרופות אליל". המשטרה גבתה כ-200 עדויות של אנשים שרומו על פי החשד על ידי ברלנד ואנשיו.
ביוני האחרון נגזרו על ברלנד 18 חודשים בכלא, לאחר שהודה והורשע בארבעה אישומים הכוללים קבלת דבר במרמה, ניסיון לאיום ועושק.

6 באפריל 2021 – מהומות עקב "התערבות בקבורת נער"

מהומות פרצו לאחר שהמשטרה ופרקליטות מחוז יהודה ושומרון החליטו לשלוח את גופת הנער החרדי שמעון הלר בן ה-15 שטבע למוות בנחל פרת שבמדבר יהודה לבדיקה חיצונית במכון לרפואה משפטית באבו כביר. חסידי הקהילה, יחד עם חסידים משכונות חרדיות בירושלים, התנגדו מחשש לפגיעה בכבוד המת. החסידים התנגדו לכל התערבות או בדיקה כזו או אחרת של המשטרה שקשורה לגופת הנער.
10 צפייה בגלריה
הפגנה בכיכר השבת של חרדים נגד הבקשה לשלוח את גופת הנער שטבע למוות לנתיחה
הפגנה בכיכר השבת של חרדים נגד הבקשה לשלוח את גופת הנער שטבע למוות לנתיחה
הפגנה בכיכר השבת של חרדים נגד הבקשה לשלוח את גופת הנער שטבע למוות לנתיחה
(צילום: ידידיה אפשטיין)
בעקבות כוונת המשטרה לקחת את גופת הנער לבדיקה במכון באבו כביר, יצאו חסידים לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, שם נמצאה גופת הנער, והתפרעו במקום. חסידים יצאו גם לכיכר השבת בבירה וגם לרחוב נהר הירדן בבית שמש במחאה על ההתערבות בקבורת הנער. בכיכר השבת שרפו המוחים כמה פחים והתנכלו לנהג אוטובוס של אגד שעבר במקום.
כוחות משטרה, בהם שוטרי יס"מ, נאלצו להשתמש באמצעים לפיזור הפגנות, בהם מכת"זית, כדי לפזר את עשרות המתקהלים במקום שגרמו לנזק. לבסוף, אחרי מאמצים אל מול פרקליטות מחוז ש"י, יצאה הגופה לאחר בדיקה חיצונית לקבורה בהר הזיתים.

17 באוקטובר 2021 – פרשת הנער הנעדר והרצח מ-1990

אתמול לפנות בוקר עצרה המשטרה שני גברים ואישה, תושבי ירושלים בשנות ה-60 לחייהם מקהילת "שובו בנים", בחשד שהם מעורבים במקרי רצח והיעדרות שהתרחשו באמצע שנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90 באזור ירושלים. לפי החשד, השלושה היו מעורבים בהיעלמותו של הנער ניסים שטרית וברצח אבי אדרי, איש תחזוקה בתלמוד תורה.

10 צפייה בגלריה
החשודים שנעצרו בפרשת נער שנעדר 35 שנה וברצח מ-1990
החשודים שנעצרו בפרשת נער שנעדר 35 שנה וברצח מ-1990
מעצרם הוארך. החשודים במעורבות בהיעלמות וברצח
(צילום: יואב דודקביץ')
בית משפט השלום בירושלים האריך בשבוע את מעצרם של שלושת החשודים. החשודה הודתה במעורבות בפרשת היעלמותו של שטרית וטענה שביקשו ממנה לפתות אדם ו"להביא אותו למקום מסוים". השופט ציין בהחלטתו כי חשוד נוסף קשר את עצמו לחשדות בחקירה.
מאיר שטרית, אחיו של הנער בן ה-17 שנעדר מאז 1986, אמר אתמול ל-ynet כי "אני מקווה שהמשטרה למדה את הלקח מלפני 35 שנים, שאותם העצורים היום נעצרו כבר אז". הוא סיפר כי "אחד העצורים אמר לי שאחי מת כבר כשנחטף".
מאיר ונונו, חבר ילדות קרוב של שטרית, אמר שהוא משתוקק לדעת מה עלה בגורל חברו הטוב. "ניסים כנראה הסתובב עם בחורות וזה הפריע לאנשים מהקהילה. כמה חודשים לפני שנעדר הוא קיבל מכות. הוא פנה למשטרה שהצליחה לעצור חלק מהם. הוא גם הספיק לעזור למשטרה להסגיר עוד כמה מהם ואז נעלם", אמר ונונו. "יש רצון גדול שימצו את הדין עם הנאשמים, אבל הרבה יותר אני רוצה לדעת מה קרה לניסים. ההורים שלו נפטרו מצער. הם התעסקו בסיפור כל חייהם ונפטרו כשהם לא יודעים מה עלה בגורל בנם".
פורסם לראשונה: 22:34, 17.10.21