6 צפייה בגלריה
(מתוך אתר XT GROUP, צילום: רויטרס, מתוך טוויטר)
פחות משבוע לפני חידוש שיחות הגרעין בווינה, ממשלת בנט משנה כיוון ומגבירה את הלחץ: ברצף נאומים אתמול (יום ג') באוניברסיטת רייכמן, במסגרת הכנס הביטחוני-מדיני של המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS), הזהירו בכירי הממשלה את המערב מההתקדמות האיראנית אל הפצצה, וראש הממשלה נפתלי בנט אף הבהיר כי "ישראל לא תהיה מחויבת להסכם". שר האוצר אביגדור ליברמן ניבא בנאום אחר כי "עם או בלי הסכם, איראן תהיה מדינה גרעינית ותהיה לה פצצת אטום תוך חמש שנים, מקסימום".
שר הביטחון בני גנץ אמר מצדו כי איראן מבצעת תקיפות של כטב"מי נפץ באמצעות שלוחיה וגם משטחה, והציג שני בסיסים מרכזיים באזור שאבהאר ובאי קשם שבדרום הרפובליקה האיסלאמית, שמהם בוצעו פעולות לעבר המרחב הימי ושבהם ממוקמים גם היום כטב"מים תוקפים מתקדמים מסוג שאהד. במצגת שהציג גנץ נחשפו המועדים שבהם האיראנים תקפו במל"טים. זו הרשימה המלאה.

6 צפייה בגלריה
חיילי צה"ל סורקים אחרי שרידי המל"ט, בפברואר 2019
חיילי צה"ל סורקים אחרי שרידי המל"ט, בפברואר 2019
חיילי צה"ל סורקים אחרי שרידי המל"ט, בפברואר 2019
(צילום: זהר שחר)
10 בפברואר 2019: יירוט מל"ט עם TNT שיועד להגיע ליו"ש. בנאומו חשף גנץ כי הכטב"מ האיראני שצה"ל יירט לפני כמעט ארבע שנים באזור בית שאן היה מיועד להעביר חומרי נפץ ליהודה ושומרון. "בפברואר 2018 שיגרה איראן כטב"מ מסוג שאהד 141 משדה התעופה T4 בסוריה, שנשא חומר נפץ מסוג TNT. הכטב"מ יורט סמוך לבית שאן ויעדו היה להבנתנו גורמי טרור ביהודה ושומרון", אמר גנץ בכנס הביטחוני-מדיני של המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן.
14 בספטמבר 2019: פגיעה במתקני נפט בסעודיה. עשרות מל"טים וטילי שיוט פגעו במתקני תאגיד הנפט ארמקו בסעודיה. המורדים החות'ים בתימן, שנתמכים על ידי איראן, הודיעו אז כי עשרה מל"טים תקפו שני מתקני נפט גדולים בסעודיה – את שדה הנפט חוראיס, השני בגודלו בסעודיה, ואת אבקאיק, המתקן הגדול בעולם לעיבוד נפט. בעקבות התקיפות פרצו שריפות בשני האתרים. ארצות הברית האשימה את איראן, ובטהרן הגיבו: "לא אחראים, האמריקנים משקרים".
6 צפייה בגלריה
שריפה תקיפה תאגיד נפט aramco ארמקו סעודיה
שריפה תקיפה תאגיד נפט aramco ארמקו סעודיה
השריפה במתקן הגדול בעולם לעיבוד נפט, בספטמבר 2019
(צילום: רויטרס)
19 במרץ 2021: פגיעה במתקן נפט סעודי. 25 במרץ: מתקפה על הספינה לורי. איראן פגעה באמצעות מל"ט בספינת מכולות בבעלות ישראלית בים הערבי. הספינה "לורי", ששייכת לאיש העסקים אודי אנג'ל, הייתה בדרכה מטנזניה להודו, ובמהלך המסלול נפגעה מטיל קטן. בישראל העריכו כבר אז כי מדובר בפגיעה איראנית מכוונת.
6 צפייה בגלריה
הספינה לורי
הספינה לורי
הספינה לורי
(מתוך אתר XT GROUP)
13 באפריל: מתקפה על הספינה היפריון ריי. כשבועיים לאחר הפגיעה ב"לורי" הותקפה ספינה נוספת בבעלות ישראלית, הפעם ליד איחוד האמירויות. הספינה "היפריון ריי", שבבעלות רמי אונגר, הובילה מכוניות. הנזק היה שטחי והספינה המשיכה בדרכה.
14 באפריל: מתקפה על כוחות הקואליציה באירביל.
15 באפריל, 8 במאי ו-6 ביוני: מתקפות על כוחות הקואליציה בעין אל-אסד.
26 ביוני: מתקפה במחוז הכורדי.
2 ביולי: פגיעת מל"ט חמוש בספינה "CSAV טינדאל". שוב מתקפת מל"טים על ספינה, הפעם כזו שהייתה בעבר בבעלות ישראלית-חלקית. הספינה "CSAV טינדאל" הותקפה בצפון האוקיינוס ההודי בדרכה לאיחוד האמירויות. ערוץ "אל-מיאדין", שמזוהה עם איראן וחיזבאללה, דיווח שכתוצאה מהתקיפה פרצה אש בספינה.
5 ביולי: מתקפה על כוחות הקואליציה בבגדד.
6 ביולי: מתקפה על כוחות הקואליציה באירביל.
23 ביולי: פגיעה ב"מרסר סטריט" בעזרת מל"ט חמוש. הספינה "מרסר סטריט" הותקפה במפרץ עומאן באמצעות מל"טים מתאבדים מדגם שאהד, ושני אנשי צוות נהרגו. בפנטגון זיהו מאוחר יותר שהמל"ט שבאמצעותו הותקפה יוצר על ידי איראן. מומחי החבלה הצליחו לשחזר בחקירתם כמה חלקים מהמל"ט, כמו חלק מהכנף שלו ורכיבים פנימיים, שהיו זהים כמעט לחלוטין לחלקים קודמים שנאספו ממתקפות של כטב"מים איראניים.
6 צפייה בגלריה
ה'מרסר סטריט', האונייה שהוחכרה על ידי חברה בבעלות הישראלי אייל עופר, מעלה עשן אחרי התקיפה האיראנית
ה'מרסר סטריט', האונייה שהוחכרה על ידי חברה בבעלות הישראלי אייל עופר, מעלה עשן אחרי התקיפה האיראנית
הפגיעה ב"מרסר סטריט"
(צילום: טוויטר)
6 צפייה בגלריה
שרידי המל"ט שפגע בספינה
שרידי המל"ט שפגע בספינה
שרידי המל"ט שפגע בספינה
(צילום: AFP)
4 בספטמבר: מתקפה על בסיס אבהה בסעודיה.
גנץ ציין בנאומו כי "הטרור האיראני מקודם באישור המנהיג עלי חמינאי ותחת דירקטיבת צמרת המשטר. אחד הכלים המרכזיים הוא הכטב"מים, כלי נשק מדויק שיכול להגיע למטרות אסטרטגיות בטווח של אלפי קילומטרים, ובכך היכולת הזו מסכנת כבר היום את המדינות הסוניות, כוחות בינלאומיים במזרח התיכון וגם מדינות באירופה ובאפריקה".

האזהרה של מפקד חיל האוויר, ההבהרה של בנט

בנאום נוסף, שנשא מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין, הוא נשאל מה היכולת של טהרן להוציא לפועל מתקפת מל"טים. "כל שחקן הגנה יגיד לך שההגנה הכי טובה זו התקפה", ענה נורקין. "זה יאיים עלינו בשנים הבאות".

בנאום המרכזי, זה של ראש הממשלה נפתלי בנט, הוא הודה כי "לפנינו תקופה מורכבת, וייתכנו גם אי הסכמות עם הטובות שבחברותינו. זו לא תהיה הפעם הראשונה". בנט הבהיר כי "גם אם תהיה חזרה להסכם הגרעין, ישראל היא כמובן לא צד להסכם וישראל איננה מחויבת לו. הטעות שעשינו אחרי הסכם הגרעין הראשון, בשנת 2015, לא תחזור".
הבכירים הישראלים נאמו לאחר שמוקדם יותר השבוע נטען ב"ניו יורק טיימס", מפי גורמי מודיעין אמריקנים ופקחי גרעין בינלאומיים, כי טהרן הצליחה לשכלל במהירות את מתקני הגרעין האיראניים שהותקפו על ידי ישראל, שקיוותה לשבש את ייצור הצנטריפוגות ולעכב את הגעת איראן לפצצה. לדברי הגורמים, האיראנים התקינו מכונות חדשות שיכולות להעשיר אורניום בקצב מהיר בהרבה. גורם אמריקני בכיר כינה את התוכנית האיראנית לשיקום המתקנים "התוכנית לבנייה מחדש - טוב יותר" - Build Back Better.
לפי אותו דיווח, ארה"ב הזהירה את ישראל בדיונים המתקיימים מאחורי הקלעים כי המתקפות החוזרות ונשנות נגד מתקני הגרעין אמנם מספקות מבחינה טקטית - אך בסופו של דבר מובילות לתוצאה ההפוכה. גורמים בישראל מצידם אמרו כי אין בכוונתם להרפות - והדפו את הטענה האמריקנית כי ההתקפות מעודדות בנייה מחדש שעוזרת להאיץ את תוכנית הגרעין.