שבוע לאחר ההודעה הראשונית לציבור על הסלמונלה במפעל השוקולד של שטראוס-עלית, ולאחר שביום חמישי כינסה שטראוס מסיבת עיתונאים והודתה בחלק מהכשלים, משרד הבריאות מפרסם את עיקרי דו"ח הביקורת שלו. לפי המשרד, מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה. במשרד הדגישו בהמשך להודעת החברה מיום שישי כי הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו


ממשרד הבריאות נמסר כי: "נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.
"במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום".
עוד מסר המשרד מידע לגבי הליקויים שחברת שטראוס כבר דיווחה עליהם כאמור במסיבת העיתונאים שערכה ביום חמישי האחרון.
"במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל (גלידת שטראוס של יוניליוור מ.ק) דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.
"בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.
"במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר".
מהמשרד נמסר כי "דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים".
2 צפייה בגלריה
עופרה שטראוס, גיורא בר דעה וישראל אייל דרור
עופרה שטראוס, גיורא בר דעה וישראל אייל דרור
בכירי שטראוס במסיבת העיתונאים
(צילום: שאול גולן)

"מספרים שאינם מעידים על התפרצות רחבה"

במשרד טענו כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין הסלמונלה בשוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, במשרד אמרו כי זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.
"הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ- 14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוגserovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia , השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה, אך לא ניתן לשלול המצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד".
במשרד דיווחו כי בעדכון נתוני הבוקר היומי על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, לאירוע השוקולד. במשרד אמרו כי נלקחו תרביות מ- 16 מהמטופלים, ותוצאות יתקבלו בימים הקרובים. לפי המשרד, על פניו, בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה.