בתרבות האוכל הישראלית קבב הוא סמל תרבות, הרבה מעבר לקציצת בשר על האש. הקבב מגשר בין עדות, דורות וסגנונות בישול. פה בישראל הוא קצת כמו חומוס - כל אחד בטוח שיש לו את המתכון הכי טוב בעולם, ואת המקום שרק הוא מכיר שהקבב שם לא פחות מיצירת אומנות. זאת הרשימה שלנו.
המפתיע: סביח
מקום עדכני שמכין קבב נהדר בדיוק כמו פעם, כזה שהיינו מצפים למצוא בשיפודיות משפחתיות עתיקות. את הקבב מקבבים כאן ביד על שיפוד מתכת והוא נצלה על גריל פחמים. יש מקבץ סלטים טובים ויש סניף נוסף בקריית מוצקין.
שדרות ההסתדרות 211, חיפה
הפולני: מעיין הבירה
הבר הזה הוא למעשה בית מרזח ותיק עם אווירה של פאב מהאייטיז. לצד הקבב המעולה שמגישים כאן, חובה גם לקחת כוס בירה צוננת. השילוב הזה עובד תמיד - אבל כאן הוא מאסט. בעל המקום המקורי בכלל עלה מפולין, והוא מגיש לצד הקבב גם בשר מעושן וגפילטעפיש, הוכחה נוספת שקבב הוא מנה חוצה עדות ויבשות.
נתנזון 4, חיפה
המשפחתי: שמלי
מסעדה בולגרית משפחתית עם גריל פחם, שעליו עוברים כבר חמישה דורות של משפחה אחת. מידת הצלייה מדויקת, הקבב עסיסי והשירות ביתי ונעים. היה לכם טעים? אפשר לקנות את קציצות הקבב קפואות ולהכין בבית.
דרך יפו 56, חיפה
המקומי: בן חמו
הקבב של בן חמו הוא הסוד השמור של תושבי האזור. לסבא של בעלת המקום יש איטליז בן עשרות שנים בשוק העירוני, והבשר המעולה מגיע משם. צולים כאן את הקבב על גריל פחמים והוא אחד הביסים הנהדרים שאכלנו. ואם כבר הגעתם, אל תוותרו גם על טעימה מהטחול הממולא שמגישים כאן.
הרב קוק 1, אור עקיבא
המקצוען: יגאל קבב
מסוג המסעדות שחוזרים אליהן שוב ושוב בגלל הקבב. מדובר במסעדה פשוטה עם מחירים פשוטים, ולא צריך הרבה יותר מזה בשביל להפוך למוסד. יגאל העיראקי עומד בחנות ומקבב ביד את הקבבים הטעימים שלו, הכול בשקט ובמקצוענות.
מבצע עזרא 1, חדרה
הסודי: סמי בכיכר
מקום חביב לשווארמה, אבל הסוד הגדול הוא בעצם הקבב המוגש מלופף על שיפוד מתכת, כמו מקצוענים. גם הסלטים משתלבים יפה במנה, אז בפעם הבאה כשתגיעו לשם, דעו שאפשר לוותר על השווארמה ולעבור ישר לקבב הנהדר הזה.
ביאליק 4, חדרה
השמנמן: קבב ואחיו
כאן מגישים קבב שמנמן ועסיסי בפיתה עם ירקות על האש וטחינה. את הקבבים צולים על פלאנצ'ה אבל איכשהו זה עובר - בסוף במבחן הביס עומדים כאן יפה מאוד. אפשר לאכול את המנה גם בצלחת, אבל אנחנו ממליצים ללכת על גרסת ה"הכול בפיתה". התשלום מראש והתור לא קטן אבל מתקדם טוב.
המייסדים 48, פרדס חנה כרכור
הכוכב: שיפודי אולגה – דובי וסימו
זה לא מפתיע שבשיפודייה הכי טובה בארץ יגישו גם קבב טעים, אבל הקבב של דובי וסימו הוא באמת משהו מיוחד, ובתכל'ס באים לפה בעיקר בשבילו. הוא מגיע על שיפוד, הצלייה נעשית על מנגל פחמים של מקצוענים והבשר מגיע מהאיטליז המשפחתי.
התנאים 1, חדרה
התל אביבי: ג'סמינו
מקדש הקבב של תל אביב, שמגיש מנת קבב פשוטה ומדויקת בתוך פיתה עם מינימום תוספות. את הקבב צולים כאן בצורת קציצות עגולות על גריל פחם, והוא טעים בצורה בלתי רגילה. התוספות הן טחינה, עמבה, סלט וקצת ירקות על הגריל. אין שעה שבוודאות לא תיתקלו פה בתור, אבל בשעות אחר הצהריים המצב סביר (יחסית).
אלנבי 99, תל אביב
המופתי: חנן מרגילן
מסעדה בוכרית אותנטית מהטובות והאהובות בתל אביב, שמגישה גם מקבץ בשרים על האש ובהם קבב מופתי, מתובל בעדינות שנצלה על גריל פחם. הוא מוגש עם בצל וחומץ בצד, מה שמאזן את הטעמים. האווירה משפחתית-ביתית והתור על המדרכה ארוך בצורה בלתי נתפסת.
מסילת ישרים 15, תל אביב
הבטוח: M25
מסעדת בשר שנמצאת בתוך שוק הכרמל, שהתפרסמה בעיקר בזכות מנת העראייס שלה (שזה למעשה מעין תערובת קבב בפיתה צלויה), אבל גם מנת הקבב שלהם תשאיר לכם טעם של עוד בפה. יש כאן שיפוד קבב עסיסי מבשר ישראלי מקומי שנטחן במקום ומתובל ביד בטוחה וטובה. האווירה פשוטה ואפשר גם לעבור ולחטוף מנה על הדרך.
סמטת הכרמל 30, תל אביב
הנדיב: שיפודי זיקה
שיפודייה יפואית של פעם, המנוהלת ומתופעלת על ידי משפחה אחת, שבראשה אב המשפחה – זיקה. מכינים כאן את הקבב על מנגל פחם במטבח, והמנה נדיבה וטעימה מאוד. אל תוותרו גם על טעימה מקולקציית הסלטים ומהצ'יפס שמכינים במקום.
יפת 160, תל אביב
הצעיר: ניבו גריל
ניבו הוא למעשה גלגול שני של ז'אן אולגון, שהיה הבעלים של שווארמה מוטפאק יחד עם אביו. בניבו הוא מגיש את הקבב הטורקי המדהים של המשפחה, שהוא למעשה קבב טלה (רק לאחרונה נכנסה גם מנה של איסקנדר ושווארמה לתפריט) עסיסי ונהדר, שאפשר לאכול בבגט, בפיתה או בצלחת. המנה כוללת צ'יפס תוצרת בית.
ויטל 2, תל אביב
הפופולרי: מפגש רמב"ם
בין מדרחוב נחלת בנימין לשוק הכרמל נמצא המפגש שהוא למעשה גם מקום בילוי וגם מקום לאוכל טוב, והשילוב של שני אלה יחד עם המיקום האסטרטגי, הפך את המפגש לפופולרי ואהוד. המקום בכלל סובב על ציר השווארמה, אבל בתפריט מסתתרים מדי פעם להיטים, כמו קבב שהוא אחד הטעימים שאכלנו. הכי כיף לאכול אותו עם צזיקי. יש כאן גם יין, בירה ושירות של מלצרים לשולחן.
רמב"ם 3 שוק הכרמל, תל אביב
הרומני: הבר של אדי
זה לא בדיוק בר וגם לא בדיוק מסעדה, אבל מה שבטוח זה שאם אתם חובבי שום - אז הגעתם למקום הנכון. ואם אתם בדרך לדייט – תתרחקו. מדובר במקום קסום במיוחד שהוא סוד שמור בקרב חובבי אוכל רומני, שמציע לא מעט מאכלים טעימים לחובבי הז'אנר. את הקבב מגישים כאן לצד צלוחית רוטב שום ממכר, ואי אפשר להפסיק לאכול.
דרך מנחם בגין 9, תל אביב
המיתולוגי: הברברי
עשרות שנים הכין הברברי קבב לתושבי עג'מי עד שסגר את המקום המיתולוגי ביפו. אחרי שנים הוא פתח מחדש מקום בתחנת דלק במזרח ראשון לציון, אבל לאחרונה הברברי יצא לפנסיה ודור ההמשך לקח את העניינים לידיים. זה היה ונשאר אחד הקבבים הטובים בעולם, הנצלה על גריל פחם במקצוענות ובלי קיצורי דרך. בצד יש פיתה, ירקות שרופים על הגריל וכמובן השילוב המנצח – טחינה ועמבה.
יוסף לישנסקי 6, ראשון לציון
הסלב: מוריס
מוריס ביטון הוא אחת הדמויות המפורסמות בשוק מחנה יהודה, למרות שהוא כבר הרבה שנים כבר לא שם. השיפודייה של מוריס בירושלים, שהתחילה את דרכה בנבכי השוק, עברה אחרי הקורונה דירה לחלל עדכני יותר לא הרחק משם, אבל גריל הפחם נשאר בדיוק כמו שהיה וגם מוריס. ועם כל הכבוד לקבב שמגישים במקום, גם שאר השיפודים פה הם ליגה לאומית.
הלני המלכה 1, ירושלים
מוריס מלך הבשרים | קלוז אפ
(צילום: אסף מגל)
הוותיק: קבב אמונה
מאז שנות ה-50 הארובה שלהם מפיצה ריח משגע של בשר על גחלים בכל הרחוב, ומאז הם גם לא שינו את המתכון של הקבבים, שיש כאלה שיכולים להישבע שהם הטובים בארץ. המסעדה של משפחת אמונה נמצאת בעיר העתיקה בבאר שבע, ומאז ועד היום היא בבעלות משפחתית - בהתחלה היה זה האבא, שמעון אמונה (המוכר יותר בכינוי "שמעון קבבי"), שעלה מאיראן, הקים את המקום וניסח את המתכון הסודי לקבב שמגישים שם. יש גם ויטרינה מרשימה של סלטים, שמתוכה הסועדים צריכים לבחור מה ייכנס יחד עם הקבב לתוך הפיתה שלהם.
קק"ל 58, באר שבע