הם צוברים יותר ויותר כוח, מרוויחים במצטבר מיליארדים בהון שחור, נוקטים שיטות אכזריות ולא בוחלים גם ברצח קרובי משפחה תמימים. משפחות פשע חזקות השתלטו על החברה הערבית בישראל, תוך שהן נעזרות בשיעור פענוחים אפסי של תיקי רצח מצד המשטרה - שמשמעותו מאות מתנקשים שמסתובבים חופשי. כך, קל להן יותר לגייס "חיילים" צעירים, שלרוב גדלו בתנאי עוני ביישובים ערביים שסובלים מהזנחה, ורואים מנגד את בכירי עולם הפשע נוסעים במכוניות יוקרה וחיים בבתים מפוארים.
הנשק בחברה הערבית זמין לכל, החל מאקדחים פשוטים ועד לרובי סער. התוצאה מצמיתה: 237 נרצחים ב-2024, 244 ב-2023, 115 ב-2022, 135 ב-2021 ו-123 ב-2020. די להסתכל במספר תיקי הרצח שפוענחו בשנה שעברה - 37 בלבד - כדי להבין מדוע התופעה הולכת וגדלה. אם קצב הנרצחים לא השתנה, גם השנה יעבור המספר את ה-200.
לא כל מקרי הרצח האלו משויכים לארגוני פשיעה; מקורם של רובם הוא סכסוכים מדממים, שלעיתים פורצים בגלל זוטות ונכנסים למעגל דמים של נקמה. אלא שארגוני הפשע מנצלים את האנרכיה והיעדר החוק, וחלקם מצליחים לגלגל מאות מיליוני שקלים מדי שנה מפעילויות פליליות. הכסף הזה מניע בתורו עוד ועוד פשע, ובניגוד לדעה הרווחת - לא רק הערבים סובלים ממנו.

מהגליל ועד הדרום - מפת ארגוני הפשע הערביים

בגליל ובצפון נמצא ארגון הפשע אבו לטיף. מדובר בארבעה אחים - סלימאן, לטיף, נידאל ועלאא - מהיישוב ראמה, שבו חיים ערבים-נוצרים, דרוזים וערבים-מוסלמים. הארגון מתעסק בשוק האפור ובסחיטות ואיומים, ושמו נקשר בשנים האחרונות גם להשתלטות על מכרזים מטעם משרד הביטחון תוך הטלת אימה על קבלנים. השפעתם כה גדולה עד כדי כך שבראמה, היחיד שהעז להתמודד על ראשות המועצה היה שאוקי אבו לטיף, והוא נבחר ברוב של 99% מהקולות על אף שהואשם בסיוע לסחיטת פרוטקשן, ונאסר עליו אפילו לשהות ביישוב או להשתמש בטלפון. למעשה, המצב בראמה כה חמור, עד ששב"כ המליץ לא לקיים שם בחירות בצל הפשיעה.
״לא כל מקרי הרצח משויכים לארגוני פשיעה; מקור רובם הוא סכסוכים מדממים, שלעיתים פורצים בגלל זוטות ונכנסים למעגל דמים של נקמה. אלא שארגוני הפשע מנצלים את האנרכיה והיעדר החוק, וחלקם מצליחים לגלגל מאות מיליוני שקלים מדי שנה מפעילויות פליליות״
על פי ההערכות, לארגון לבדו יש כמעט 220 חיילים, מה שהופך לכאורה את האחים אבו לטיף למשפחת הפשע החזקה בישראל. מעת לעת מודיעה המשטרה על פשיטות ענק נגדם, שבמסגרתן מוחרמים רכבי ושעוני יוקרה וכספים רבים במזומן. האחרונה שבהן הייתה ב-26 בפברואר, ובמסגרתה טענה המשטרה שעצרה 36 חשודים. אלא שאחד מראשי הארגון, סלימאן אבו לטיף, שוחרר לאחרונה ללא תנאים מגבילים, ופרקליטו עו"ד באסל פלאח לעג: "תיק דגל של המשטרה מתחיל לקרוס". מנגד, האח החזק במשפחה, לטיף אבו לטיף, עדיין נמצא במעצר - וכך גם אח נוסף, נידאל, שכבר מרצה עונש מאסר בגין חלקו בפרשה אחרת.
רכבי היוקרה שהמשטרה החרימה מאבו לטיף
(צילום: נחום סגל)
5 צפייה בגלריה
האחים למשפחת אבו לטיף, למעלה מימין: לטיף ונידאל. למטה מימין: סלימאן, לואי ועלאא
האחים למשפחת אבו לטיף, למעלה מימין: לטיף ונידאל. למטה מימין: סלימאן, לואי ועלאא
האחים למשפחת אבו לטיף, מימין למעלה: לטיף, נידאל, סלימאן, לואי ועלאא
(צילום: משטרת ישראל, רוני שיצר)
5 צפייה בגלריה
מאלק חרירי בבית המשפט, 2011
מאלק חרירי בבית המשפט, 2011
שורת סכסוכים מדממים. מאלק חרירי
(צילום: יריב כץ )
ארגון פשע חזק נוסף בחברה הערבית הוא הארגון של משפחת חרירי, שנחלק לשתי קבוצות - זו של ווסאם חרירי, וזו של נסאם חרירי שנמצא בכלא. לכל אחד מהשניים, לפי הערכות, יש כמעט 90 "חיילים". הם מתעסקים בפרוטקשן ובסחיטה באיומים, ומתגוררים באזור ואדי עארה והמשולש הדרומי.
לארגון חרירי יש סכסוך עקוב מדם עם ארגון הפשע של משפחת בכרי מנצרת, שבראשה עומד סמיר שנמצא בכלא. לארגון של בכרי יש כמעט 120 חיילים מכל האזורים, והם מתעסקים בפרוטקשן ובסחיטה באיומים. במסגרת הסכסוך בין שני הארגונים, נרצחו לאורך השנים 36 קורבנות - ובהם קרובי משפחה של ראשי הארגונים.
סמיר בכרי נעצר באוגוסט 2023 בחשד לרצח עבד א-לטיף זייתון בצומת מגידו. טרם מעצרו נעלם לתקופה ארוכה עד שנתפס, כשכמעט במקביל חשפה המשטרה גם מנהרה ששימשה את ארגונו להסתיר עבריינים ולהבריח נשק. בכרי שוחרר לבסוף מחוסר ראיות, ומיד לאחר מכן נעצר שוב בגין תכנון הירי במוסעב דוכאן, כדי שזה יסיר את מועמדותו לראשות העיר נצרת. דוכאן, שחשש לחייו, עשה זאת. שב"כ התערב בחקירה, ובסופו של דבר נגבתה עדות שבה הופלל לכאורה בכרי. בימים אלה מתנהל המשפט בעניין.
בגליל נמצא גם ארגון הפשע של משפחת נעימי, שחבריו מתגוררים לרוב בג'דיידה-מכר. ראש הארגון הוא פיראס נעימי. הארגון מתעסק גם בסחיטה ואיומים, ויש לו כמעט 70 חיילים. בין ארגון אבו לטיף ונעימי קיים סכסוך דמים קטלני שבו נרצחו תוך שנתיים וחצי כ-25 קורבנות. ארגונו של נעימי מסוכסך עם חלק מארגון חרירי, בסכסוך שבו נרצחו בשנים האחרונות 36 קורבנות.
חלק מהאנשים במעגלים קרובים ורחוקים של המשפחות, גם כאלה שאינם קשורים ישירות לסכסוך, מעידים על חשש כבד לצאת מבתיהם מחשש שייפגעו.
חייל בארגון פשע: "לפני כמה שנים היה קל יותר להגיע ליעדים, אבל עכשיו זה לוקח יותר זמן ולפעמים גם לא מצליחים. לכן מתחילים לפגוע בקרובי משפחה"
ברמלה נמצא ארגון פשע חזק נוסף, של משפחת ג'רושי, שמשויכים אליו לא פחות מ-120 חיילים. בכירי הארגון הם חוסאם, איסמעיל וזייד ג'רושי, שכל אחד מהם נחשב ל"מוביל דרך" בעולם הפשע. הארגון מסוכסך עם משפחת מוסראתי, בסכסוך שבו נרצחו כבר יותר מ-12 קורבנות - בהם נשים וילדים. הארגון של ג'רושי נחשב לאחד הכוחות הבולטים בעולם התחתון, ובין היתר מיוחסת לו הפיכתה של שכונת ג'ואריש ברמלה לבירת פשע מדממת של קרבות ירי ומטענים.
כך למשל, בינואר 2023, אחרי שחוסל "הבורר" של המשפחה עלי ג'רושי בכניסה למסגד בג'ואריש, ניצבו שוטרים בכל פינה בשכונה מחשש לאירועי נקמה. כחודש וחצי לאחר מכן נרצח ביריות אדריס ג'בריל עכאשה בביתו בשכונה, כשלפי החשד הסיבה הייתה נקמה על חיסול "הבורר".
5 צפייה בגלריה
חוסאם ג'רושי
חוסאם ג'רושי
חוסאם ג'רושי
(צילום: גלעד מורג)
ארגון פשע חזק נוסף בחברה הערבית הוא של משפחת קראג'ה, שאנשיו מתגוררים בחריש. בראש הארגון עומד אימן קראג'ה, שמתעסק בשוק האפור ובסחיטה באיומים, ויש לו כמעט 140 חיילים.
באום אל-פחם נמצא ארגון הפשע של סוהייב אלאסמר, שמתעסק בשוק האפור וסחיטה ואיומים גם כן. לארגון משויכים לא פחות מ-50 חיילים. המשטרה חושדת שהארגון קשור לאירועי ירי ומקרי רצח.
בבקה אל-גרבייה, חוסלו תוך חצי שנה ראש כנופיה חאלד אבו ג'ודה ובנו עבד. חאלד נרצח ביריות בכביש 6 בחודש פברואר 2024, ואילו בנו נרצח בירי במטע זיתים בבקה אל-גרבייה בחודש אוגוסט האחרון. באותה הכנופיה, שאליה משתייכים עשרות חיילים, נמצא עבריין מוכר נוסף - אמיר אבו זיד - שמתואר כ"אדם אכזרי".
הסכסוך המדמם שבמסגרתו נרצחו אבו ג'ודה ובנו, שגבה כבר 11 קורבנות, הוא קרבות השליטה עם הכנופייה של סמיח אבו מוך - שנרצח גם הוא בתחילת השנה. חודשיים לאחר מכן, נרצח גם אחיו, רסמי אבו מוך. גם זיאד אבו מוך, שעבד כמנהל בית ספר, נרצח בפיצוץ מטען ברכבו בבאקה אל-גרבייה - וקרוביו אמרו שמדובר בנקמת דם, שכן זיאד היה איש חינוך שלא היה מעורב בסכסוך.
5 צפייה בגלריה
קוטייר עודה בהארכת מעצרו בבית המשפט השלום ראשון לציון
קוטייר עודה בהארכת מעצרו בבית המשפט השלום ראשון לציון
"אורח חיים מתירני" בכלא, כולל מכשיר עיסוי ומצלמות. קוטייר עודה
ביישוב ג'לג'וליה נמצא ארגון הפשע של קוטייר עודה, שמרצה עונש של 18 שנות מאסר בגין סיוע לרצח. חרף העובדה שעודה בכלא, הוא נחשב לראש ארגון פשע שמשתייכים אליו עשרות חיילים. ארגונו עוסק בשוק האפור ובסחיטה באיומים. לא אחת הוביל עודה למהומות של תומכיו ביותר מבית סוהר אחד בישראל בו-זמנית, בניסיון ללחוץ על שב"ס לקבל את דרישותיו לתנאי כליאה טובים יותר.
למעשה, לפחות לפרק זמן מסוים זה הצליח לו: ועדת חקירה בשב"ס קבעה כי עודה "הכווין פשיעה מחוץ לכותלי הכלא", הילך אימים על אנשי הארגון וזכה בשל כך לתנאים מפליגים שאיפשרו לו "אורח חיים מתירני וחסר גבולות". בין היתר, נמצאו בתאו סכין ומכשיר עיסוי, ונטען כי הוא גם קיבל טובות הנאה כמו מזון שמיועד לסגל, ואף נכנס לחדר הסוהרים ושלט במצלמות האבטחה. כתוצאה מכך הודחו שבעה סוהרים וקצינים בשב"ס - אחד מהם בדרגת סגן-גונדר.
הציוד שנמצא אצל קוטייר עודה בכלא
(צילום: דוברות שירות בתי הסוהר)

5 צפייה בגלריה
הפרות סדר בית סוהר כלא רימונים אשל
הפרות סדר בית סוהר כלא רימונים אשל
מהומות בבית סוהר רימונים בגלל דרישה של עודה להקלה בתנאי הכליאה, אוגוסט 2023
(צילום: דוברות שב״ס)
בעיר טייבה נמצא ארגון הפשע עבד אל-קאדר, שבשנים האחרונות אמנם עדיין שומר על כוחו - אך עם ירידה משמעותית מבחינת הפעילות. הארגון החזק לעיתים גם מארגן סולחות של סכסוכים קשים אחרים, ומשתייכים אליו עשרות חיילים.
בכפר קרע מתגוררת כנופיית הפשע של משפחת ערביד, ובראשה עומד עלי ערביד. מדובר בכ-20 עבריינים שמקושרים לארגון פשע גדול יותר, ועוסקים בין השאר באלימות ובסחיטה.
בעיר טירה מוכרת כנופיה שבראשה עומד מרואן נאסר. הכנופיה מסוכסכת עם עוד משפחות מטירה, עוסקת בסחיטה ובאיומים ומשתייכים אליה עשרות חיילים.
בשפרעם פועלת כנופיית הפשע של בלאל סואעד, ומשתייכים אליה גם כן עשרות חיילים שעוסקים בפרוטקשן ובסחיטה באיומים. במסגרת אחד מסכסוכיה נרצחו תוך שנתיים 20 קורבנות.
באזור הדרום והנגב, נציין, מתרחשים אירועי ירי ואלימות על בסיס יומי בשורה של יישובים - וגם שם סובלים קבלנים ובעלי עסקים מפרוטקשן ומטרור חקלאי. אלא שלהבדיל מהמצב במרכז ובעיקר בצפון, בדרום לא קיימים ארגוני פשיעה ערביים חזקים, אלא בעיקר חמולות שמסוכסכות זו עם זו.

"המצב חמור מאי פעם"

על אף שעיקר הקורבנות של הארגונים הללו הם ערבים, לרוב יש להם קשרים גם לארגוני פשע יהודיים. בין היתר, בפרשת אבו לטיף נעצר גם ראש ארגון הפשע מנתניה ויקי עטיה, בחשד שחבר לאבו לטיף כדי לסחוט איש עסקים מוכר. במקרה זכור נוסף, ייחסה המשטרה את חיסול העבריין בני שלמה לחיילים של משפחת ג'רושי.
עבריינים בתוך ארגוני הפשיעה מספרים על כרוניקה בלתי-נגמרת של סכסוכים מדממים, כשרצח מוביל לרצח, שמוביל לנקמת דם, שמובילה לנקמת דם נוספת - ומעגל האימים הזה אוכל מבפנים את החברה הערבית. המתנקשים הופכים יותר ויותר צעירים, נערים נכנסים מגיל קטן ללופ שממנו כבר לא יוכלו לצאת - ולמשטרה, שלא מצליחה לפצח את מקרי הרצח אחרי שהם קורים, גם אין פתרון להרגעת הכאוס.
"היום המצב יותר חמור מאי פעם", מספר "חייל" באחד מארגוני הפשע. "לפני כמה שנים היה קל יותר להגיע ליעדים, אבל עכשיו זה לוקח יותר זמן ולפעמים לא מצליחים. לכן מתחילים לפגוע בקרובי משפחה, או לירות לעבר בתי וכלי רכב, ולהלך אימים על הסביבה של היעד. כל נרצח מביא עוד ועוד נקמות, ומספר היעדים גדל בהתאם. אני יודע שאצלנו סומנו כבר 30 אנשים".
פורסם לראשונה: 06:00, 21.03.25