המשבר שהתחולל בעסקה בעקבות הודעת חמאס על דחיית פעימת שחרור החטופים בשבת בדרך לפתרון, ובישראל מעריכים כי בשבת ישוחררו חטופים. במסגרת המתווה המוסכם אמורים להשתחרר שלושה חטופים בפעימה הקרובה, אבל על רקע דרישת הנשיא דונלד טראמפ לשחרור "כל החטופים" – תוך שהוא מזהיר שלא נותר לאלו שבשבי זמן רב לחיות – בישראל ממשיכים לשמור על עמימות, כשבפועל נראה יותר ויותר סביר שישוחררו רק שלושה.
מפגינים חוסמים את איילון דרום
(צילום: אמיתי אלוני, מחאת הנשים להחזרת החטופות והחטופים)
"אנחנו לא נוקטים בכוונה במספר החטופים המדויק, כי זה בידיים של חמאס", אמר אמש גורם ביטחוני, שטען כי הפתרון המסתמן למשבר מגיע על רקע "איום אמין" להחזרת המלחמה – ובזכות אותו אולטימטום של טראמפ, שהציע לישראל "לפתוח את שערי הגיהינום" על עזה אם "כל החטופים" לא ישוחררו עד 12:00 בשבת. "טראמפ עשה לנו את העבודה עם ההתבטאויות שלו כי הן היו חמורות יותר. לא אומרים כמה חטופים כי יודעים שחמאס קיבל את המסר", הוסיף הגורם.
לדבריו, בישראל מעריכים כאמור שבשבת כן ישוחררו חטופים. "השאלה היא כמה. בחמאס גם דנים במספר החטופים. זה בידיים שלהם – והם שומעים גם את טראמפ ומבינים את המסר", אמר. בכיר חמאס סמי אבו זוהרי, יצוין, הבהיר ברביעי בערב שארגון הטרור לא ישחרר את כל החטופים בשבת, אבל טען שהוא כן מחויב להסכם. "האיומים של טראמפ לא מפחידים אותנו והם חסרי ערך", אמר אבו זוהרי.
בינתיים, קרובי חטופים ופעילות מחאת הנשים חסמו הבוקר לזמן קצר את איילון דרום באזור גשר יצחק שדה, בקריאה להמשיך בעסקה. לטענת המפגינים, "הסירוב של נתניהו להתחיל את המו"מ לשלב ב', והאיומים על חזרה למלחמה, הם הקרבה פושעת שלא תיסלח".
בתוך כך, חבר בקבינט אמר על רקע הדיווחים שחמאס מתכוון לקיים את הפעימה הקרובה: "גם ישראל וגם חמאס מעוניינים ששלב א' יצליח עד סופו. בחמאס משדרים שהם מוכנים להמשיך בעסקה. הם רואים את המסר של ישראל ואת היערכות הכוחות של צה"ל ומבינים שאנחנו רציניים".
גם הוא אמר ש"העמדות של טראמפ מפעילות לחץ על חמאס", אבל מנגד הודה שדרישת הנשיא לשחרור כל החטופים בשבת מציבה את ישראל בפני דילמה: מה לעשות במקרה שבו אכן ישוחררו רק שלושה חטופים, במקום דרישת טראמפ לשחרור כולם – שאומנם הבהיר שמדובר בהצעה, וכי ישראל יכולה מבחינתו לקבל החלטה אחרת, אבל דבריו עוררו לחץ מימין על ראש הממשלה בנימין נתניהו. "השאלה אז מה עושה ישראל ואיך היא מגיבה. אין ספק שישראל נמצאת בעמדה טובה יותר ממה שנמצא בו חמאס על רקע האיומים של טראמפ", אמר חבר הקבינט.
3 צפייה בגלריה


טראמפ, נתניהו וההמונים בעזה. "חמאס שמע והבין את המסר"
(צילום: חיים גולדברג, Omar AL-QATTAA / AFP, Chip Somodevilla pool via REUTERS)
השר לשעבר איתמר בן גביר נשמע אמש כמי שכבר מבין שהדברים גמורים ומוסכמים, ושבשבת ישוחררו רק שלושה חטופים: "ממשלת ישראל בדרך להחמצה היסטורית נוספת – אחרי שקיבלנו גיבוי מהנשיא טראמפ להביא גיהינום על עזה אם חמאס לא משחרר את *כל* החטופים, הממשלה מתכוונת להמשיך להסתפק בשחרור שלושה חטופים בלבד, במתווה המופקר שכולל שחרור מאות מחבלים רוצחים מהכלא, תוך המשך הכנסת דלק וסיוע לרצועה. עסקה מופקרת, ממשלה מבוהלת", מסר בן גביר.
במקביל, בעזה דיווחו כי לצפון הרצועה נכנסו אתמול בערב 150 משאיות עמוסות אוהלים – נתון חריג, שמעיד אולי על יישום של חלק מההבנות במגעים שמובילות המתווכות קטאר ומצרים. ברקע, נזכיר, טענת חמאס שאחת "ההפרות הישראליות" לכאורה, אלו שהובילו אותו לדבריו להקפיא את העסקה, היא עיכוב בהכנסת אוהלים וקרוואנים לעקורים הפלסטינים. מוקדם יותר אמר גורם מצרי שהצדדים "קרובים להסכמה" וכי ישראל התחייבה להעביר יותר אוהלים, מחסות וציוד כבד לעזה.
3 צפייה בגלריה


משאיות סיוע הומניטרי בעזה. "150 עמוסות אוהלים הגיעו לצפון הרצועה"
(צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
לקהיר הגיעה אתמול משלחת חמאס בראשות בכיר ארגון הטרור חליל אל-חיה, ומקורות מצרים אמרו שהפגישות נערכו מול ראש המודיעין המצרי חסאן רשאד ונמשכו כמה שעות. "הדברים הולכים לקראת פריצת דרך", אמרו הגורמים שצוטטו בעיתון הקטארי אל-ערבי אל-ג'דיד. "מאמצי הגישור הצליחו עד כה לפתור כמה בעיות תקועות. אושר למספר ארגונים בינלאומיים להכניס את הדלק הדרוש וציוד רפואי דחוף לרצועה. עדיין נמשכים המאמצים להשיג את אישור הצד הישראלי להכניס בתים זמניים ואוהלים. ייתכן שיגיע אישור להכנסת קרוואנים עד חמישי, מה שיאפשר את השלמת חילופי השבויים".
"ריביירה במזרח התיכון? לא בעזה, במצרים"
בתוך כך, אתמול נחשפו פרטים ראשונים מהתוכנית החלופית לשיקום עזה שמגבשת מצרים – שהיא וירדן מקוות שתאפשר לנשיא טראמפ "לרדת מהעץ" סביב תוכנית הטרנספר שלו, במסגרתה הוא לוחץ על שתי המדינות הללו לספק לפלסטינים שטחים על מנת ליישבם מחדש. מצרים וירדן, שחוששות מאוד מהשלכות מהלך שכזה ואף רואות בו איום ממשי על ביטחונן ויציבותן, מנסות כעת לשכנע את טראמפ לשקם את עזה ללא עקירת הפלסטינים, ולפי הפרטים שנחשפו מצרים מציעה הליך שיקום בן שני שלבים שיימשך בין 3 ל-5 שנים ויתחיל מדרום הרצועה עד לצפונה, במעורבות אירופית.
לניסיון לשכנע את טראמפ להסכים לתוכנית שיקום בעזה שלא תכלול את עקירת הפלסטינים הצטרף גם איל הנדל"ן המצרי השאם טלעת מוסטפא, שכמו טראמפ עשה את הונו מרשת של בתי מגורים ובתי מלון. מוסטפא התראיין לטלוויזיה המצרית ואמר כי את תוכניתו של טראמפ בלתי אפשרי ליישם. הוא נשמע כמי שמדבר אל טראמפ כיזם מול יזם, והציע תוכנית חלופית שלדבריו תעלה רק 27 מיליארד דולר "במקום 2 טריליון דולרים".
איל הנדל"ן המצרי השאם טלעת מוסטפא מציג את תוכניתו החלופית לשיקום עזה
הצעתו – שאינה ההצעה הרשמית של קהיר – כוללת את שיקום עזה בתוך שלוש שנים, ללא עקירה, והשקת תשתיות ושירותים בעלות של ארבעה מיליארד דולרים, לצד שירותי בריאות, ספורט ורווחה בעלות של שלושה מיליארד דולרים. התוכנית מורכבת משישה שלבים לבניית 200 אלף יחידות דיור, 20 מיליון מטר מרובע של בניינים, בעלות כוללת של 20 מיליארד דולר. המבנים יאכלסו 1.3 מיליון אזרחים פלסטינים בעזה וייבנו על-ידי כ-50 חברות קבלניות ממצרים ומחוצה לה.
מוסטפא טען כי תוכניתו תהיה "תואמת יותר את ההיגיון, הצדק, החוק הבינלאומי והדת" ותאפשר "ליצור חברה מסודרת לתושבי עזה ולהרגיע את האווירה". הוא הוסיף כי התוכנית של טראמפ לא הגיונית, "אלא אם יש לה מטרה אחרת" – וכי אמירותיו של הנשיא על הפיכת עזה ל"ריביירה של המזרח התיכון" לא ישימות. "מי שרוצה לעשות השקעות וריביירה – שילך למצרים, שיש לה אלפי קילומטרים של חופים והיא זולה יותר", אמר. לדבריו, מצרים בנתה מיליון יחידות דיור ויכולה ליישם את שיקום עזה.
פורסם לראשונה: 22:46, 12.02.25