היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ג'ייק סאליבן, אירח הלילה (בין חמישי לשישי) את ראש המל"ל צחי הנגבי ואת השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, לדיון ב"שיתוף פעולה מוגבר כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". כך נמסר בהודעה רשמית מטעם הבית הלבן, שבה צוין כי הדיון עסק גם ב"דרכים להתמודד עם האיומים מצד איראן ושלוחותיה". ישראל, מצידה, לא עדכנה על אודות הפגישה.
עוד נמסר כי הדיון עסק גם בקשרים הצבאיים המעמיקים בין רוסיה לאיראן וב"חשיבות של התמיכה באוקראינה כדי לסייע לה להגן על שטחה ואזרחיה מפני הכטב"מים האיראניים". כמו כן, נמסר כי סאליבן ציין בפני הנגבי ודרמר גם את הצורך בנקיטת צעדים נוספים לשיפור חייהם של הפלסטינים.
5 צפייה בגלריה
ג'ייק סאליבן, רון דרמר, צחי הנגבי, אמיל סלמן
ג'ייק סאליבן, רון דרמר, צחי הנגבי, אמיל סלמן
דנו בבית הלבן על "איומי איראן". רון דרמר, ג'ייק סאליבן וצחי הנגבי
(צילום: AFP)
5 צפייה בגלריה
תמונות לווין לפני אחרי אתר גרעין בעיר אבדה איראן
תמונות לווין לפני אחרי אתר גרעין בעיר אבדה איראן
האתר מריבאן, לפני ואחרי בשנת 2019
(צילום: Maxar Technologies via AP)
הפגישה המשולשת בבית הלבן מגיעה על רקע החלטת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לסגור את החקירה נגד איראן שנוגעת למריבאן - אחד משלושת אתרי הגרעין שבהם נמצאו שרידי אורניום ועליהם היא לא הצהירה, וכן על רקע דוח אחר של סבא"א שפורסם שלשום וקבע כי בחודשים האחרונים איראן המשיכה להפר את תנאי הסכם הגרעין שממנו פרשה ארה"ב, והגדילה משמעותית את מלאי האורניום המועשר שלה.
לפי הדוח, כמות האורניום המעושר של הרפובליקה האיסלאמית גבוהה כעת פי 23 מהכמות המותרת בהסכם הגרעין שנחתם ב-2015 בין טהרן למעצמות. נכון ל-13 במאי, כמות האורניום המועשר הייתה 4,744.5 ק"ג, כאשר הסכם הגרעין מגביל את הכמות ל-202.8 ק"ג. בנוסף איראן ממשיכה להעשיר אורניום מעבר לרמה המותרת בהסכם הגרעין – שעומדת על 3.67%.
מאגר האורניום המועשר לרמה של עד 20% עומד כעת על 470.9 ק"ג – עלייה של 36.2 ק"ג מהנתונים בדוח הקודם בחודש פברואר. כמות האורניום שמועשר לרמה של עד 60% היא 114.1 ק"ג, עלייה של 26.6 ק"ג מהדוח הקודם. לנשק גרעיני דרוש אורניום שמועשר לרמה של 90%.
רויטרס דיווחה כי מהממצאים בדוח של סבא"א עולה שמאגר האורניום המועשר לרמה של עד 60% מספיק כעת לייצור שתי פצצות גרעיניות. לפי סבא"א, די בכ-42 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60% כדי להחזיק במה שבסוכנות מגדירים "כמות משמעותית", מונח שפירושו "הכמות המשוערת של חומר גרעיני שמרגע שנאגר אי אפשר לשלול את האפשרות של פיתוח מטען נפץ גרעיני". כאמור, כדי לפתח מטען כזה צריך החומר לעבור העשרה נוספת, ל-90%, אבל היא מהירה יחסית.
על אף שתיאורטית 42 ק"ג אכן עשויים להספיק, בפועל כדי לפתח פצצה גרעינית אחת נדרשים יותר מ-55 ק"ג שהועשרו לרמה של 60%, בשל החומר שמתבזבז תוך כדי תהליך ההעשרה.
5 צפייה בגלריה
נתנז איראן
נתנז איראן
המתקן בנתנז. בעומק של 80 עד 100 מטר, יותר מהיכולת האמריקנית
(צילום: AP)
5 צפייה בגלריה
פצצה חודרת בונקרים GBU-57
פצצה חודרת בונקרים GBU-57
הפצצה חודרת הבונקרים GBU-57. יכולה לחדור עד לעומק של 60 מטר
(צילום: AP)
עם זאת, מומחה הגרעין האמריקני דיוויד אולברייט העריך ב"אקונומיסט" כי לאיראן כבר יש כיום יכולת כמעט מיידית לייצר פצצת אטום. לדבריו, היא מתקרבת למצב שבו אם תשתמש בכל מלאי האורניום המועשר שלה, היא תוכל לייצר שבע פצצות בטווח של חצי שנה.
דבריו הגיעו שבוע לאחר פרסום תמונות הלוויין המראות את חפירת המנהרות בהרים ליד אתר הגרעין נתנז שבמרכז איראן, שעומקו כנראה בין 80 ל-100 מטר מתחת לקרקע. עומק שכזה עלול להוות בעיה לפצצות GBU-57, הנשק המרכזי של הצבא האמריקני להשמדת בונקרים תת-קרקעיים. בתיאור קודם של יכולות הפצצה, אמר חיל האוויר האמריקני כי היא יכולה לחדור עד לעומק של 60 מטר מתחת לקרקע.
הפיזיקאי אולברייט, לשעבר פקח נשק גרעיני אמריקני בכיר, העריך כי החלק העמוק ביותר במקום עשוי לשמש כאולם ובו מספר קטן של צנטריפוגות מתקדמות, שיכולות לייצר במהירות מספיק אורניום מועשר ל-90%, רמה הנדרשת לייצור נשק גרעיני, כך שאיראן תוכל לפרוץ אל הפצצה מבלי שניתן יהיה לעצור אותה.

גלנט: "עלולים להידרש להגן על שלמות ישראל"

משרד החוץ הישראלי תקף אתמול את החלטת סבא"א: "מטריד מאוד", נמסר בתגובה הישראלית הרשמית, "ההסברים שסיפקה איראן לנוכחות חומר גרעיני במקום אינם מהימנים או אפשריים מבחינה טכנית. היא ממשיכה לשקר לסבא"א ולהונות את הקהילה הבינלאומית".
מוקדם יותר השבוע דיווחה איראן כי בעקבות הבנות בין הצדדים נסגרה החקירה הנוגעת לאתר "מריבאן" בקרבת העיר אבדה בדרום המדינה, שבו נמצאו שרידי אורניום. אותו אתר נחשף על-ידי ישראל ב-2019, ולאחר מכן איראן הרסה חלקים גדולים ממנו. לפי סבא"א, החקירה נסגרה בעקבות "הסברים" שסיפקו האיראנים.

אמש התייחס גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לאיראן. "אני שומע את כל הפרסומים בעניין איראן, אז יש לי מסר חד וברור גם לאיראן וגם לקהילה הבינלאומית: ישראל תעשה כל מה שהיא צריכה לעשות כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני", הוא אמר.
מוקדם יותר הזהיר שר הביטחון יואב גלנט כי "הסכנות העומדות בפני מדינת ישראל הולכות ומתעצמות. אנו עלולים להידרש לממש את חובתנו להגן על שלמות ישראל ובעיקר על עתידו של העם היהודי. המשימות הן כבדות והאתגרים הם גדולים. המציאות בה אנו נמצאים מורכבת, אך מדינת ישראל, צה"ל וכל גופי הביטחון, תדע מה לעשות כדי להבטיח את ביטחון ישראל בהווה וגם בעתיד".
איראן דיווחה כי חקירה נוספת שנסגרה עסקה במציאת שרידי אורניום במתקן ההעשרה התת-קרקעי בפורדו במרכז המדינה. האורניום שנמצא בפורדו בחודש פברואר הועשר עד לרמה של 83.7% - מרחק של מעט יותר מ-6% מהרמה הדרושה לפיתוח נשק גרעיני. מדובר ברמת ההעשרה הגבוהה ביותר שמצאו עד כה פקחי הסוכנות. טהרן טוענת כי הצנטריפוגות שלה מכוונות להעשיר אורניום לרמה של 60% לכל היותר. אנשי סבא"א אישרו כי גם חקירה זו נסגרה.
5 צפייה בגלריה
תמונות מההצהרה של נתניהו על הגרעין האיראני
תמונות מההצהרה של נתניהו על הגרעין האיראני
נתניהו מציג את אתר מריבאן ב-2019
(צילום: AP)
לפי משרד החוץ הישראלי, "הכניעה של מנכ"ל סבא"א ושל הסוכנות ללחץ הפוליטי האיראני מאכזבת מאוד, בעיקר מפני שהמידע בתיק מצביע באופן בלתי משתמע לשני פנים על הפרות איראניות בוטות של הסכמי הפיקוח".
בנוסף נטען: "לסגירת התיק עלולות להיות השלכות מסוכנות ביותר, והיא מעבירה מסר לאיראנים כי אינם נדרשים לשלם מחיר על הפרותיהם - ושהם יכולים להמשיך להונות את הקהילה הבינלאומית בדרכם להשגת תוכנית גרעין צבאית מלאה. בנוסף, סגירת התיק באופן זה פוגעת קשות באמינותה המקצועית של סבא"א".
האתר "מריבאן", בקרבת העיר אבדה שבדרום איראן, נחשף כאמור על ידי ישראל בשנת 2019. ראש הממשלה נתניהו אמר אז שאיראן השתמשה באתר לפיתוח נשק גרעיני - והרסה חלק גדול מהמתקן כשהבינה שהוא עומד להיחשף. באתר נמצאו שרידי אורניום, וביוני 2022 טענה איראן כי השרידים שנמצאו הם תוצאה של "חבלה" ממדינה זרה.
סבא"א פנתה לאיראן לגבי מריבאן וביקשה גישה למקום בינואר 2020. היא קיבלה את אותה גישה רק באוגוסט באותה שנה. למרות פעולות חיטוי שלדבריה היו שם כנראה, פקחיה גילו גם שם עקבות אורניום. סבא"א ציינה כי איראן טענה שלא הייתה שם אף פעילות בין 1994 ל-2018. אנשי סבא"א הראו לאיראן תמונות לוויין שמוכיחות אחרת, וזו השיבה כי כוונתה הייתה שהופסקו שם פעולות כרייה, שהיו לדבריה הפעולות המרכזיות במקום, וכי הפעילות שתועדה היא רק של מאבטחים ששמרו על האתר. עדיין לא ברור מהם ההסברים שסיפקו את סבא"א והובילו לסגירת החקירה.