בעוד בישראל נלחמים בהתפרצות מחודשת של נגיף הקורונה, ירדן השכנה הכריזה על ניצחון במאבק בו. המלך עבדאללה השני אמר אתמול (א') כי הממלכה הצליחה לבלום את הנגיף וכי מעתה היא תתמקד בשיקום הכלכלה.
13 צפייה בגלריה
עבדאללה מלך ירדן
עבדאללה מלך ירדן
"השתלטנו על הנגיף". המלך עבדאללה
(צילום: MCT)
13 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה בעמאן, אתמול
בדיקת קורונה בעמאן, אתמול
בדיקת קורונה בעמאן, אתמול
(צילום: EPA)
"התמודדנו בהצלחה עם נגיף הקורונה, והיום הוא תחת שליטה בירדן", אמר המלך בפגישה עם נכבדים מארצו. "אבל כמו כל מדינה בעולם שילמנו מחיר כלכלי, והגיע הזמן להתמקד במצב הכלכלי", הוא הוסיף לפי תמלול מהפגישה שפרסם ארמון המלוכה. המלך ציין כי ירדן "תצא מחוזקת יותר (מהמשבר) בהשוואה למדינות אחרות באזור", אם כי לא פירט אילו.
ירדן דיווחה עד כה על 1,179 נדבקים בלבד, מהם עשרה מתו. כדי להיאבק בנגיף, היא הטילה בשלביה המוקדמים של המגפה עוצר נוקשה, שבאכיפתו סייעו רחפנים. רק בתחילת יוני היא החלה להקל בהגבלות החמורות.
הרשויות אוכפות גם כללי ריחוק חברתי, הורו על עטיית מסכות ברוב המקומות הציבוריים ודורשות מנוסעים שחוזרים מחו"ל לענוד צמידים אלקטרוניים, שמאפשרים לשלטונות לוודא שהם מקיימים את הוראות הבידוד.
13 צפייה בגלריה
הכלכלה נפגעה קשות. ילד בשדה חקלאי בבקעת הירדן
הכלכלה נפגעה קשות. ילד בשדה חקלאי בבקעת הירדן
הכלכלה נפגעה קשות. ילד בשדה חקלאי בבקעת הירדן
(צילום: EPA)

הנגיף פגע קשות בכלכלתה של ירדן, וברבעון הראשון של 2020 הגיע שיעור האבטלה בה ל-19.3%. את הפגיעה הקשה ביותר ספג ענף התיירות. בכל שנה מארחת הממלכה כחמישה מיליון תיירים, שבאים לבקר באתרים ידועים כמו פטרה או ואדי רם, ומביאים עמם 5 מיליארד דולר בכל שנה. לפני פרוץ המגפה העסיק הענף כ-100,000 עובדים.
השבתת הטיסות ברחבי העולם פגעה גם בענף התיירות הבריאותית. כרבע מיליון איש מגיעים מדי שנה לירדן לצורך קבלת טיפול רפואי, בענף שמכניס למדינה 1.5 מיליארד דולר בשנה. בחודש שעבר הודיעו הרשויות שזרים יוכלו להגיע לירדן לטיפולים בבתי חולים פרטיים.

מסכה זו לא משימה מסובכת

בניגוד לירדן, גם באיראן מתמודדים כעת עם התפרצות מחודשת ומדאיגה של הנגיף. אתמול דיווחו השלטונות ברפובליקה האיסלאמית על עוד 194 מקרי מוות מהנגיף. 2,186 נדבקים חדשים אובחנו שם בתוך 24 שעות. ביום חמישי נרשם באיראן שיא יומי במספר המתים, 221. בסך הכול, איראן מדווחת על 257,303 נדבקים, מהם מתו 12,828 חולים, אם כי רבים מטילים ספק באמינות הנתונים שמספקים השלטונות.
13 צפייה בגלריה
"תצילו את איראן". המנהיג העליון עלי חמינאי
"תצילו את איראן". המנהיג העליון עלי חמינאי
"תצילו את איראן". המנהיג העליון עלי חמינאי
(צילום: EPA)
בעקבות הזינוק המחודש, איראן הכריזה על חובת עטיית מסכות במקומות ציבוריים סגורים, והתירה למחוזות שבהם מכה הנגיף בצורה הקשה במיוחד לחדש הגבלות מחמירות יותר על התושבים.
איראן, נזכיר, סגרה בסוף מרץ את בתי הספר, ביטלה אירועים ואסרה תנועה בין מחוזות, אך הממשלה החלה באפריל להסיר את ההגבלות הללו במטרה לחדש את פעילות הכלכלה שממילא קורסת תחת נטל הסנקציות האמריקניות. ההגבלות על התאספויות פרטיות או ציבוריות – כמו מסיבות, חתונות ולוויות – עדיין תקפות.
למרות הגל השני, לא נראה שבאיראן מתכוונים לפי שעה להטיל סגר מחודש ברחבי המדינה. הנשיא חסן רוחאני אף אמר בסוף השבוע האחרון כי ארצו לא יכולה להרשות לעצמה סגר נוסף, גם אם ההתפרצות תחמיר. איראן, אמר רוחאני בנאום ששודר בטלוויזיה האיראנית בשבת, חייבת להמשיך ב"פעילויות הכלכליות, החברתיות והתרבותיות" – תוך הקפדה על הנחיות גורמי הבריאות.
13 צפייה בגלריה
האיראנים לא יכולים להרשות לעצמם סגר נוסף. זוג בבית קפה בטהרן
האיראנים לא יכולים להרשות לעצמם סגר נוסף. זוג בבית קפה בטהרן
האיראנים לא יכולים להרשות לעצמם סגר נוסף. זוג בבית קפה בטהרן
(צילום: EPA)
בהקשר זה, יצוין, אתמול נזף המנהיג העליון עלי חמינאי באיראנים שלא נשמעים לדבריו להנחיות, ואמר שהוא "מתבייש" באלו שלא עומדים אפילו ב"משימה הפשוטה" של עטיית מסכה. בשיחת ועידה עם מחוקקים איראנים, חמינאי כינה את ההתפרצות החדשה "טראגית מאוד". לדבריו, "על כולנו למלא את חלקנו בצורה הטובה ביותר כדי לשבור את שרשרת ההדבקה – ולהציל את המדינה".
בינתיים, במוקד ההתפרצות החמור בעולם, ארה"ב, ממשיכים לדווח בדאגה על ההתפשטות המהירה של הנגיף בעשרות מדינות, במיוחד כאלו שמיהרו לפתוח מחדש את הכלכלה במאי, כאשר נראה היה שארה"ב מצליחה לבלום את הנגיף.
פלורידה, ממוקדי ההתפרצות החדשים הללו, דיווחה אתמול על עוד 15,299 נדבקים חדשים – שיא יומי עבור כל מדינה בארה"ב מאז פרוץ המגפה. השיא הקודם, 12,847, נרשם ב-10 באפריל בניו יורק, שאז הייתה מוקד ההתפרצות החמור ביותר בארה"ב, אך באמצעות סגר מחמיר הצליחה לבלום את הנגיף בשטחה.
13 צפייה בגלריה
 15,000 נדבקים ביממה. עם מסכות במיאמי ביץ', פלורידה
 15,000 נדבקים ביממה. עם מסכות במיאמי ביץ', פלורידה
15,000 נדבקים ביממה. עם מסכות במיאמי ביץ', פלורידה
(צילום: AP)
13 צפייה בגלריה
החופים עדיין מלאים. במיאמי ביץ'
החופים עדיין מלאים. במיאמי ביץ'
החופים עדיין מלאים. במיאמי ביץ'
(צילום: EPA)
יש להדגיש שבנתון החשוב יותר, מספר המתים, ניו יורק עדיין עוקפת בהרבה את פלורידה, עם 32,029 מתים, לעומת 4,346 מתים שעליהם דיווחה עד כה פלורידה.

הנשיא חצה את הגשר

עם זאת, גם בנתון זה המגמה מתהפכת: לפי נתונים ראשוניים מהעיר ניו יורק, שהרשויות בה הדגישו כי ייתכן שישתנו בהמשך, לא נרשם בשבת אפילו מקרה מוות אחד מהנגיף בשטח העיר – לראשונה מפרוץ המגפה שם. מנגד, בפלורידה ובמוקדים החדשים האחרים בארה"ב, בדרומה במערבה, מספרי המתים עולים. בפלורידה מתו מהנגיף בשבוע שעבר 514 חולים, 73 ביום בממוצע. לפני שלושה שבועות, הממוצע היומי עמד על כ-30 מתים.
לפי ספירה של "ניו יורק טיימס", ממוצע המתים היומי ברחבי ארה"ב עומד כעת על 700, עלייה לעומת 471 בתחילת יולי, אך עדיין רחוק מאוד מהשיא של יותר מ-2,000 מתים בכל יום באמצע אפריל. מומחי בריאות מעריכים כי מספרי המתים ימשיכו לעלות בשבועות הקרובים, אך חלקם סבורים כי הם לא יגיעו לנתונים הדרמטיים שנראו בגל ההתפרצות הקודם מכמה סיבות, ובהן הרחבת היקף הבדיקות ושיפור בטיפולים הניתנים לחולים.
13 צפייה בגלריה
טראמפ עוטה מסכה בפומבי לראשונה
טראמפ עוטה מסכה בפומבי לראשונה
טראמפ עם מסכה. "חצה את הגשר"
(צילום: AP)
אחרי שבסוף השבוע עטה לראשונה הנשיא דונלד טראמפ מסכה בפומבי, בביקור בבית חולים צבאי באזור וושינגטון הבירה, אתמול שבו בכירים בממשלו על הקריאה לציבור לעטות מסכות, נושא שהפך טעון פוליטית בארה"ב. האדמירל ברט גירויר, שחבר בכוח המשימה של הבית הלבן למאבק בנגיף, התראיין לרשת ABC ואמר שעטיית מסכה במקומות ציבוריים היא דבר "חיוני לגמרי".
יו"ר בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי, בירכה אתמול על החלטתו של טראמפ להופיע בציבור עם מסכה, אחרי חודשים ארוכים שבהם נמנע מלעשות זאת. בראיון ל-CNN אמרה פלוסי כי היא "שמחה מאוד" שהנשיא החליט לציית לכללים וכי הוא "חצה את הגשר". היא הביעה גם תקווה שכעת ישנה הנשיא את יחסו להתפרצות המחודשת ויסייע להיאבק בה – כשעד כה ניסה טראמפ להמעיט בחשיבותה ואף טען, בלי להציג ראיות לכך, ש-99% ממקרי ההדבקה אינם מסוכנים.

טראמפ וד"ר פאוצ'י לא מדברים

דברי השבח הללו מצד מנהיגת הדמוקרטים, כך נראה, צפויים להתחלף במהרה בביקורת, בעקבות דיווחים שהולכים ומתרבים בארה"ב על דחיקתו הצדה בממשל של ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הראשי בממשל למחלות מידבקות, שזכה בארה"ב לבולטות ניכרת בהופעותיו התכופות לציבור. לפי הסקרים שביעות הרצון מפאוצ'י גדולה יותר מזו של הנשיא טראמפ.
13 צפייה בגלריה
ארה"ב נגיף קורונה ד"ר אנתוני פאוצ'י עם דונלד טראמפ
ארה"ב נגיף קורונה ד"ר אנתוני פאוצ'י עם דונלד טראמפ
נדחק הצידה? פאוצ'י לצד הנשיא טראמפ, במרץ
(צילום: AFP)
ב-CNN דיווחו הלילה כי הנשיא טראמפ ופאוצ'י לא מדברים אחד עם השני. גורם בבית הלבן טען בפני הרשת כי כמה פקידים בממשל "חוששים ממספר הפעמים שבהם ד"ר פאוצ'י טעה". אותו גורם אף סיפק ל-CNN רשימת ציטוטים מאמירות של פאוצ'י בשלביה המוקדמים של המגפה, אמירות שמעידות לכאורה שהוא אינו עקבי וששגה בעבר.
ברשת החדשות ציינו כי הרשימה, שמזכירה לדבריה דף מסרים שמיועד נגד יריבים פוליטיים, כוללת ציטוט של פאוצ'י ממרץ, שבו קרא להימנע מעטיית מסכות. זו, נזכיר, אכן הייתה ההמלצה של פקידי הבריאות בארה"ב באותם ימים, עקב החשש שקריאה לאזרחים מן השורה לעטות מסכה תביא למחסור בציוד מגן עבור רופאים ואחיות, בתקופה שבה היה מחסור משמעותי בציוד שכזה. ההמלצה הזו שונתה בהמשך.
היחסים בין טראמפ לפאוצ'י התערערו בשבועות האחרונים, בעקבות ראיונות של פאוצ'י שבהם לא חשש להתבטא בצורה חופשית שעמדה בניגוד לקו שקידם הנשיא ושלפיו מצבה של ארה"ב מצוין. "כמדינה, כשאתה משווה אותנו למדינות אחרות, אני לא חושב שאתה יכול לומר שאנחנו פועלים היטב. אני מתכוון, אנחנו פשוט לא", פאוצ'י אמר לאחרונה. בראיון אחר שלל ישירות את הטענה של טראמפ שלפיה 99% ממקרי ההדבקה כלל אינם מזיקים. הוא אמר שאין לו מושג מאיפה טראמפ הביא את הנתון הזה, והדגיש: "זה בהחלט לא המצב".
המתקפה הלילה של גורמים בבית הלבן נגד פאוצ'י מגיעה אחרי שהנשיא עצמו מתח עליו ביקורת בכמה ראיונות. "ד"ר פאוצ'י הוא אדם נחמד, אבל הוא עשה הרבה טעויות", אמר. הוא הזכיר כמה פעמים שבמרץ פאוצ'י קרא להימנע מעטיית מסכות ובהמשך שינה את המלצתו. "הוא אומר הרבה דברים", טען הנשיא.