לאחר השלום עם איחוד האמירויות - ישיבה חסידית ראשונה שכל כולה בשפה הערבית: זה יקרה בסוף השבוע הבא, פתיחתה של ישיבת "תאג' התורה" (או בעברית, "כתר התורה") – ישיבה שכל הלימודים בה יתקיימו בשפה הערבית. המטרה: הכשרת "שלוחים" (שליחי חב"ד) למדינות ערב.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
מאחורי המיזם שנחשף לראשונה ב-ynet עומד האיש והחלום, הרב יחזקאל בן אהרון, שיעמוד בראש הישיבה, והפתיחה - בט"ו באלול - היא מחווה לישיבת חב"ד הראשונה שהקים הרש"ב מלובביץ' לפני כמאה שנה באוקראינה, תחת אותו השם.
אין זו הישיבה הראשונה בהיסטוריה שפועלת בערבית, אבל זוהי בהחלט הישיבה היחידה בישראל שעושה כן: "התחושה היא עילאית, של החזרת עטרה ליושנה", אומר הרב בן אהרון, ומזכיר כי "הבן איש חי הקים ישיבה בערבית בעירק. הרמב"ם כתב את ספריו בערבית וכך גם הרב סעדיה גאון ועוד גדולים אחרים. התחושה האישית שלי היא שזה המהלך הנכון והשלב הנכון".

יכשירו את "השלוחים" לעולם הערבי

בשמונת החודשים הראשונים עתידים תלמידי הישיבה, שנפתחת ביישוב איתמר שבשומרון, לרכוש את השפה הערבית. לאחר מכן יתנהלו הלימודים בערבית בלבד, כשהישיבה תפעל כישיבה חסידית רגילה.

5 צפייה בגלריה
(ישיבת תאג' התורה)

מטרת הישיבה, כאמור, היא להכשיר "שלוחים" שיפעלו בקרב כ-350 מיליון ערבים ברחבי העולם, ויפיצו את שבע מצוות בני נוח (הציוויים המוסריים האוניברסליים מהתורה), וכן יהוו "בתי חב"ד" ליהודים דוברי ערבית המתגוררים במדינות ערב השונות.
הרב בן אהרון (53) הוא חוזר בתשובה, נשוי ואב לתשעה, בעל תואר שני בספרות ערבית מאוניברסיטת תל אביב. מאז שמע על השלום המתקרב עם איחוד האמירויות, גמלה בו ההחלטה להוציא לפועל בהקדם את חלום הישיבה הראשונה בערבית, שתהיה גשר יהודי לעולם הערבי.

"הניצוץ האלוקי קיים בכל נברא"

הפידבקים, לדבריו, חיוביים ביותר ומחממי לב. "הכול התחיל מההצהרה של נתניהו", הוא אומר. "הוא פשוט הקדים אותנו. כבר כמה שנים שאני נמצא במגעים ופועל בסתר להקמת הישיבה הזו, ובזמן שביבי הצהיר בפני כל העולם - אנחנו פעלנו מאחורי הקלעים. כשאני אומר אנחנו, הכוונה לשיתוף פעולה שאני מקיים עם ארגון 'יד לאחים' ואתר האינטרנט לדוברי הערבית. משם הכול התחיל".

5 צפייה בגלריה
ספר התניא מתורגם לערבית
ספר התניא מתורגם לערבית
ספר התניא מתורגם לערבית
(באדיבות הרב יחזקאל בן אהרון)

"בעקבות כל המהלכים והפתיחות בעולם הערבי, החלטנו לצאת עם היוזמה החוצה. הכשרנו כבר כמה חבר'ה שידסקסו עם דוברי הערבית בעולם דרך הרשת החברתית, יהודים וגם ערבים, במטרה להגיע לכמה שיותר אנשים. אולי קצת קשה לעכל כשמדובר בישיבה בשפה הערבית, אבל זה לא שונה בהרבה מישיבות שמתנהלות כיום באידיש או באנגלית".
הרב בן אהרון הוא ממוצא עירקי, "אבל את השפה למדתי בלימודי התואר שלי באוניברסיטה. קחי את השפה יחד עם דבריו של הרבי מלובביץ', שאומר שצריך לאחד את כולם לאותה הנקודה 'לעובדו שכם אחד', כי רק בסיטואציה כזו יתגלה המשיח – ועל זה בדיוק בנוי הרעיון.
"במהלך השנים הייתי בקשר עם יהודים ברחבי העולם, בעיקר ממדינות ערב כמו תימן, לוב, עיראק ועוד. במקביל, תרגמנו את ספר התניא לערבית לפני כשנתיים, ביוזמת הרב בועז קלי ז"ל, שהיה יו"ר מטה שבע מצוות בני נוח, וראינו את העניין שזה עורר מצד הדרוזים ובכלל הערבים. הניצוץ האלוקי קיים בכל נברא".

לא מעוניינים "לייהד" את המוסלמים

על הגרעין החלוצי נמנים כעשרים בחורים בני 25-17. "הם יוכשרו במהלך שנת לימודים להיות שגרירים בעולם הערבי. הפרויקט שמתקיים בתנאי פנימייה, ימומן על ידי המדינה לנערים בני 18-17, ומי שמעל הגיל הזה יממן בעצמו את שכר הלימוד שעלותו החודשית 2,500 שקלים".
5 צפייה בגלריה
ישיבת תאג' התורה באיתמר
ישיבת תאג' התורה באיתמר
ישיבת תאג' התורה באיתמר
(באדיבות הרב יחזקאל בן אהרון)

הרב בן אהרון אומר כי "הלימודים פתוחים גם לציבור הכללי שמאמין ברעיון וביוזמה שלנו, ולאו דווקא חב"דניקים, אם כי החומר הנלמד הוא אך ורק תורני. הרעיון הוא להתחיל ללמוד את השפה מאפס, על ידי שיחות בסיסיות - ומשם לאט-לאט נלמד אותם איך לדבר עם העולם הערבי".
מדובר בפרויקט לא פשוט שדורש תרגום של סוגיות בתורה, בהלכה ובחסידות. האתר בערבית של ארגון "יד לאחים", כבר פעיל ועוסק בחינוך הילדים, ייעוץ זוגי, בעיות פרנסה וכו'. "אנחנו רואים שבעולם הערבי יש צמא גדול ללמוד ולהכיר את הצד היהודי", אומר הרב. "יש דברים באסלאם שהם בסנכרון עם היהדות, ויש גם שלא. אנחנו פועלים מתוך שאיפה להגיע לכמה שיותר אנשים, ולהדגיש להם את מה שאפשר לקבל מתורת משה גם אם אתה מוסלמי".
הרב לא חושש בתגובות עוינות. "הרבי אומר שהיכן שאין דיבור יש עוינות, אין הבנה. אנחנו מתגייסים להפיץ אור. זה מה שהרבי מבקש".

רוצים לאחד את העולם דרך השפה

הישיבה ממוקמת על יסודותיה של הישיבה החקלאית החסידית לצעירים, שהרב בן אהרון עומד בראשה, ונותנת מענה בעיקר לבני נוער. אחרי החגים מתכוונים שם לצאת בקמפיין מימון המונים למען המקום.

5 צפייה בגלריה
(ישיבת תאג' התורה)

"כשהקב"ה רצה להפריד בין אומות העולם הוא בלבל את השפות, ומהמקום הזה בדיוק של חיבור דרך השפות - אחדות העולם תבוא". למי שחושש שמדובר במיסיונריות במסווה, מבהיר הרב כי אין כל כוונה כזו: "העולם מוכן לקבל את השפעת התורה, למרות שלא כולם צריכים להיות יהודים. כל אחד עם תפקידו הוא, אבל לכל אחד בעולם יש את החיבור הפרטי שלו לתורה... אנחנו צריכים לשקף את השלום הזה לעולם, ורק אז זה יסיר ויבטל מחיצות מיותרות".
איך בדיוק אמור להתחבר לזה אדם רחוק מהיהדות או משמירת תורה ומצוות?
"הישיבה פתוחה לכל מי שרוצה ללמוד תורה בערבית וגם להיות שליח מטעמנו בלהפיץ את התכנים שאנו מאמינים בהם. העניין הוא ההארה באופן רצוני ולא בכפייה, והחיבור עם הערכים שאנחנו מבקשים להפיץ הלאה".

"כולם יוצאים נשכרים"

כאיש צבא שנים רבות מחייו, הרב אומר כי מדובר ביוזמה שבה כולם יוצאי נשכרים: "מי שמגיע יוכל להמשיך ולתרום בנושא במהלך שירותו הצבאי, ולהיות עזר ולפעול גם לטובת המדינה, כך שכולם יוצאים פה נשכרים. אם נצליח לצמצם מלחמות – זה יהיה מעולה, אם לא – זה יהיה בבחינת ללמוד ולדעת את האויב".
5 צפייה בגלריה
(ישיבת תאג' התורה)

הרב יצחק סנדרוי, ראש ישיבת חב"ד "בית ספר לשליחות ולחיים" שבמצפה יצהר, מלא הערכה לרב בן אהרון: "הקמת הישיבה הזו היא החלום שלו", הוא אומר. "הוא מזרחן בהכשרתו ומעביר שיעורים בצבא וגם בעולם הפרטי בשפה הערבית. בכלל, כל מה שקשור לתחום השפה הערבית – הוא אוטוריטה.
"בתחום החינוך הוא עשה כברת דרך והקים גם חווה לבני נוער באיתמר, שם בעצם תוקם הישיבה. יש הרבה מאוד ערבים מרחבי העולם שנמצאים כיום בקשר איתו, והוא שואף שיהיו ערבים שילמדו את שבע מצוות נוח על-בוריין בכדי שבסופו של דבר הם ישמשו כשליחים שלנו ברחבי העולם".
שבע מצוות בני נוח, מאמינים הרב סנדרוי והרב בן אהרון, "פותרות הרבה סכסוכים שקיימים באנושות. כשלומדים את הדברים ומכירים לעומק, מבינים שאין מושג כזה מלחמות דת כי בסופו של דבר, כולנו מאמינים באותו הדבר, ובינינו עומדת רק בעיית תקשורת. הרב בן אהרון יודע לפתור את בעיית התקשורת".