110 שנים חלפו מאז האסון הקודם בהר מירון, שם נערכת מדי ל"ג בעומר ההילולה ההמונית בקברו של רבי שמעון בר יוחאי. למרות שורת אזהרות על המחדלים והתשתיות הלקויות והמיושנות במתחם – כולל בדו"ח מבקר המדינה מלפני 12 שנה – השנה המזל כבר לא עמד לצד החוגגים.
מהלחץ הפוליטי שאפשר את הצפיפות הרבה למרות שהקורונה לא נעלמה לחלוטין, דרך התרגילים שדימו תרחיש נורא בשבוע האחרון ועד רגעי הזוועה ב"מסדרון המוות" ופעולות החילוץ הנואשות. כך השתלשל האסון האזרחי החמור ביותר בתולדות מדינת ישראל.
16 צפייה בגלריה
(צילום: AFP, אלכס קולומויסקי, שמוליק הרשקוף)

20 באפריל: סוכם מתווה – בלי הגבלת מספר מתפללים

בשנה שעברה, עקב מגפת הקורונה, רק 150 בני אדם בסך הכול הורשו להשתתף בהילולה המסורתית, אך השנה עם הצלחת מבצע החיסונים נראה שהסכר נפרץ. עשרה ימים לפני האירוע סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי הבריאות, הפנים, ביטחון הפנים, התחבורה וכן עם מפכ"ל המשטרה ופרויקטור הקורונה על מתווה שלפיו תתאפשר הגעה ללא הגבלה של מתפללים להר. הוחלט שיהיו הגבלות של התקהלויות באזורי ההדלקות על פסגת ההר – היכן שאירע האסון – עד כמה אלפים בלבד לכל מתחם הדלקה.
16 צפייה בגלריה
מתחם הקבר במירון ושלבי האסון
מתחם הקבר במירון ושלבי האסון
מתחם הקבר במירון ושלבי האסון
(צילום: יהודה רוזן)
המתווה סוכם תחת לחץ פוליטי רב של פוליטיקאים חרדים ועסקנים במגזר, במיוחד לאור החזרה הכמעט-מלאה לשגרה וביטול חובת עטיית המסכות במרחב הציבורי. השיא היה כאשר ביום שני בשבוע שעבר, בעיצומו של המשבר הפוליטי, השתתף ראש הממשלה בישיבת סיעת יהדות התורה, והתפנה לדון עימם בסוגיה. לאחר ההכרזה על המתווה אמרו במפלגות החרדיות כי נראה שהוא עונה על ציפיותיהם.

במהלך השבוע: המשטרה עורכת "משחקי מלחמה"

בשבוע שלפני ההילולה המשטרה ביצעה אין ספור "משחקי מלחמה" שדימו קריסות, לחץ, שריפה ומצבי קיצון נוספים, כולל אירוע של מספר הרוגים. ראש חטיבת האבטחה והרישוי במשטרת ישראל, תת-ניצב מוריס חן, התייחס לכך בריאיון ל-ynet, וציין כי בבוקר האסון המשטרה יחד עם כל הגופים הרלוונטיים תרגלו תרחיש דומה. "דימינו אירוע בדיוק כפי שהתרחש בשעות הלילה. קשה לי להגיד את זה אחרי שאני רואה 45 גופות, ואת הילדים ואת המשפחות, אבל אם לא היו פעולות מיידיות היו עוד הרבה יותר נפגעים", אמר.


יום חמישי בערב: עומסים עצומים בדרך למירון

בבוקר האסון בוטלה ההגבלה על תפוסה בתחבורה הציבורית על ידי משרד התחבורה, ועומס חריג של נוסעים דווח ברכבות, בעיקר ממרכז הארץ לכיוון צפון. רבים מהנוסעים היו מתפללים שעשו את דרכם בדרך להילולה במירון. במשרד התחבורה הרכיבו לוח זמנים מיוחד לחגיגות, שכלל 24 רכבות שהחלו לפעול בערב יום חמישי ואמורות היו להמשיך גם היום, לפני ביטול ההילולה עקב האסון הכבד.
יצוין כי השנה יצא ל"ג בעומר, לראשונה זה 13 שנה בלילה שבין חמישי לשישי, ומסיבה זו ביקשו מאמינים רבים להקדים את העלייה להר. באופן חריג, כונסו ההדלקות לחלון זמן של 14 שעות בלבד, כדי למנוע חילול שבת. כדי להספיק, הדליקו את המדורות בו זמנית שלושה אדמו"רים, כשבכל אירוע כזה השתתפו כ-3,000 חסידים.

יום חמישי, 22:30: אזהרה לשוטרים - "יהיה אסון"

סגן ראש העיר ירושלים יוסי דייטש עזב את המקום כשעתיים לפני האסון, עקב הדוחק. הוא סיפר ל-ynet כי היה במקום אחר, ונמחץ בצפיפות הרבה: "אנחנו עומדים בפתח, ואלפים מאחורינו. יש מחסומים ומעבר קטן וצר שאפשר להיכנס בו, והשוטר עומד ואומר 'תחזרו אחורנית. אם אתם לא חוזרים אחורה, אני מרסס אתכם בגז פלפל'. עניתי - 'אתה נורמלי? עומדים פה אנשים, ילדים, עוד רגע נמעכים, אנשים ימותו פה! תשחרר לחץ'. אבל לא היה עם מי לדבר".
16 צפייה בגלריה
ההמונים במירון. "לא היה עם מי לדבר"
ההמונים במירון. "לא היה עם מי לדבר"
ההמונים במירון. "לא היה עם מי לדבר"
(צילום: רויטרס)

יום חמישי, 23:40: כ-100 אלף במירון

בדקות האחרונות שלפני האסון ההערכה שפורסמה היא שכ-100 אלף איש כבר נמצאים בהר מירון. על רקע העומס הזה מדווח על פעולות החייאה שמבוצעות בגבר כבן 60, שאיבד את הכרתו. עד השעה הזו מדווחים כוחות ההצלה הרבים שהיו בכוננות באזור על טיפול רפואי שקיבלו 52 בני אדם מסיבות שונות ומגוונות.

00:30: הדלקת מדורת אדמו"ר חסידות תולדות אהרן

בסביבות השעה זו מודלקת מדורת האדמו"ר מחסידות תולדות אהרן, חסידות שמרכזה בשכונת מאה שערים בירושלים ומונה כ-1,800 בתי אב (לא כל ההרוגים נמנים עם החסידות הזו).
16 צפייה בגלריה
מירון
מירון
ההדלקה של אחת המדורות במירון, לפני האסון
(צילום: AFP)
הרב אהרון בוימל מפסגת זאב, המוכר כאדמו"ר מברדיצ'ב, אמר כשהסתובב בין הנפגעים ברגעי הדרמה כי נמנע מלהגיע למתחם ההדלקה של חסידות זו – מחשש לאסון. "התרענו בעבר על הדוחק שם, ומה שחששנו ממנו אכן התרחש. ההדלקה של תולדות אהרן הייתה השנה הדלקה מרכזית, שמשכה עשרות אלפים", הסביר. "המזל היה שהמשטרה הציבה גדרות לחץ, אחרת האסון היה כבד עוד הרבה יותר".

00:45: ההמונים מתחילים לצאת מהרחבה הצפופה

על פי העדויות, סמוך לסיום הדלקת המדורה על ידי האדמו"ר של תולדות אהרן, החלו רבים לצאת מהרחבה דרך המעבר הצר הפונה מזרחה, דרומית למבנה קבר הרשב"י. חלקו הראשון של המעבר הוא משטח עשוי מתכת. חלק מהעדים והפצועים סיפרו כי המשטח היה חלקלק, ואף חשבו כי היה רטוב. אפשר להניח כי העובדה שבקהל היו רבים בבגדי שבת, שכוללים נעליים עם סוליות חלקות, תרמו להחלקה שהובילה לפי החשד לאסון הכבד.


00:50: החוגגים קורסים זה על זה במשטח החלק

בהמשך, הופך אותו השביל ממשטח מתכת למדרגות אבן. זה השלב שבו החלו האנשים שהגיעו מלמעלה ליפול אל החלק התחתון של המדרגות, בעוד אלה שמאחוריהם נפלו עליהם. ראש חטיבת האבטחה והרישוי במשטרת ישראל, תת-ניצב מוריס חן, אמר בריאיון ל-ynet כי מתחקיר ראשוני עולה שהמדרגות היו רטובות. "באזור הכניסה היו מדרגות עם מים. רבים החליקו שם, ואז התרחש האירוע שממנו חששנו - אירוע ה'דריסה' ההמוני".
16 צפייה בגלריה
דקות אחדות לאחר האסון בהר מירון
דקות אחדות לאחר האסון בהר מירון
דקות אחדות לאחר האסון בהר מירון. "ערמות של אנשים"
(צילום: חדשות כל העולם- איתמר כהן)
יוסי גולדהירש שהה במקום עם בנו וכששניהם יצאו החוצה מהמתחם הוא סיפר כי הבחינו ב"ערמות של אנשים". הוא אמר כי בנו תיאר את הזוועה בצורה מדויקת, אך נוראית: "גלים של אנשים שנדרסים ונמחצים אחד על השני. ממש גלים-גלים של אנשים".

00:52: המולה, זעקות שבר וניסיונות חילוץ כושלים

בסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות תועדו ההמולה, הזעקות וניסיונות החילוץ הכושלים: "אני מושך ומושך, ולא מצליח למשוך אותו", נשמע קורא אחד המחלצים. "לפנות שטח לאלונקות!", נשמעו אנשי הביטחון ברקע כשראשוני החוגגים עוד מנסים להימלט.

00:55: פנייה לסיוע – "דחוף, אירוע רב נפגעים"

כבר ברגעים הראשונים מדווחים כוחות ההצלה במקום על האירוע הקשה. בהקלטה למוקד של "איחוד הצלה" נשמע אחד מהם זועק: "להזניק כמה שיותר אנשים, אנחנו צריכים חילוץ במיידי. הולך להיות פה אירוע רב נפגעים. דחוף, אירוע רב נפגעים".


1:00: המוזיקה השמחה נעצרת, במירון מבינים שאירע אסון

בשידור הישיר שהועבר כל העת ממירון נראה הרגע שבו בישרו לרבנים על האסון בהילולה. לאחר המידע הראשוני על נפגעים נעצרה המוזיקה השמחה, ואז נשמעות קריאות ליצירת מסדרון בין ההמון עבור כוחות ההצלה: "תעלו למעלה, לעזוב את השביל, תיכנסו בפנים. לשחרר את המעבר, נא לא לעמוד על המדרגות". המוזיקה התחדשה ואחר כך הופסקה שוב, ובמקום כרזו: "נא לשחרר את השביל, לא לעמוד על המדרגות".
בהמשך קראו במירון: "כוחות הצלה, הביאו ציוד כבד, תפתחו מעבר בכל האורך לכוחות הביטחון, להביא ציוד החייאה, דפיברלטורים. מי שנמצא ליד כוחות הצלה, נא לעזור להם לעבור. ציר חירום קבר בבקשה לפתוח, תתחילו לרדת בזהירות".


1:15: הרשת הסלולרית נופלת, כוחות ההצלה מטפלים ב-150 נפגעים

בעקבות הדיווחים על האסון, קרסו חלק ממערכות הסלולר בהר, ורבים התקשו ליצור קשר עם קרוביהם שהיו במתחם – ונטרפו מדאגה. כוחות הצלה מוזנקים מרחבי הארץ לתגבר את הכוחות הרבים שכבר היו במקום, וגם מסוקי צה"ל עם לוחמי יחידת החילוץ 669 מוזנקים לסייע. כ-150 בני אדם בסך הכול מקבלים שם טיפול, אך מותם של רבים מהם נקבע בשטח.
16 צפייה בגלריה
 חיבוק של דמעות. אנשי החילוץ במירון
 חיבוק של דמעות. אנשי החילוץ במירון
חיבוק של דמעות. אנשי החילוץ במירון
(צילום: משה מזרחי)
16 צפייה בגלריה
מנחת הפצועים במרכז הרפואי לגליל בנהריה
מנחת הפצועים במרכז הרפואי לגליל בנהריה
פינוי אחד הפצועים לבית החולים רמב"ם בחיפה

3:00: נקבע מותם בשטח של 39 מחוגגי ההילולה

מותם של 39 מההרוגים נקבע בשטח כשעתיים וחצי לאחר האסון, אם כי תחילה בחסות הכאוס מדווח כי נקבע מותם של 38 הרוגים בשטח. רק בשעות הבוקר המאוחרות מתברר שגופה נוספת נשלחה למכון לרפואה משפטית באבו כביר. בנוסף, עד שעה זו כוחות הביטחון וההצלה פינו את כל הפצועים לבתי החולים באזור הצפון, והמשטרה חסמה את כל הכבישים באזור כדי לסייע בפינוי. גם צה"ל השתתף בפינוי הפצועים בעזרת מסוקים.

5:50: 45 הרוגים באסון האזרחי הגדול בתולדות המדינה

בבית החולים זיו בצפת נקבע מותם של שישה בני אדם נוספים, ובכך עלה מניין המתים ל-45 – אחד יותר מהמניין הנורא של אסון השריפה בכרמל ב-2010.
16 צפייה בגלריה
גופות נספי ה אסון ב הילולה הר מירון בליל האירוע
גופות נספי ה אסון ב הילולה הר מירון בליל האירוע
שורות של גופות. התמונות הנוראיות מההר
(צילום: רויטרס)
16 צפייה בגלריה
הבוקר שלאחר אסון הילולה הר מירון
הבוקר שלאחר אסון הילולה הר מירון
הבוקר שלאחר אסון ההילולה
(צילום: EPA)
16 צפייה בגלריה
מקום הנפילה בו קרה האסון בהר מירון
מקום הנפילה בו קרה האסון בהר מירון
(צילום: רויטרס)

12:00: הגופות מועברות לזיהוי במכון לרפואה משפטית

כל הגופות באסון הועברו לצורך זיהוי סופי במכון לרפואה משפטית באבו כביר, שמחוץ לו הוקם מתחם מיוחד עבור בני המשפחות המודאגים. לפי הודעת משרד הבריאות, הגופות הועברו לשם בין השעות 12:00 עד 13:15. התהליך, נמסר, כולל מספר שלבים ובהם איסוף פרטים אישיים ומזהים ע"י נציגי המשטרה. הפרטים נאספים מבני המשפחה וככל שהגופות לא זוהו בשטח, נדרשות גם טביעות אצבעות, בדיקות שיניים, בדיקת CT, ובדיקות DNA ככל שנדרש – והצלבת הנתונים מול אלו שנאספו.
16 צפייה בגלריה
משפחות מחפשות מידע על יקיריהן באבו כביר
משפחות מחפשות מידע על יקיריהן באבו כביר
פרחים ונרות מחוץ לאבו כביר
(צילום: דנה קופל)
16 צפייה בגלריה
משפחות מחפשות מידע על יקיריהן באבו כביר
משפחות מחפשות מידע על יקיריהן באבו כביר
משאית של זק"א עם הגופות
(צילום: מוטי קמחי)

15:00: לוויות ראשונות, זעם מחוץ לאבו כביר

בשעה זו יוצאות הלוויות הראשונות של אלו שזוהו וגופותיהם שוחררו בידי אנשי המכון. "אנחנו לא מאמינים שאתה לא איתנו", זעק אחיו של אליעזר גולדברג בן ה-38 בהלווייתו שנערכה בירושלים.
ככל שמתקרבת השבת המתיחות מחוץ למכון לרפואה משפטית באבו כביר גואה. המשפחות של אלו שטרם זוהו ושוחררו חששו שייאלצו להמתין בשל כך עד צאת השבת, ולטענת כמה מהן הליך הזיהוי ושחרור הגופות מתבצע באיטיות. "אח אחר שלי מתחנן וצועק ומבקש שהם ישחררו את הגופה ולא אכפת להם", אמר ישראל דיסקינד, אחיו של ההרוג שמחה בונים דיסקינד. "הם אמרו לנו 'קחו פיצה ותמתינו'. אנחנו לא רוצים פיצה, אנחנו רוצים את אח שלי. ההלוויה מתוכננת להתקיים בחיפה וכולם הגיעו, ולא משחררים את הגופה".


במכון מסרו בתגובה כי התהליך ארוך ולא ניתן להאיץ אותו. "אנחנו פועלים במלוא המרץ אך יש להבין שמדובר בתהליך מורכב ורגיש ועלינו לפעול באחריות ולהימנע חלילה מטעויות גורליות", אמר ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית.

18:00: מרוץ לקראת כניסת השבת

עקב הלחץ הרב לקראת כניסת השבת, ניכר ניסיון לזרז כמה שיותר את הלוויות הרבות. בבית הלוויות שמגר בירושלים, למשל, ויתרו על הספדים על מנת להספיק לטמון את הגופות שהועברו לידיו. בבית העלמין סגולה בפתח תקווה התברר שבעקבות האנדרלמוסיה הרבה הובאה הגופה הלא-נכונה ללווייתו של אחד הנערים שנהרגו. קרוביו נאלצו לחזור על עקבותיהם במפח נפש בלתי נתפס.
16 צפייה בגלריה
הלוויה של שרגא גשטטנר בהר המנוחות
הלוויה של שרגא גשטטנר בהר המנוחות
הלווייתו של שרגא גשטטנר, זמר שביקר מקנדה, בהר המנוחות
(צילום: אלכס קולומויסקי )
16 צפייה בגלריה
הלוויה של משה בן שלום
הלוויה של משה בן שלום
בכי בהלווייתו של משה בן שלום
(צילום: AP)
16 צפייה בגלריה
הלוויה של משה נתן נטע אנגלרד בן 14 ויהושע אנגלרד בן 9 וחצי
הלוויה של משה נתן נטע אנגלרד בן 14 ויהושע אנגלרד בן 9 וחצי
הלוויית האחים משה נתן נטע אנגלרד בן ה-14 ויהושע אנגלרד בן ה-9
(צילום: עמית שאבי)

19:00 – הליך הזיהוי פסק עד למוצאי השבת

עם כניסת השבת פסק הליך זיהוי הגופות באבו כביר בעקבות הוראת הרב הראשי לישראל. במכון מסרו כי בסך הכל זוהו עד אז 32 גופות, ו-22 שוחררו לקבורה, אם כי לא ברור אם כולן אכן נטמנו. תהליך הזיהוי ושחרור הגופות יתחדש בצאת השבת.
פורסם לראשונה: 23:57, 30.04.21