ככל שחולפות השעות מהאסון הנורא בהר מירון, בו נספו 45 מהחוגגים בהילולת ל"ג בעומר במתחם קברו של רבי שמעון בר יוחאי, מתברר עד כמה גדול ומסובך היה תהליך האישור של תוכנית האבטחה הכללית לאירוע מצד משטרת ישראל.
על אף העובדה שהיחיד שלקח עד כה אחריות לאירוע הוא מפקד המחוז הצפוני, ניצב שמעון לביא – שאמר כי הוא "נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע" וזכה לתשבחות על כך – מתברר שלביא לא אישר את התוכניות לבד. ל-ynet נודע כי שני דיונים גדולים נערכו בשבוע שעבר בנוגע לתוכניות האבטחה, וקיבלו גם את אישור המפכ"ל רב-ניצב קובי שבתאי וכן את אישור השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה.
9 צפייה בגלריה
המפכ"ל שבתאי, מפקד המחוז לביא והשר אוחנה
המפכ"ל שבתאי, מפקד המחוז לביא והשר אוחנה
המפכ"ל שבתאי, מפקד המחוז לביא והשר אוחנה
(צילום: אלכס קולומויסקי, טל שחר, משי בן עמי)
9 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לאזור האסון בהר מירון ושמע סקירות במקום
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לאזור האסון בהר מירון ושמע סקירות במקום
אוחנה, המפכ"ל ורה"מ נתניהו בזירת האסון, אתמול
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
ההילולה השנתית במירון נחשבת לאירוע הציבורי הגדול בישראל, ובשנים עברו משכה אליה מאות אלפי אנשים לטקסי הדלקת המדורות תחת כיפת השמיים. השנה הצפי לפי ההערכות שפורסמו בימים שקדמו לאירוע היו כ-200 אלף חוגגים במהלך יום חמישי ויום שישי. האירוע נמצא תחת אחריות המחוז הצפוני של המשטרה, ואולם מהנתונים עולה כי מדובר באירוע שכל המשטרה נרתמת אליו, עם 5,000 שוטרים – והמחוז הצפוני משמש למעשה כחפ"ק הקדמי של המשטרה.
ההכנות לאירוע מבחינת המשטרה החלו כבר בסביבות חודש ינואר: קציני הרישוי של המחוז הצפוני ביקשו וקיבלו תוכניות בטיחות מהארגון שאחראי על המקומות הקדושים במשרד הדתות. בשל העובדה שמדובר באירוע דתי, לא צריך רישיון עסק ואין מנהל אירוע, ולמעשה המשטרה שהיא שמאשרת את התוכניות.
עוד נודע כי למרות שהתקבלו תוכניות של מהנדסי בטיחות מארגון המקומות הקדושים, הנושא לא עבר בצורה "חלקה" במחוז הצפוני. מפקד המחוז, ניצב לביא, ביקש תוכנית נוספת של יועץ חיצוני שאינו קשור לארגון, וכך גם התגלו, כפי שפורסם אתמול ב-ynet, כי נמנע אסון גדול יותר כשנחשפו שני חללים תת-קרקעיים מתחת לרחבת הדלקת המדורה המרכזית של חסידות "תולדות אהרן" – המתחם שביציאה הצרה ממנו אירע האסון הכבד.
9 צפייה בגלריה
(צילום: יהודה רוזן)

לאחר קבלת האישורים, ביצעו במחוז הצפוני "משחקי מלחמה" (מש"מ) עם כלל גופי ההצלה, ובהם מד"א, שירותי הכיבוי, נציגי צה"ל וארגונים נוספים. הללו תרגלו מספר תרחישי אסון אפשריים במהלך ההילולה, במטרה לבחון כיצד על המשטרה וגופי החירום לפעול.
לאחר שכל התוכניות הללו אושרו, הגיע מפקד המחוז הצפוני עם התוכניות והציגן בפני המפכ"ל. מהפרטים שהגיעו לידי ynet עולה כי שתי ישיבות משמעותיות התרחשו בשבוע שעבר. דיון גדול ראשון התקיים ביום ראשון של 19 באפריל, במכללה הלאומית לשוטרים בבית שמש. בדיון הזה השתתפו מפכ"ל המשטרה שבתאי, נציגים מהמטה הארצי ובהם אנשי אגף המבצעים ושאר הזרועות, וכן אנשי המחוז הצפוני בראשות שמעון לביא שהציגו את התוכניות לאירוע.
במשך שעות ארוכות ישב סגל הפיקוד הבכיר עם המפכ"ל. "נשאלו כל השאלות, וניתנו כל התשובות", אמר על הדיון הזה קצין המעורה בפרטים. בסופו של הדיון היה זה המפכ"ל שאישר את התוכניות, ונתן אור ירוק להציגן בפני השר לביטחון פנים. שלושה ימים לאחר מכן, ב-22 באפריל, התייצב המפכ"ל עם קציניו הבכירים בלשכתו של השר אמיר אוחנה, ושם הוצגו בפניו התוכניות הסופיות והמאושרות. השר שאל מספר שאלות, ולאחר שקיבל תשובות אישר גם הוא את התוכניות הללו.
הדיונים הללו, וכל התהליך שקדם לאישור ההילולה במירון צפויים לעמוד במוקד החקירה של האסון האזרחי החמור בתולדות המדינה. החקירה כבר הופקעה מידיה של המשטרה בידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, והועברה לידי המחלקה לחקירות לשוטרים.
9 צפייה בגלריה
קוהי שבתאי שמעון לביא
קוהי שבתאי שמעון לביא
המפכ"ל קובי שבתאי ומפקד המחוז הצפוני שמעון לביא
(צילום: דוברות המשטרה, טל שחר)
החקירה הזו תצטרך לספק מענה על מספר רב של שאלות, ובראשן האם לאסון אכן קדם מה שמסתמן כעת כמחדל חמור – לאור העובדה שבשנים האחרונות נשמעו כמה וכמה אזהרות מפני אותה יציאה צרה ממתחם ההדלקה של "תולדות אהרן". מבקר המדינה התריע על הליקויים הקשים והתשתיות המיושנות במתחם כבר לפני 12 שנה, ב-2008.
על רקע החקירה, במשטרה כבר החל מה שנראה כקרב סכינים, וגורמים בסביבת המפכ"ל שבתאי ניסו להרחיקו עד כמה שניתן מחיצי הביקורת, ולהפיל את האחריות כולה על מפקד המחוז לביא. "מי שאישר את התוכניות הוא מפקד המחוז הצפוני, והוא גם זה שלקח אחריות", טענו שם.
המתקפות הללו עוררו הבוקר גל תמיכה במפקד המחוז הצפוני מקרב שוטרים וקצינים שם ובמחוזות נוספים. קצין בדרגת רב-פקד פרסם סטורי ובו כתב "מצדיע וגאה לספר שאתה המפקד שלי. הטפת המוסר הטובה ביותר היא דוגמה אישית ואתה דוגמה".


לצד הדיונים במשטרה, יש לציין כי המתווה להילולה סוכם בידי שרי הממשלה ב-20 באפריל. המתווה, שלאישורו לחצו גורמים שונים מהמגזר החרדי, לא כלל הגבלה על מספר המשתתפים, שנה אחרי שבעקבות מגפת הקורונה רק 150 בני אדם בסך הכל הורשו להשתתף באירוע. על פי ההערכות, יותר מ-100 אלף בני אדם השתתפו בשעת האסון בהילולה במירון.
השנה יצא ל"ג בעומר, לראשונה זה 13 שנה בלילה שבין חמישי לשישי, ומסיבה זו ביקשו מאמינים רבים להקדים את העלייה להר. באופן חריג, כונסו ההדלקות לחלון זמן של 14 שעות בלבד, כדי למנוע חילול שבת. כדי להספיק, הדליקו את המדורות בו זמנית שלושה אדמו"רים, כשבכל אירוע כזה השתתפו כ-3,000 חסידים.
האסון עצמו אירע כחצי שעה לאחר חצות, בלילה שבין חמישי לשישי. מחקירה ראשונית של המשטרה עולה כי כמה מהחוגגים במקום החליקו ממדרגות ביציאה הצרה ממתחם הדלקה של חסידות תולדות אהרן, ויצרו "מפולת אנושית", שתחתיה נמחצו השוהים.
9 צפייה בגלריה
הלוויתו של אליעזר גולדברג
הלוויתו של אליעזר גולדברג
הלווייתו של אליעזר גולדברג, אחד הנספים
(צילום: AP)
9 צפייה בגלריה
הלוויה של יהונתן חברוני
הלוויה של יהונתן חברוני
הלווייתו של יהונתן חברוני
(צילום: שמוליק דודפור )
9 צפייה בגלריה
הלוויה של שרגא גשטטנר בהר המנוחות
הלוויה של שרגא גשטטנר בהר המנוחות
הלווייתו של שרגא גשטטנר בהר המנוחות
(צילום: אלכס קולומויסקי )
9 צפייה בגלריה
הלוויה של משה בן שלום
הלוויה של משה בן שלום
בכי בלוויה של משה בן שלום בפתח תקווה
(צילום: AP)
ראש חטיבת האבטחה והרישוי במשטרת ישראל, תת-ניצב מוריס חן, אמר אמש בריאיון ל-ynet כי המדרגות במעבר הצר היו רטובות. "רבים החליקו שם, ואז התרחש האירוע שממנו חששנו - אירוע ה'דריסה' ההמוני", סיפר.
תנ"צ חן ציין כי בבוקר האסון המשטרה יחד עם כל הגופים הרלוונטיים תרגלו תרחיש דומה. "דימינו אירוע בדיוק כפי שהתרחש בשעות הלילה. קשה לי להגיד את זה אחרי שאני רואה 45 גופות, ואת הילדים ואת המשפחות, אבל אם לא היו פעולות מיידיות היו עוד הרבה יותר נפגעים", אמר.
כוחות הכיבוי חילצו את הלכודים, בסיוע מסוקי חיל האוויר ולוחמי יחידה 669. מותם של 39 מההרוגים נקבע בזירה, ושל שישה נוספים נקבע בבית החולים זיו בצפת. הגופות הועברו לזיהוי במרכז לרפואה משפטית באבו כביר, אך הליך הזיהוי פסק עם כניסת השבת וייתחדש בצאתה. עד כניסת השבת זוהו 32 גופות, ו-22 שוחררו לקבורה.
לבתי החולים פונו בסך הכל יותר מ-120 נפגעים, רובם כבר שוחררו אתמול. 16 עדיין מאושפזים, ומצבם של שלושה בבית החולים רמב"ם מוגדר קשה. לקראת צאת השבת נמסר מרמב"ם כי מצבו של אחד מהם, בן 52, השתפר וכי הוא נגמל מההנשמה וחזר להכרה. מוקדם יותר היום נמסר כי ילד בן 11 שהיה במצב קשה חזר גם הוא לנשום בכוחות עצמו.
אחיה ראב"ד השתתף בהכנת הידיעה