5 צפייה בגלריה
שירין אבו עאקלה
שירין אבו עאקלה
שירין אבו עאקלה. שינוי כיוון של צה"ל
(צילום: EPA)
קרוב לארבעה חודשים אחרי שהעיתונאית הבכירה באל-ג'זירה, שירין אבו עאקלה, נורתה למוות בג'נין, צה"ל פרסם בצהריים (שני) את ממצאי תחקיר העומק שקיים בנוגע לתקרית. מהתחקיר עולה כי קיימת סבירות גבוהה שאבו עאקלה נפגעה מירי צה"ל במהלך קרב יריות עם מי שזוהו כחמושים פלסטינים.
לפי צה"ל, עדיין לא ניתן לקבוע באופן חד-משמעי על ידי מי נהרגה אבו עאקלה, ואפשרות נוספת, בסבירות נמוכה יותר מזו שהיא נפגעה מירי צה"ל, היא שאבו עאקלה נפגעה מירי של חמושים פלסטינים למקום שבו היא שהתה. התחקיר העדכני של צה"ל נחשב לשינוי כיוון מהתחקיר הראשוני שפרסם הצבא זמן קצר אחרי התקרית, ובו נקבע כי אבו עאקלה נפגעה מאש חמושים פלסטינים.
התקרית שבה נורתה למוות אבו עאקלה התרחשה בחודש מאי האחרון, בעיצומו של גל הטרור שכלל פיגועים בשורת ערים ויישובים בישראל. כוח מיוחד שכלל שתי פלוגות מיחידת דובדבן נכנס למחנה הפליטים ג'נין למבצע מעצרים, בעודו נתון לירי מאסיבי. הלוחמים חיפשו אחר מבוקש ולא מצאו אותו. הפעילות נמשכה זמן ארוך מהצפוי, והלוחמים ניהלו חילופי אש עם חמושים פלסטינים בצאתם מהמחנה. באותם חילופי אש, נהרגה העיתונאית.


5 צפייה בגלריה
שירין אבו עאקלה
שירין אבו עאקלה
הקליע שפגע בעיתונאית. האמריקנים סברו שנורה מצד הכוחות הישראליים
(צילום: AFP)
לטובת קיום תחקיר מעמיק בעניין מותה של אבו עאקלה, החליטו בצה"ל להטיל את המטלה על מפקד חטיבת הקומנדו אלוף-משנה מני ליברטי. לאחר גיבוש המסקנות הראשון ואחרי שהוצגו הממצאים לרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי, נקבע כי לא ניתן להחליט מהו מקור הירי שפגע באבו עאקלה. בשלב הזה הנחה הרמטכ"ל כוכבי לשוב ולבצע בדיקה מעמיקה נוספת.
בבדיקה הנוספת שילב צה"ל גורמים מאמ"ן, והצליב גם את המידע שעלה בתחקירים שפורסמו בתקשורת הבינלאומית – ובהם נטען כי לוחמי צה"ל אחראים לירי. בבדיקה נוספת שולבו פריטי מידע נוספים, והתרחש גם שיתוף פעולה עם ארה"ב. לכך, בסופו של דבר, צורף גם הקליע שפגע באבו עאקלה אחרי התעקשות ארוכה מצד הפלסטינים לא למסור אותו. הפלסטינים העבירו את הקליע לידי האמריקנים, שקבעו אחרי בדיקה בליסטית כי לא ניתן להכריע בוודאות מי ירה את הקליע. בדוח האמריקני כן נקבע, בדומה לצה"ל היום, כי סביר להניח שהכדור נורה מצד הכוחות הישראליים.

לא תיפתח חקירת מצ"ח

"לאורך כל התחקיר ביקשנו מהפלסטינים לסייע לנו. אספנו את תמונת המצב כפי שהייתה בזמן אמת מהשטח, ולאחר מכן ניתחנו אותה. שרטטנו את כל קווי הירי שנורו לעברינו ושלוחמינו ירו מבלי לקבל כל סיוע מהפלסטינים, על מנת לבנות תמונת מצב טובה יותר", אמר היום גורם ביטחוני בכיר.
מהתחקיר החדש של צה"ל עולה כי בפעילות שבה נהרגה אבו עאקלה נכנס הכוח מדובדבן עם חמישה ג'יפים צבאיים ממוגנים מדגם "דוד" ועם שלושה כלים ממוגנים נוספים מדגם "זאב". הלוחמים היו נתונים לאש, חלקה מדויקת, במשך יותר משעה – וספגו גם מטעני נפץ. הלוחמים, שהיו באחד הכלים הממוגנים, ספגו אש – והשיבו לעבר מקורות הירי. "האש נורתה כשהם ממתינים בתוך הדוד. הם השיבו אש למספר לא קטן של מקומות שבו זיהו חמושים יורים לעברם", הוסיף הגורם.

5 צפייה בגלריה
תיעוד מפעילות הכוחות
תיעוד מפעילות הכוחות
החיפושים אחר המבוקש נמשכו זמן ארוך מהצפוי. לוחמי צה"ל בפעילות לילית
(צילום: דובר צה"ל)
לדבריו, "בתחקיר זיהינו את המרחב שממנו בוצע הירי לעבר שירין אבו עאקלה. צריך לומר שבמרחב שממנו אנחנו מניחים שנורה הקליע יש גם לוחמי צה"ל וגם פלסטינים. הסבירות הגבוהה יותר היא שהאש נורתה על ידי לוחם צה"ל בשוגג, כשהיה תחת אש. ייתכן שבשוגג מירי שכזה נהרגה שירין, למרות ששוב, לא ניתן לקבוע בוודאות מי פגע בה".
לאחר סיום התחקיר, הועברו הממצאים לפרקליטה הצבאית הראשית אלופה יפעת תומר-ירושלמי. היא הגישה שאלות נוספות לצוות התחקור, ולבסוף הגיעה למסקנה שלא קיים חשד לביצוע עבירה פלילית, ולכן החליטה שלא לפתוח בחקירת מצ"ח.
5 צפייה בגלריה
פריסת הכוחות במהלך התקרית
פריסת הכוחות במהלך התקרית
(צילום: דובר צה"ל)
"בתום הבחינה נמצא כי במסגרת התחקיר המבצעי התבררו נסיבות המקרה בצורה יסודית ומקיפה, הן באמצעות תשאול ובדיקה מקיפים, והן באמצעות בחינת תיעוד ויזואלי שנאסף ממקורות שונים. חומרי התחקיר המבצעי, לצד נתונים ומידע ממקורות חיצוניים לצה"ל, הניחו תשתית עובדתית מספיקה לצורך קבלת החלטה בשאלה האם לפתוח בחקירת מצ"ח. לאחר בחינה כוללת של האירוע, ועל בסיס כלל הממצאים שנאספו, מצאה הפרקליטה הצבאית הראשית שבנסיבות המקרה, על אף התוצאות הקשות – מותה של עיתונאית ופציעתו של עיתונאי נוסף – לא קם חשד לביצוע עבירה פלילית המצדיק פתיחה בחקירת מצ"ח", נקבע במסמך שנכתב על ידי הפרקליטה הצבאית הראשית.
עוד נכתב: "ההחלטה התבססה על ממצאי התחקיר, המלמדים כי הירי שביצעו חיילי צה"ל במהלך האירוע כוון לעבר מי שזוהו כמחבלים חמושים. בתוך כך, לא עלה חשד כי נורה ירי מכוון לעבר מי שזוהו כאזרחים, ובפרט כעיתונאים. בשים לב לכך שהירי של כוח צה"ל נורה במהלך קרב שבו בוצע ירי נרחב של מאות קליעים, לאורך פרקי זמן ממושכים, מצד חמושים פלסטינים, לא נמצא כי פעולת הכוחות חרגה מן הסביר. כן נשקלה העובדה כי לא ניתן לשלול את האפשרות, שאבו עאקלה נפגעה מירי של חמושים פלסטינים. בהקשר זה יוזכר, כי בדיקת הקליע, בבדיקה פורנזית מקצועית במעבדה לזיהוי פלילי של משטרת ישראל, לא אפשרה להכריע אם הקליע נורה מן הנשק הצה"לי שנבדק, ואשר ממנו בוצע ירי בסמוך לפגיעה באבו עאקלה".

5 צפייה בגלריה
פריסת הכוחות במהלך התקרית
פריסת הכוחות במהלך התקרית
(צילום: דובר צה"ל)
מותה של שירין אבו עאקלה יצר מתח רב בין הרשות הפלסטינית לישראל. ברמאללה האשימו את ישראל כי הלוחמים ירו לעבר אבו עאקלה באופן מכוון. התובע הכללי הפלסטיני קבע בדוח מטעם הרשות כי לוחמי צה"ל המשיכו לירות גם אחרי הפגיעה באבו עאקלה – כך שלא ניתן היה לסייע לה. "הכדור פגע בה ישירות ולא עבר דרך גוף אחר, ומקור הירי היה מכיוון דרום ישירות למיקומה של אבו עאקלה ויתר העיתונאים כ-180 מטרים מהכוחות הישראליים", קבע התובע הפלסטיני בדוח שפרסם כשבועיים אחרי הירי.
"מדברים עם הלוחמים כל העת על סוגיית הבלתי-מעורבים. רמת הדיוק שמציגים הלוחמים במחנה הפליטים ג'נין בכל כניסה, ללא פגיעה בבלתי-מעורבים, היא מדהימה", אמר עוד הגורם הבכיר. "המרחב קשה. יש ירי מחלונות, מגגות. הלוחמים היו תחת סיכון. אנחנו מצרים על מותה של שירין, אבל מבהירים שניכנס לכל מקום שצריך כדי לפעול". על פי נתוני צה"ל, מתחילת השנה התרחשו יותר מ-70 אירועי ירי לעבר כוחות הביטחון מתוך ג'נין. מדובר ביותר מ-80% מאירועי הירי ביהודה ושומרון.
פורסם לראשונה: 15:57, 05.09.22