רגע לפני שנציע לכם את כל מתכוני הבוטנים שהצלחנו למצוא, יעל גרטי בדקה האם חמאת בוטנים באמת בריאה. "חמאת בוטנים טבעית היא מקור מצוין לחלבון צמחי", אומרת התזונאית הקלינית נטעלי קירשטיין־פילו. "בנוסף, היא עשירה בשומנים רוויים, שבכמות המומלצת טובים לפעילות הלב, ובסיבים תזונתיים, שעוזרים לחוש שובע, לפעילות מערכת העיכול ולאיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם. יש בה גם שפע נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. חשוב להגיד שכל זה רלוונטי רק לחמאת בוטנים 100% טבעית, ולא למוצר תעשייתי, שמכיל סוכר ושומן טראנס".
ועדיין, כדאי לשמור על מינונים גם כשמדובר בחמאת הבוטנים הטבעית: "בגלל כמות הקלוריות הגבוהה, 110-90 לכף, מומלץ לצרוך עד שתי כפות ביום. בנוסף, כדאי לאכול במידה, כי בחמאת בוטנים טבעית יש אומגה 6, שבכמויות מוגזמות עלולה לעורר דלקות".
בונוס: חמאת בוטנים תוצרת בית
מתכון של איילת הירשמן. ל־2 כוסות חמאת בוטנים: שמים במעבד מזון חזק 4 כפות שמן קנולה או שמן בוטנים, 2 כוסות בוטנים קלופים וקלויים (לא מומלחים), 1/4 כפית מלח, ואם רוצים, גם 1 כפית דבש או סילאן. מעבדים בפולסים, עד שמתקבל המרקם הרצוי. לחמאת בוטנים עם חתיכות עוצרים בשלב מוקדם יותר, ולחלקה ממש ממשיכים לעבד עוד.
טיפ: לקבלת ממרח טעים ובריא במיוחד, ערבבו את חמאת הבוטנים עם טחינה גולמית.
הכי שימושי: רוטב/מטבל חמאת בוטנים
מתכון של ענת לבל. טוב לטבילת ספרינג רולס, לביבות, כיסונים, מקלות של ירקות או קרקרים וכל מה שתרצו. מערבבים 2 כפות גדושות של חמאת בוטנים עם 1 שן שום כתושה, 1 כף רוטב סויה, 2-1 כפות מיץ לימון, 2 כפות סילאן ו־2 כפות מים רותחים (אפשר גם לטחון במעבד מזון). טועמים ומתקנים תיבול ו/או מדללים בעוד קצת מים רותחים. אם רוצים, מפזרים שברי בוטנים מלוחים.














