4 צפייה בגלריה
נתניהו "קיבל את המלצות מערכת הביטחון". נסראללה ממשיך לאיים
נתניהו "קיבל את המלצות מערכת הביטחון". נסראללה ממשיך לאיים
נתניהו "קיבל את המלצות מערכת הביטחון". נסראללה ממשיך לאיים
(צילום: אלכס קולומויסקי, EPA)
ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערב (ראשון) דיון "על המצב בצפון" בהשתתפות ראשי מערכת הביטחון, שפרסו בפניו את הערכות המצב בנוגע למתיחות בגבול לבנון, בצל כרוניקה של הסלמה מול חיזבאללה - וחילופי האיומים בין ישראל למזכ"ל הארגון חסן נסראללה.
הדיון, שבמסגרתו שוחחו הגורמים על גזרת לבנון - החל מהפיגוע במגידו ועד צעדים העלולים להביא להחמרת המצב - הסתיים ללא החלטות קונקרטיות. לפי המלצת צה"ל, יש צורך להבחין בין פרובוקציות כמו השחתת מצלמות תצפית, הקמת האוהלים בשטח ישראל וצעדות לאורך הגדר, ובין פעולות כמו הפיגוע במגידו, כאמור, שטומנות בחובן אפשרות להסלמה. גורמי ביטחון ציינו כי לא כדאי להיכנס לפעולות ש"לא רוצים או צריכים" מול חיזבאללה. כלומר, בעיניהם הפרובוקציות האחרונות לא מהוות הסלמה ביטחונית.
עם זאת, הם אמרו כי יש להבהיר לנסראללה שטעות אחת שלו עלולה להיות מסוכנת ולדרדר את האזור להסלמה. לדבריהם, המטרה היא לסכל את הפעולות ולא להיגרר לפרובוקציות. הייתה הסכמה שלפיה לא נכון לפעול 'כאן ועכשיו', אבל בתוך מערכת הביטחון יש מי שסבורים שהמתנה במשך זמן רב מדי בנוגע להצבת האוהל עלולה ליצור מצב חדש בשטח שיהיה קשה לשנות, ומהווה פגיעה מתמשכת בהרתעה. בסופו של דבר, הדעה הראשונה היא זו שהתקבלה.
בדיון השתתפו בין היתר שר הביטחון יואב גלנט, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב"כ רונן בר, ראש המל"ל צחי הנגבי ובכירים נוספים. בסיומו נמסר, מבלי לפרט מה הן ההחלטות שהתקבלו, כי "ראש הממשלה קיבל את המלצות ודרכי הפעולה שהציעו צה"ל ומערכת הביטחון".
4 צפייה בגלריה
שר הביטחון יואב גלנט, הרטמכ"ל הרצי הלוי וראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב לאחר הפיגוע בעלי
שר הביטחון יואב גלנט, הרטמכ"ל הרצי הלוי וראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב לאחר הפיגוע בעלי
גלנט והלוי
(צילום: תקשורת שר הביטחון)
במקביל לדיונים אצל ראש הממשלה נתניהו, פעילים רעולי פנים עם דגלי חיזבאללה תועדו חותכים גדר שהניח כוח יוניפי"ל בשטח לבנון, סמוך לגדר הגבול עם ישראל באזור כפר רג'ר - שחלקו נמצא בתוך שטח ישראל. התיעודים פורסמו על ידי עלי שועייב, כתב ערוץ הטלוויזיה של חזבאללה "אל מנאר", שטען כי זו הפעם הראשונה מאז 2006 שאזרחים לבנונים נכנסים לקטע הכביש שבו תועדו הפעילים. עם זאת, יש לציין כי קטע הכביש המדובר הוא בשטח לבנון ולא מעבר לקו הכחול.
התיעוד שפורסם היום הוא האחרון בשורה של אירועים שהגבירו משמעותית את המתיחות בגבול לבנון. נסראללה התייחס אתמול למתיחות, ושלח מסר מאיים לישראל בנאום שנשא מרחוק בעצרת דתית-שיעית גדולה בדרום ביירות. "לבנון היא מדינה מותקפת, וישראל עדיין כובשת חלקים ממנה", טען.
הוא התייחס במרומז להצבת האוהלים בהר דב, סמוך לגבול, ואמר: "ישראל כבשה מחדש חלק מרג'ר ובחוצפה מדברת על פרובוקציות. אני פונה לציונים ואומר - היזהרו מכל צעד טיפשי או החלטות כאלה ואחרות". לאחר מכן, המשיך באיומיו: "ההתנגדות לא תקל ראש באחריות המוטלת עליה בתגובה ובשחרור אדמות, אנחנו מוכנים לכל אופציה ולא נשתוק מול כל מעשה טיפשי".
4 צפייה בגלריה
פעילי חיזבאללה מפגינים בגבול עג'ר
פעילי חיזבאללה מפגינים בגבול עג'ר
פעילי חיזבאללה בגבול רג'ר
4 צפייה בגלריה
נסראללה בנאום מרחוק, בעצרת בדרום ביירות
נסראללה בנאום מרחוק, בעצרת בדרום ביירות
נסראללה בנאום מרחוק, בעצרת בדרום ביירות
(צילום: רויטרס, Aziz Taher)
בפתח ישיבת הממשלה היום, הגיב ראש הממשלה לאיומיו של נסראללה, וכינה אותם "איומי בונקר". לדברי רה"מ, "אנחנו לא מתרשמים מהם. ביום המבחן הוא ימצא אותנו עומדים כתף אל כתף, לא כדאי לו לבחון אותנו".
בתחילת החודש אישרו גורמי ביטחון בישראל כי אנשי חיזבאללה פירקו את אחד משני האוהלים שהוקמו בשטח ישראל בהר דב, אך הודיעו כי מספר האנשים ששהו במאהל לא השתנה - בין שישה לשמונה חמושים - וכולם התקבצו לתוך האוהל שנותר במקום. חיזבאללה העביר את האוהל לצד הלבנוני - מצפון לקו הכחול. תחילה אנשיו הורידו רק חלק אחד מהאוהל, ולאחר מכן פינו את התשתית והזיזו גם את בסיס הבטון שלו והשלימו את הסרתו.
הפירוק התבצע בשלבים, ולכן בצה"ל לא יכלו בוודאות לחתום על "זיכוי השטח" והמתינו לראות מה קורה עם האוהל השני. מבחינת צה"ל, עד שהאוהל השני והכוחות של חיזבאללה שמסתובבים בתוך הגבול לא יפונו - המשימה לא הושלמה.