שום גורם לא לקח עדיין אחריות על התקיפה אמש (שבת) במרכז איראן. אבל לפי כל הסימנים, למי שתקף הלילה יש יכולות מודיעיניות ויכולות טכנולוגיות מתקדמות מאוד, המאפשרות לו להוציא לפועל תקיפה מהאוויר של מתקן תעשייתי-צבאי רגיש של משמרות המהפכה, מתקן המוגן על ידי מערך של סוללות הגנה אווירית. גורמים אמריקנים אמרו כי ישראל היא שביצעה את המתקפה, ואין לשלול מכלל אפשרות כי התבצעה במטרה לפגוע בניסיון איראני לפתח טילים היפרסוניים, נשק שובר-שוויון, שיכול לחדור את מערכות ההגנה האווירית.
האיראנים עצמם הודיעו שהמתקנים שהותקפו היו "מפעל תחמושת" באיספהאן. המשטר האיראני מסר גם שהתקיפה התבצעה באמצעות רחפנים גדולים (קוודרוקופטרים עם ארבעה להבים) שנושאים כמות גדולה של חומר נפץ ("רחפנים מתאבדים") המצוידים במצלמה וחיישני ניווט ש"מפילים" ומפוצצים אותם בדיוק רב על מטרתם.
4 צפייה בגלריה
תיעוד הפיצוץ במפעל בעיר איספהאן
תיעוד הפיצוץ במפעל בעיר איספהאן
רגע הפיצוץ באיספהאן, הלילה. ארבעה מתקני פיתוח נשק נפגעו
התקיפה באיספהאן ככל הנראה הסתיימה בהצלחה רבה, ולפי מקורות איראניים נפגעו בה ארבעה מתקני פיתוח של נשק שלא היה עד כה בשימוש האיראנים. המטרות שנפגעו בה נמצאות בעומק השטח של הרפובליקה האיסלאמית - במרחק של מאות קילומטרים מחופי המפרץ הפרסי, מהים הכספי וגם מהגבולות עם המדינות השכנות. לכן סביר להניח שהרחפנים המתאבדים האלה שוגרו מתוך שטח איראן.
רק לגורם מדינתי יש את המשאבים המגוונים הדרושים כדי להוציא לפועל מבצע תקיפה מסובך ויקר כזה, בדיוק כה רב ובהצלחה. במזרח התיכון פעילים רק שלשה גורמים מדינתיים שיש להם יכולות מתקדמות כאלה: ארצות הברית, ישראל ובמידה מוגבלת גם אזרבייג'ן.
לאמריקנים יש אינטרס לשמור כעת על רגיעה במזרח התיכון כדי שיוכלו להתמקד במלחמה באוקראינה ובעימות האסטרטגי-כלכלי עם סין. לאזרבייג'ן יש אמנם סכסוך עם איראן ושגרירותם בטהרן הותקפה שלשום, אבל זה לא מצדיק תקיפת נקם צבאית נגד מפעל נשק איראני ועוד כזה הנמצא הרחק כל כך מטהרן ומגבול איראן-אזרבייג'ן. אפשר גם להניח שהאזרים חוששים מאד משכנתם החזקה שיכולה להזיק להם מאד באופנים רבים.
4 צפייה בגלריה
תיעוד הפיצוץ במפעל בעיר איספהאן
תיעוד הפיצוץ במפעל בעיר איספהאן
אזור התקיפה באיספהאן. גורמים אמריקנים: "ישראל אחראית"
כאמור, גורמים אמריקנים אמרו היום ל"וול סטריט ג'ורנל" כי ישראל היא שביצעה את המתקפה הלילית, ולאור האמור לעיל אין סיבה להטיל ספק באמירה זו. סביר להניח שאת הפעולה הלילה יזם וביצע המוסד, אולי בשיתוף גורמים נוספים. מסקנה נוספת היא שמדובר בתקיפה של מתקן איראני, כנראה מתקן הקשור לתוכנית הנשק הגרעיני של משטר האייתוללות, שפעילותו עלולה לייצר איום חמור על מדינת ישראל.
על חומרת האיום אפשר אולי ללמוד מן העובדה שלפי פרסומים זרים זו הפעם הראשונה, זה כמעט שנה, שבה ישראל מפציצה מתקני גרעין או תעשייה צבאית עמוק בשטח איראן. הפעם האחרונה, שגם בה נעשה שימוש במל"טים מתאבדים (כנראה רחפנים) היתה בפברואר אשתקד. אז הותקפו מפעל לייצור מל"טים צבאיים ומתקן אחסון ליד העיר כרמנשאה שבצפון איראן, בלב האזור הכורדי.
לפי הפרסומים בתקשורת הזרה התקיפה אז התבצעה בתגובה לכמה ניסיונות איראניים להשתמש במל"טים ארוכי טווח נגד ישראל. הניסיונות זוהו וסוכלו, חלקם בסיוע אמריקני. התקיפה של מפעל הייצור נועדה להשמיד את יכולות איראן להמשיך בייצור כמויות גדולות של אותם מל"טים מתאבדים שאיראן סיפקה לרוסיה ושבעזרתם הם תוקפים כעת באוקראינה. ייתכן שאותה תקיפה שמיוחסת למוסד בכרמנשאה מונעת כעת מהאיראנים למכור לרוסים כמויות גדולות עוד יותר של מל"טי שאהד 136 ו-139.
4 צפייה בגלריה
 טיל היפרסוני באוויר. רק לרוסיה וסין יש
 טיל היפרסוני באוויר. רק לרוסיה וסין יש
טיל היפרסוני באוויר. רק לרוסיה וסין יש
(צילום: AP)
התקיפה בכרמנשאה בפברואר שעבר גם נועדה לאותת לאיראנים שישראל אינה מתכוונת להבליג על השימוש שאיראן עושה בנשק המל"טים לתקיפת אינטרסים שלה - בין אם אלה אוניות סוחר בבעלות ישראלית בסביבת מפרץ עומאן והמפרץ הפרסי, או שיגור מל"טי נפץ ישירות לשטח ישראל. היה ברור שישראל פעלה באמצעות המוסד באיראן כשהתברר שפוטנציאל האיום של המל"טים האלה הוא חמור.
סביר להעריך, לכן, שגם התקיפה הלילה הייתה על מתקני פיתוח וייצור של אמצעי לחימה חדישים שגלום בהם פוטנציאל איום חמור על ישראל. באיספהאן נמצא מפעל חשוב לעיבוד אורניום גולמי למה שמכונה "עוגה צהובה", שממנה מפיקים בהמשך התהליך אורניום מועשר ברמות שונות. לכן ייתכן שתקיפת הרחפנים נועדה להשמיד מתקן נוסף של פרויקט הגרעין האיראני ולאותת לאיראנים שישראל לא תעמוד מנגד ואף תפעל אם איראן – למשל – תתחיל להעשיר אורניום לרמה של 90%, שהיא רמה של חומר בקיע המשמש לייצור פצצה.
אבל ייתכן גם שהתקיפה כוונה נגד מערכת נשק אחרת שנועדה אולי לשרת רק בעקיפין את תוכנית הגרעין האיראנית. אולי אפילו מדובר בטילים היפרסוניים (שגא-קוליים) - המילה האחרונה בתחום הטילים והחימושים המדוייקים. לאיראנים יש עניין בפיתוח טילים כאלה מפני שהם מהירים מאוד (לפחות פי 5 ממהירות הקול), מדויקים ויש להם יכולת לתמרן. התכונות האלה יכולות לאפשר לטילים היפר ואולטרה-סוניים לחדור בהצלחה את מערכות ההגנה האווירית של ישראל.
4 צפייה בגלריה
המבנה שהופצץ בארביל, עיראק
המבנה שהופצץ בארביל, עיראק
המבנה שתקפו האיראנים בארביל, בתגובה להשמדת המל"טים
(צילום: רויטרס)
עד כה יש טילים היפרסוניים רק לסין ורוסיה, ששיגרה כמה מהם - מסוג קינז'אל - במהלך המלחמה באוקראינה. ארצות הברית מפתחת טילים כאלו בקצב מואץ, אך עדיין נמצאת בפיגור. סביר להניח שגם האיראנים – אולי בסיוע רוסי – מנסים לפתח נשק היפרסוני שבעתיד עשוי לשמש אותם לשיגור ראש קרב גרעיני לכל מטרה שיבחרו במזרח התיכון (כולל כמובן ישראל), באירופה ואפילו ליבשת אמריקה. נשק היפרסוני, גם ללא ראש קרב גרעיני, ייתן לאיראן מעמד של מעצמה צבאית עולמית, ויאפשר לה לכפות את רצונה במרחק אלפי קילומטרים מגבולותיה.
לאחר השמדת המל"טים בכרמנשאה, האיראנים הגיבו בפראות ובירי טילים על מבנה בעיר הכורדית ארביל שבצפון עיראק, במה שהם טענו כי הוא מחנה צבאי שבו המוסד מאמן כורדים. יש להביא בחשבון שגם תקיפה זו באיספהאן, שפגעה במתקן רגיש מאוד, תוביל לתגובה איראנית.
בכל מקרה, התקיפה הנדירה הלילה נועדה כנראה לאותת לאיראן – בין אם מדובר בנשק היפרסוני ובין אם לאו - שישראל עוקבת, יודעת ולא תעמוד מנגד. בינתיים זהו כרטיס צהוב אדמדם.