3 צפייה בגלריה
אריה דרעי ראיון אולפן
אריה דרעי ראיון אולפן
אריה דרעי. העסקה המסתמנת תציל את עתידו הפוליטי?
(צילום: אבי מועלם)
יו"ר ש"ס אריה דרעי צפוי להתפטר מהכנסת בתמורה לעסקת טיעון מקלה בגין עבירות מס. כך מסתמן הערב (יום ב'), בתום המגעים המתמשכים בין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לדרעי, שצפויים להסכים על עסקה מקלה שתציל את עתידו הפוליטי של חבר הכנסת.
לפי הנוסח האחרון שגובש, דרעי יודה בעבירות מס ויתפטר לאלתר מהכנסת, ואילו התביעה לא תדרוש להטיל עליו מאסר בפועל וממילא גם קלון. מטרת עסקת הטיעון המסתמנת, שפורסמה על-ידי העיתונאי עמית סגל, היא בין היתר להציל את דרעי מהרחקה מהחיים הפוליטיים, כך שיוכל לכהן בכנסת הבאה. יו"ר ש"ס סירב להגיב על עסקת הטיעון ומקורביו אמרו שייתייחס לכך רק לאחר שתתקבל החלטה סופית בנושא.
דרעי, נזכיר, חשוד בשלוש עבירות מס בשל מכירת נכס בגבעת שאול ובשני מקרים של קבלת הכנסות ללא דיווח. מנדלבליט דחה את המלצת המשטרה מ-2018 להעמיד אותו לדין גם בגין מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון, שיבוש הליכי משפט ושבועת שקר.
3 צפייה בגלריה
אביחי מנדלבליט בכנס שנתיים לפטירתו של מאיר שמגר
אביחי מנדלבליט בכנס שנתיים לפטירתו של מאיר שמגר
היועמ"ש מנדלבליט. דחה את המלצות המשטרה לאישום בעבירות חמורות יותר
(צילום: מוטי קמחי)
היועמ"ש הודיע כבר בינואר כי בכוונתו להגיש אישום נגד דרעי בגין עבירות המס בלבד, בכפוף לשימוע שנערך לו בחודש שלאחר מכן. אחד האירועים שעליו נשקלת העמדתו לדין היא עסקת "גבעת שאול" – עניינה של פרשה זו בעסקת נדל"ן משנת 2013, שבמסגרתה מכר דרעי לאחיו שלמה נכס בשכונת גבעת שאול בירושלים, שבו החלה בניית בניין מגורים בן חמש דירות.
בהתאם לחומר הראיות שנאסף, הדיווחים שהועברו לרשויות מיסוי מקרקעין במסגרת טפסי הדיווח על העסקה כמו גם חוזה המכירה שצורף לדיווח, כללו מצגים כוזבים לכאורה, לרבות גובה התמורה שבעסקה, שינוי מועד העסקה והצגת המגרש הנמכר כמגרש ריק במקום מצבו האמיתי כבניין מגורים מתהווה.
האירוע השני נוגע לפרשת "גרין אושן", שהייתה קרן פיננסית להשקעות בארה"ב. על פי החשד, ב-2011 החלה "גרין אושן" לשלם לדרעי עמלת מגייס בשל גיוס משקיע לקרן. הראיות מלמדות, כי לפי הוראת דרעי החל מינואר 2013 בעת שחזר לחיים הפוליטיים, הוא הורה ל"גרין אושן" להעביר את סכומי העמלות להם היה זכאי לאחיו שלמה. בהתאם לכך, בין 2015-2013 שולמו לשלמה דרעי כ-630 אלף שקל כנגד חשבוניות "ייעוץ" כוזבות, לכאורה, שהפיק משרד עו"ד שלמה דרעי.
3 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
דרעי בכנסת. כבר הורשע בעבר בעבירה עם קלון
(צילום: יואב דודקביץ)
האירוע השלישי שבגינו עשוי דרעי לעמוד לדין הוא אי-דיווח למס הכנסה של הכנסות שקיבל בתמורה לייעוץ ושיווק של מיזם משותף עם איש העסקים משה הבא ו"אגד חברה לתחבורה בע"מ". דרעי ביקש לכאורה לקבל את שכרו בדמות תרומה בגובה 180 אלף שקל שתשולם לעמותת כרמי העיר, של מקורבו יהודה אזרד, אשר סייע לו לאורך השנים. שכר זה, אשר חייב במס, לא דווח בדו"חותיו האישיים של דרעי או של החברה שבבעלותו למס הכנסה. בנוסף, כך עולה מכתב החשדות, באותם ימים שילם הבא מחשבונו הפרטי לחשבונו הפרטי של השר דרעי סך 100 אלף שקל נוספים, המהווים הכנסה שלא דווחה למס הכנסה.
דרעי, נזכיר, כבר הורחק בעבר מהחיים הפוליטיים: ב-1993 נאלץ בהוראת בג"ץ להתפטר מתפקידו אז כשר הפנים, בשל כתב האישום שהוגש נגדו אז בפרשת "התיק האישי", שעסקה בחשד לקבלת שוחד בסך עשרות אלפי דולרים. ב-1999 הוא הורשע בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ונידון לארבע שנות מאסר, אך העונש בהמשך הופחת בשנה אחת. בספטמבר 2000 החל דרעי בריצוי עונשו בכלא "מעשיהו", ממנו שוחרר לאחר פחות משנתיים. בגזר הדין ההוא נקבע לו גם קלון, ולפי החוק נמנע ממנו לחזור לחיים הפוליטיים במשך שבע שנים. בין היתר נמנעה ממנו היכולת להשתתף בבחירות לראשות עיריית ירושלים ב-2008. ב-2012 חזר דרעי לחיים הפוליטיים ולתנועת ש"ס, וארבע שנים לאחר מכן חזר גם למשרד הפנים, תפקיד שבו המשיך להחזיק עד לכינון הממשלה הנוכחית.