שתף קטע נבחר
צילום: אלכס קולומויסקי

שנה לבחירות: ציוניוני הדרך

מה לא היה לנו ב-12 החודשים מאז ה-28 במרס 2006? מפלגות חדשות, סיכסוכים פוליטיים, מלחמה אחת - והרבה הרבה פרשיות מביכות. ממשלת אולמרט - סיכום ביניים

שנה חלפה מאז הבחירות. שנה שבה ידענו, בין היתר, ממשלה בראשות מפלגה חדשה לחלוטין, מלחמה קשה בצפון - ושלל של חקירות ופרשיות מביכות. זו היתה השנה של ממשלת אולמרט, לשיפוטכם.

 

28 במרס 2006: יום הבחירות. קדימה מנצחת וזוכה ב-29 מנדטים, העבודה ב-19, הליכוד ב-12. אבל ההפתעה הגדולה של הבחירות הם הגמלאים, שפורצים לזירה עם 7 מנדטים.

 

9 באפריל: המשא ומתן הקואליציוני לקראת הרכבת הממשלה מתחיל.

 

11 באפריל: אהוד אולמרט הופך לראש ממשלה בפועל, לאחר שחלפו כמעט 100 ימים מאז אשפוז שרון.

 

17 באפריל: הכנסת החדשה מושבעת.

 

26 באפריל: קדימה והגמלאים חותמים על הסכם המהווה למעשה את איחוד הסיעות מבחינה פרלמנטרית.

 

27 באפריל: העבודה חותמת על הסכם קואליציוני עם קדימה ועמיר פרץ מקבל את תיק הביטחון, סופג ביקורת קשה על כך שוויתר על הכרטיס החברתי.

 

4 במאי: הממשלה החדשה יוצאת לדרך. הקואליציה מונה 67 ח"כים. דליה איציק מקדימה נבחרת פה אחד ליו"ר הכנסת.

 

14 במאי: העימות בין אולמרט ופרץ מתחיל להסתמן. השניים מתקוטטים בישיבת הממשלה לאחר שאולמרט מסרב להעלות לדיון את יוזמת פרץ להעביר לפלסטינים 50 מיליון שקל מכספי המיסים המוקפאים. וזוהי רק ההתחלה...

 

4 ביוני: מבקר המדינה קורא ליועץ המשפטי לממשלה לחקור את השר שלום שמחון בחשד שעבר על חוק המתנות וטס לחו"ל על חשבון חברה מסחרית.

 

20 ביוני: תושבי שדרות פותחים בשביתה במחאה על הידרדרות המצב הביטחוני המתבטאת בנפילות רבות של רקטות קסאם. השר שמעון פרס זוכה לביקורת לאחר שהוא מעיר "קסאמים שמסאמים", ואומר לכתבים בכנסת ש"צריך להפסיק להיות היסטריים". הוא לא יודע מה ממתין מעבר לפינה.

 

25 ביוני: חטיפת החייל גלעד שליט והריגתם של חבריו, פבל סלוצקר וחנן ברק, בגבול רצועת עזה מתחילה את העידן הצבאי של ממשלת אולמרט. בעקבות האירוע פותח צה"ל במבצע "גשמי קיץ" בעזה.

  

25 ביולי: מתפוצצת פרשת שר המשפטים חיים רמון והנשיקה האסורה לחיילת. ב-18 באוגוסט נאלץ רמון להתפטר מהממשלה בעקבות החלטת היועץ המשפטי מזוז להעמידו לדין.

 

12 ביולי: חטיפתם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר בגבול הצפון מציתה את האש מול חיזבאללה. שמונה חיילי צה"ל נהרגים ביום החטיפה, חלקם בטנק שעולה על מטען. מלחמת לבנון השנייה מתחילה – ותעמיד בצל כל דבר אחר שתעשה ממשלת אולמרט מכאן ואילך. במהלך המלחמה, סופגת הממשלה ביקורת חריפה על טיפולה בעורף. המילה "מחדל" צצה לחלל האוויר.

 

15 באוגוסט: כתב אישום נגד השר צחי הנגבי בפרשת המינויים הפוליטיים. גם הוא נאלץ להתפטר מהממשלה.

 

סוף אוגוסט: מתעצמת המחאה בעד הקמתה של ועדת חקירה למלחמת לבנון השנייה, לאחר שבמשך שבועות מתחמק אולמרט מקבלת החלטה או מנסה להקים גופי חקירה משניים שנתקלים בלעג ציבורי. בין היתר שובתים רעב אנשי התנועה לאיכות השלטון וכן מפגינים אנשי מילואים ששבו מהצפון.

 

27 באוגוסט: המבקר מטיל פצצה בצורת דו"ח חמור על מינויים פוליטיים שנעשו בתקופתו של אהוד אולמרט כשר התמ"ת. ב-4 בספטמבר הוא כותב ליועץ מזוז כי קיים "חשד לפלילים" מצידו של ראש הממשלה.

 

9 בספטמבר: רבבות בכיכר רבין קוראים להקמתה של ועדת חקירה ממלכתית למלחמה. הלחץ על אולמרט גובר. יומיים לאחר מכן הוא נשבר ומודיע כי השופט בדימוס אליהו וינוגרד יוביל ועדת בדיקה עם סמכויות מורחבות.

 

18 בספטמבר: אולמרט מצהיר בפני חברי מפלגתו בכנס: "לא היה לקדימה כישלון משמעותי אחד". יומיים לאחר מכן פורצים מילואמניקים והורים שכולים לאירוע גדול של קדימה וזועקים לאולמרט "נעיף אותך, לך הביתה!"

 

1 באוקטובר: המשטרה פותחת בחקירה פלילית נגד ח"כ רוחמה אברהם מקדימה בעקבות פרשת הנסיעה לחו"ל על חשבון חברת "אגרקסקו".

 

23 באוקטובר: בעקבות שבועות של מגעים, הכחשות ואיומים, נכנסת סיעת הימין "ישראל ביתנו" בראשות אביגדור ליברמן לממשלה. בעקבות כך מתפטר השר אופיר פינס מהעבודה מהממשלה שבוע מאוחר יותר, אולם חבריו לעבודה מסתפקים במחאה.

 

24 באוקטובר: דיון מיוחד בכנסת, העוסק בשאלה "מדוע ממשלת אולמרט לא מינתה שר רווחה" מצליח לעניין כ-20 ח"כים בלבד.

 

26 באוקטובר: מכה קשה לראש הממשלה - מבקר המדינה קורא ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה אולמרט בפרשת מכירת גרעין השליטה בבנק לאומי.

 

6 בנובמבר: מבקר המדינה תוקף בדו"ח את התרומות שקיבל השר שמעון פרס מתורמים זרים במהלך הפריימריז בעבודה. עם זאת, הוא אינו קורא לחקירה פלילית בנושא.

 

4 בינואר 2007: ידיעות על כוונה של אולמרט לפטר את שר הביטחון פרץ. לשכת ראש הממשלה מכחישה בתוקף, אולם גל השמועות נמשך.

 

9 בינואר: ערוץ 10 מדווח כי ראש הממשלה אולמרט ייחקר בשלוש פרשות: בנק לאומי, הרשות לעסקים קטנים ופרשה המערבת את ידידו, עו"ד אורי מסר. אולמרט, השוהה בביקור מדיני בסין מגיב בזעם: "אני מבטיח לכם שלא אשמור על זכות הדממה". ב-16 בינואר נפתחת רשמית החקירה הפלילית נגד אולמרט בפרשת בנק לאומי, בעקבות הוראת פרקליט המדינה.

 

10 בינואר: עמיר פרץ מחליט למנות את ראלב מג'אדלה כשר מטעם מפלגתו – השר הערבי הראשון בישראל. למרות לחצים ועיכובים, המינוי עובר לבסוף ומג'אדלה מושבע בכנסת ב-29 בינואר.

 

12 בינואר: אולמרט עובר ניתוח בעפעפיים מייד עם שובו מסין. האירוע לא משפר את מצבו הציבורי.

 

17 בינואר: הרמטכ"ל דן חלוץ מתפטר, מה שנחשב לצעד הראשון של קבלת אחריות על תוצאות מלחמת לבנון השנייה. הלחץ הציבורי על אולמרט ופרץ גובר.

 

22 בינואר: בעקבות מאבק פוליטי קצר בין אולמרט ופרץ, מאושר מינויו של גבי אשכנזי כרמטכ"ל הבא – מינוי שאליו דוחף פרץ.

  

31 בינואר: שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, מורשע במעשה מגונה.

 

6 בפברואר: פרופ' דניאל פרידמן הוא שר המשפטים החדש. המינוי מתקבל בהפתעה וכן בהתנגדות של רבים מבכירי מערבת המשפט, שרואים בו ניסיון לפגוע במעמדו של בג"ץ. השופט בדימוס חשין מגיב בהתבטאות חריפה: "אגדע את ידו של מי שירים יד על ביתי".

 

18 בפברואר: מפכ"ל המשטרה קראדי מתפטר על רקע מסקנות ועדת זיילר. מינוי מחליפו על ידי השר לביטחון הפנים אבי דיכטר הופך לפארסה, לאחר שמועמדו - יעקב גנות, נקשר בפרשייה חמורה קודמת וגורמים בוועדת טירקל לאישור מינויים מבהירים כי סיכוייו קלושים. גנות מחליט לבסוף לוותר על המינוי.

 

22 בפברואר: השר יצחק הרצוג מהעבודה מסכים לוותר על תיק התיירות ולקחת את תיק הרווחה - ובכך הוא מסיים ביזיון של כמעט שנה ללא שר רווחה בישראל.

 

25 בפברואר: מתפוצצת פרשת אסתרינה טרטמן. בעקבות הכוונה למנות את חברת הכנסת מ"ישראל ביתנו" לשרת התיירות החדשה, מפרסם אמנון

אברמוביץ' בערוץ 2 כי היא טענה בבית משפט כי ביכולתה לעבוד ארבע שעות ביממה בלבד. לאחר מכן באים פרסומים על תארים אקדמאיים שטענה כי יש ברשותה - בניגוד למציאות. טרטמן נאלצת לוותר על התפקיד שלושה ימים מאוחר יותר.

 

13 במרס: ועדת וינוגרד לחקירת מלחמת לבנון השנייה מבהירה כי דו"ח הביניים שלה יכלול מסקנות אישיות נגד ראש הממשלה אולמרט, שר הבטחון פרץ והרמטכ"ל לשעבר חלוץ. מתח רב במערכת הפוליטית לקראת הדו"ח, הצפוי להיות קו פרשת מים.

 

15 במרס: אולמרט נושא את נאום "אני יודע שאינני פופולרי" במועצת קדימה, במפגן תמיכה של עמיתיו השרים. תמיכה מסויגת של לבני פותחת ספקולציות באשר לעימות ביניהם.

 

18 במרס: הממשלה מחליטה להחרים את ממשלת האחדות הפלסטינית החדשה של פתח וחמאס. ההחלטה נתקלת ביחס קריר מצד רוב מדינות העולם, הנוטות לקיים עמה יחסים.

 

20 במרס: בכיר נוסף בממשלת אולמרט מוצא עצמו תחת חקירה - שר האוצר אברהם הירשזון נחקר במשטרה באזהרה בחשד לגניבה וקבלת דבר במרמה בפרשת הסתדרות העובדים הלאומית. הירשזון מבהיר כי הוא איננו מתכוון להשעות עצמו מתפקידו או להתפטר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אולמרט. אז מה היה לנו?
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
ישיבת ממשלה
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
אולמרט ופרץ. ראש בראש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אולמרט ולבני. מתיחות?
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שכם אל שכם
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ליברמן. הגיע באיחור
צילום: איי פי
מומלצים