אחרי יותר משבוע של הימנעות מהופעות פומביות, ולראשונה מאז שג'ו ביידן הוכרז כמנצח בבחירות לנשיאות, הנשיא היוצא דונלד טראמפ עלה אמש (ו') לבמה בבית הלבן, ופלט אמירה שממנה השתמע שגם הוא מבין – למרות סירובו העיקש להכיר בהפסדו – שכנראה לא ימשיך לכהונה שנייה בתפקיד.
בנאומו, שעסק במצב מגפת הקורונה המשתוללת ברחבי ארה"ב ובחיסון לנגיף, דיבר טראמפ על התנגדותו לסגר נוסף, אמר שממשלו מתנגד לכך ואז הוסיף: "בתקווה שמה שיקרה בעתיד – מי יודע איזו ממשל יהיה? אני מניח שעם הזמן נדע". טראמפ עזב את הבמה מבלי שענה לשאלות העיתונאים.
טראמפ דיבר בבית הלבן שעה קלה לאחר שכמה כלי תקשורת אמריקניים הכריזו על ביידן כמנצח בקרב על 16 האלקטורים של ג'ורג'יה, בעוד שטראמפ הוכרז כמנצח בקרב על 15 האלקטורים של צפון קרוליינה. בשתי המדינות הקרב היה צמוד למדי, ועל כן ההכרזה על המנצח בהן ארכה זמן רב יותר. כעת כלי התקשורת הכריזו היכן ינצחו המועמדים בכל אחת מ-50 המדינות של ארה"ב וכן במחוז קולומביה, שבו שוכנת הבירה וושינגטון.
2 צפייה בגלריה
חצי חצי ג'ו ביידן ודונלד טראמפ
חצי חצי ג'ו ביידן ודונלד טראמפ
טראמפ וביידן. הנשיא היוצא כינה את הפער הזה לפני ארבע שנים "ניצחון סוחף"
(צילום: AFP)
משמעות ההכרזות הללו הן שמספר האלקטורים הסופי שאותו השיג ביידן עומד על 306, לעמת 232 שאותם יקבל טראמפ. מדובר באותו מאזן אלקטורים שבו ניצח טראמפ את הילרי קלינטון לפני ארבע שנים, ניצחון שאותו הוא החשיב אז ל"סוחף". כפי שקרה ב-2016, מספר אלקטורים "בוגדניים" עשויים לשנות במעט את המאזן הסופי – אך לא את התוצאה: ג'ו ביידן יושבע לנשיא ה-46 של ארה"ב ב-20 בינואר.
הפער המשמעותי הזה במספר האלקטורים מאפשר לביידן לבסס עוד יותר את ניצחונו, בצל הטענות חסרות הבסיס של טראמפ להונאות שאפשרו לדמוקרטים "לגנוב" ממנו את הניצחון.

הניצחון בג'ורג'יה משמעותי עבור הדמוקרטים גם מכיוון שבה לא ניצח אף מועמד דמוקרטי מאז ביל קלינטון ב-1992. הרשויות בג'ורג'יה, יצוין, כבר הודיעו שבכוונתן לבצע ספירה חוזרת של כלל הקולות במדינה, כיוון שהניצחון של ביידן שם הוא בפער קטן ביותר. אולם מכיוון שמדובר ביותר מעשרת אלפים קולות, הסיכוי למהפך בזהות המנצח שם בתום הספירה החוזרת, שבדרך כלל מעבירה רק מאות קולות לכאן או לכאן, הוא קלוש ביותר. אתמול הוכרז ביידן כמנצח במדינה נוספת שנחשבת לרפובליקנית, אריזונה, שמחלקת 11 אלקטורים ובה לא ניצח אף מועמד דמוקרטי כבר 24 שנים.
טראמפ, נזכיר, מפזר מאז השבוע שעבר טענות לא מבוססות שלפיהן הבחירות "נגנבו" ממנו וניצחונו של ביידן הושג בדרכי מרמה. טראמפ ניצל – כפי שחזו רבים מראש – את העובדה שבמדינות רבות נספרו תחילה הפתקים מהקלפיות בליל הבחירות, שרוב הניגשים אליהן השנה היו רפובליקנים. רק אחר כך נספרו פתקים שנשלחו בדואר, שיטה שרוב המשתמשים בה השנה היו דמוקרטים – בעיקר בשל חששם של אלה מהקורונה והעובדה שטראמפ קרא לרפובליקנים להימנע ממנה בטענה שהקולות בדואר יזויפו.
2 צפייה בגלריה
נאום טראמפ על מצב הקורונה בארצות הברית
נאום טראמפ על מצב הקורונה בארצות הברית
"עם הזמן נדע". טראמפ בבית הלבן
(צילום: AFP)
בליל הבחירות, כשהנתונים הראו תחילה פער גדול אבל זמני ומתעתע לטובת טראמפ, הוא מיהר לצאת להכריז שניצח, אף שידע כי הפער יקוזז כשייספרו הקולות מהדואר. בכל מדינות ארה"ב מדווחים פקידי הבחירות, בכללם בכירים רפובליקנים, כי ההצבעה והספירה דווקא התנהלו היטב.
בלילה הקודם פקידים מקומיים מרחבי ארה"ב וכן פקידים בממשל הפדרלי פרסמו הצהרה משותפת שלפיה הבחירות לנשיאות השנה היו המאובטחות ביותר בהיסטוריה של המדינה. הם שללו במפורש טענות שהעלה טראמפ על כך שקולות של מצביעים הוסבו לכאורה ממנו לביידן, ואמרו כי "לא היו שום הוכחות" לכך שאחת ממערכות ההצבעה שובשה באופן כלשהו.
טראמפ אמנם מפזר האשמות חסרות בסיס ברחבי הטוויטר, אך עד כה לא נראה שהקרב המשפטי שבו הוא פתח נושא פירות. מוקדם יותר אתמול בית משפט במישיגן דחה עתירה שהגיש הקמפיין שלו לחסום את אשרור התוצאות בדטרויט. במקביל, עורכי הדין של הקמפיין הסירו עתירה אחרת שהגישו באריזונה, שבה הם דרשו לערוך בדיקה ידנית לכל הקולות במדינה. עורכי הדין הודו בדיון שנערך כי הפער המשמעותי שממנו נהנה שם ביידן על טראמפ, 10,988 קולות, מבטל כל אפשרות מעשית שבדיקה כזו תשנה את התוצאות.
בתרחיש קיצוני, שסיכוייו להתממש קלושים ביותר, טראמפ עדיין עשוי להישאר בבית הלבן לעוד ארבע שנים. טראמפ צריך להפוך לטובתו לפחות שלוש מדינות מפתח, ועד כה הוא לא הצליח לספק הוכחות להונאות באף מקום.
בארה"ב מציינים כמה תחנות בלוח השנה שיהיו מבחן ליכולת של טראמפ להמשיך להתעקש שהוא המנצח: ב-23 בנובמבר ייחתמו רשמית התוצאות במישיגן ופנסילבניה, שתי מדינות שבהן טראמפ מערער על הספירה, וכל מדינות ארה"ב אמורות לאשר ולמסור את תוצאותיהן עד 11 בדצמבר. ב-14 בדצמבר אמורים האלקטורים – נציגי המדינות הבוחרים רשמית את הנשיא – להתכנס במדינותיהם ולהצביע, והצבעתם חייבת להגיע לוושינגטון עד 23 בדצמבר. ב-3 בינואר יושבע הקונגרס החדש, וב-6 בינואר הוא אמור לאשר את תוצאות הצבעת האלקטורים. הנשיא החדש יושבע ב-20 בינואר.

במסגרת סירובו של טראמפ להכיר בהפסדו, הוא מערים קשיים רבים על צוות המעבר של ביידן, שנערך לכניסה לבית הלבן כאמור בעוד שבועות ספורים. אתמול אמרו מקורביו של ביידן כי הם ימשיכו בתהליך למרות הקשיים הללו. "אנחנו שועטים קדימה עם המעבר", אמרה ג'ן פסקי, יועצת בכירה של צוות המעבר של הנשיא הנבחר. היא הדגישה שביידן עדיין צריך "מידע בזמן אמת" מצד ממשל טראמפ, כדי שיוכל להתמודד בצורה יעילה יותר עם מגפת הקורונה המשתוללת ועם איומים ביטחוניים שונים.
פסקי קראה לבית הלבן לאפשר לביידן ולסגניתו קמלה האריס לקבל תדרוכים מודיעיניים על איומים מרחבי העולם, כפי שנעשה לכל נשיא נבחר בשנים עברו. "בכל יום שעובר, זה נהיה מטריד יותר שצוות הביטחון הלאומי שלנו, הנשיא הנבחר וסגנית הנשיא הנבחרת לא מקבלים גישה להערכות על האיומים האלה, לתדרוכים מודיעיניים ולמידע בזמן אמת על הסכנות הרובצות בעולם", הוסיפה פסקי. "אתם יודעים – אתם לא יודעים את מה שאתם לא יודעים".
אתמול אמר אחד ממקורביו של טראמפ, הרלדו ריברה, כי שוחח עם הנשיא היוצא בטלפון וכי מהשיחה הוא התרשם שטראמפ מתכון לפעול "לפי החוקה" – ולהיכנע רק כאשר כל "קול לגיטימי" ייספר. "הוא אמר לי שהוא ריאליסט, הוא אמר לי שהוא יעשה את הדבר הנכון", אמר ריברה בראיון לרשת פוקס ניוז. "לא קיבלתי את הרושם שהוא זומם להפיל את הממשל הנבחר. הוא רוצה שהמאבק יהיה הוגן".
פורסם לראשונה: 21:50, 13.11.20