שתף קטע נבחר

אקונה בטטה: 50 מתכונים

לביבות בטטה, צ'יפס, פיצה, מרק כתום, פשטידה ואפילו עוגה לקינוח - 50 מתכוני בטטה צמחוניים וחורפיים שאפשר להכין בכל ארוחה

מקורה של הבטטה במרכז אמריקה, שם היא זכתה לפופולריות במטבחם של בני האינקה והאצטקים, אלפי שנים לפני הלביבות המפורסמות של "אורנה ואלה". 

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

קולומבוס נתקל בבטטה ככל הנראה כבר במסע הראשון שלו לאמריקה, באי היספניולה (אותו חולקות כיום האיטי והרפובליקה הדומיניקנית). הוא נתחבב על האירופאים מצדו השני של האוקיינוס יחסית במהרה ונכנס והשתרש גם במטבחי המזרח הרחוק ואפריקה בזכות הפורטוגזים וההולנדים, שהחזיקו באותה תקופה מושבות באיזורים אלו.

 

עבור צמחונים, בטטה - אחד הירקות הפופולריים שנכנסים לתנור הישראלי - היא חומר גלם מושלם לכל ארוחה, הן במנות עיקריות והן בראשונות ולפעמים - אפילו בקינוחים. אספנו עבוריכם אינספור מתכוני בטטה בשלל אופני הכנה: אפויה במעטפת של בצק עלים, מבושלת במרק וגם מוקפצת עם פטריות במחבת.

 


צילום: אייל קרן

(צילום: אייל קרן)

 

למנה ראשונה - פתיחים עם בטטה

  

משולשי בצק עלים במילוי בטטה וטימין

 


צילום: ירון ברנר

(צילום: ירון ברנר)

 

 

 

בטטה בליווי פלפלים אפויים, עגבניות מיובשות וגבינת עיזים (צילום: רועי חן)

 

לביבות בטטה

המתכון המיתולוגי של "אורנה ואלה"

 

טיפ: הלביבות יותר טעימות כשנותנים להן להתקרר במקרר ומחממים בתנור חם. 

  

המרכיבים:

1.25 ק"ג בטטות (ברוטו, לפני הקילוף)

1 כף רוטב סויה

1/2 כפית מלח

1 כפית סוכר - לא חובה, תלוי במתיקות הבטטות

1 כוס קמח

פלפל שחור

שמן או חמאה לטיגון

 

להגשה:

יוגורט

עירית קצוצה דק

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הבטטות וחותכים לרבעים. מאדים אותן בסיר מכוסה עם מעט מאוד מים כ- 40 דקות עד שהן רכות מאוד. מניחים את הבטטות במסננת במשך שעתיים לפחות, כדי שיתקררו ויגירו מקסימום נוזלים. מקררים את הבטטות במקרר כשעה נוספת. בחורף אפשר לא לקרר אותן במקרר.
  2. מועכים את הבטטות עם ממחה, מוסיפים את הסויה, המלח, ואם הבטטות לא ממש מתוקות, גם את הסוכר, מערבבים היטב ומוסיפים את הקמח, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
  3. מחממים שמן או חמאה במחבת טפלון על להבה בינונית-נמוכה. בעזרת כף נוטלים מהתערובת ומורידים למחבת. התערובת מאוד דביקה ולא ממש נוחה לעבודה, אפשר בהחלט לעבוד עם ידיים רטובות.
  4. משטחים מעט את הלביבות על המחבת. הלביבות לא צריכות לצאת ממש עגולות. מטגנים כ- 10 דקות, עד שהן משחימות.
  5. הגשה: מגישים לצד מטבל יוגורט-עירית

 

 

מרקי בטטה: 10 מתכונים מחממים 

 

מרק ירקות כתומים בחלב קוקוס 

 


(צילום: ירון ברנר)

 

 

מרק בטטות וכרישה עם חלב קוקוס ובוטנים

מתכון של רותי קינן

 

אל תתפלאו אם המרק הזה יהפוך פתאום ללהיט בקרב הטף, ילדים שגדלים על במבה מתחברים בלי שום בעיה לכל מה שטעם בוטנים שולט בו (זהירות, כשמגישים לילדים בני פחות מחמש יש להשמיט את הבוטנים המטוגנים המשמשים לקישוט ולהעשרה). אצלנו הוא כבר זכה לכינוי - מרק במבטטה.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

400 גרם כרשה (2 בינוניות) - החלק הלבן בלבד, שוטף ופרוס

2 כפות שמן זית

1 קילוגרם בטטות קלופות, חתוכות לקוביות

מלח, פלפל

4 כוסות מים

2 כפות חמאת בוטנים

1 קופסה (כ-400 מיליליטר) חלב קוקוס

קורט פלפל קאיין או פפריקה חריפה (לא הכרחי)

 

להגשה:

50 גרם בוטנים קצוצים

מעט שמן זית

מעט מלח

קורט פלפל קאיין (לא הכרחי)

עירית קצוצה

 

אופן ההכנה:

1.מטגנים את הכרישה בשמן, בסיר מכוסה, עד לריכוך. מוסיפים בטטות, מלח ופלפל ובוחשים דקה. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-20 דקות או עד שהבטטות רכות מאוד.

2.מעבדים את המרק למחית חלקה בבלנדר, במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט. מחזירים ללהבה ומביאים לנקודת הרתיחה.

3.טורפים את חמאה הבוטנים בחלק מחלב הקוקוס עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים אותה למרק ביחד עם חלב הקוקוס שנותר ומביאים עד לסף הרתיחה. מתבלים במלח, פלפל ופלפל קאיין ומורידים מהאש.

4.מטגנים את הבוטנים הקצוצים במעט מאוד שמן זית עד שהם מזהיבים קלות. מתבלים במלח ובפלפל קאיין.

5. להגשה: מעבירים את המרק לצלחות, בוזקים מעט מהבוטנים על פני כל צלחת ומקשטים בעירית.

 


צילום: ירון ברנר

מרק בטטות וכרישה עם בוטנים (צילום: ירון ברנר)

 

כתום לעיקרית: פירה בטטה ואורז ועוד

 

 


פירה בטטות (צילום: שלומי ברנטל)  

 

פיצה וחברים: קדרת ירקות שורש ועוד

 

 


תבשיל מש, בטטות ופטריות (צילום: דודו אזולאי)

 

 

פסטה ברוטב בטטות ותרד

מתכון של יעל גרטי

 

ניתן לאדות את התרד ולאפות את הבטטות מראש, ולשדכם עם הפסטה לפני ההגשה.

  

המרכיבים ל-2-3 מנות:

3 בטטות בינוניות-גדולות

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס, גס

4 שיני שום, קלופות

400 גרם תרד טרי שטוף

30 גרם פרמזן מגורר

2 כפות שמנת לבישול (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים בטטות ופורסים לפרוסות בעובי חצי ס"מ. מניחים בתבנית תנור משומנת בשמן זית, מזליפים מעט שמן זית ומפזרים מלח ופלפל שחור גרוס גס. מערבבים ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות לשעה עד שעה וחצי, עד שפרוסות הבטטה הדקיקות משחימות מעט, מתרככות דיין אך נשארות פריכות.
  2. קולפים שיני שום ופורסים לפרוסות דקיקות. מחממים מעט שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב ומטגנים את פרוסות השום תוך השגחה צמודה עד להזהבה נאה.
  3. מוסיפים לסיר את עלי התרד השטופים ומערבבים בעזרת כף עץ, על אש בינונית, עד להתרככות עלי התרד. מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס. מניחים בצד.
  4. מבשלים את הפסטה הרצויה לדרגת אל דנטה, מסננים ומוסיפים לסיר כף שמן זית ומערבבים.
  5. מוסיפים בטטות אפויות, עלי תרד מוקפצים, מעט פרמזן מגורר, ואם רוצים, 2 כפות שמנת לבישול.
  6. מוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס גס. בודקים תיבול ומגישים מיד.

 


 

(צילום: שלומי ברנטל)

 

 

ולקינוח: 4 מתכונים מתוקים

 

פטטה מכוכב בטטה: פנקייק כתום

עוגת תפוחי אדמה ובטטה 

מאפה בטטה וצימוקים

 


צילום: יפה עירון-קוץ 

(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

עוגת תפוח אדמה מתוקה

מתכון של יפה עירון-קוץ

 

המרכיבים:

1.5 ק"ג בטטה לבנה ומתוקה, קלופה וחתוכה לקוביות (אפשר גם להחליף בבטטה רגילה)

150 גרם חמאה

130 גרם סוכר

4 ביצים

100 גרם קמח

1 תרמיל וניל

50 גרם צימוקים - לא חובה

2 כפות רום - לא חובה

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך. מסננים ומרסקים ידנית (לא במיקסר). מוסיפים חמאה, ביצים וסוכר,מערבבים ומוסיפים את הקמח. חותכים לחצי את תרמיל הווניל, שופכים את גרעיני התרמיל לתערובת, קוצצים דק את התרמיל עצמו ומוסיפים לבצק, יחד עם הרום והצימוקים.
  2. משמנים תבנית עגולה בחמאה ומפזרים מעט קמח, שופכים לתוכה את בצק העוגה ועם מברשת מורחים מעט חלבון ביצה. בעזרת מזלג מציירים קווים על הבצק .
  3. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות כשעה. בודקים בעזרת קיסם במרכז העוגה. כשהוא יוצא יבש - העוגה מוכנה.

 

 

לכל כתבות שני צמחוני 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים