ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב (שבת) מסיבת עיתונאים בקריה, ובה הבהיר כי ועדת חקירה ממלכתית לטבח 7 באוקטובר ולאירועים שקדמו לו לא עומדת כרגע על הפרק. ברקע יום השואה הבינלאומי המצוין היום הוא הקפיד לחזור להשוות בין חמאס לבין הנאצים, וציין כי פעולות שונות של מטה משפחות החטופים מקשיחות את דרישות חמאס לשחרורם. ynet העביר את הצהרתו בשידור ישיר.
בפתח דבריו אמר נתניהו: "בשבוע הקשה הזה, שבו איבדנו לוחמים גיבורים, אני חוזר בפניכם על המחויבות שלנו למלא את צוואתם ולהשיג את כל יעדי המלחמה: לחסל את חמאס, להשיב את חטופינו ולהבטיח שעזה לא תהיה איום על ישראל. לא נשכח את הטבח, את האונס, את ההתעללות, את החטיפות. לעולם לא נסלח על מה שמפלצות חמאס עשו לבנינו ובנותינו, ולכן אין תחליף לניצחון מוחלט. אנחנו חייבים לנצח. אנחנו ננצח".

על צווי הביניים שהוצאו אתמול בבית הדין הבינלאומי בהאג אמר נתניהו: "היום הוא יום השואה הבינלאומי. אין אבסורד גדול יותר מכך שדווקא ערב יום השואה הבינלאומי היו מי שבאו להאג להאשים אותנו בהאשמה שקרית של רצח עם. בשם מי הם באו? בשם חמאס, הנאצים החדשים. אני מחזיק את הספר של היטלר בערבית 'מיין קאמפף'. את הספר הזה מצאו לוחמינו בבתים של אזרחים ברצועת עזה. הם מצאו ספרות נאצית ועל זה הם מחנכים את הילדים שלהם. אחרי שנחסל את חמאס בעזה לא יהיה גורם שמחנך את ילדיו לטרור ולהשמדת ישראל והעם היהודי כולו.
"בשם הנאצים החדשים הללו באה דרום אפריקה להאג. עצם הנכונות לדון בטענה הזאת מוכיחה שרבים בעולם לא למדו דבר מהשואה. אבל אנחנו כן למדנו. הלקח המרכזי של השואה הוא שרק אנחנו נגן על עצמנו בכוחות עצמנו, ולכן מול גודל הכאב שצורב את ליבנו, עלינו להמשיך להיות חזקים ונחושים ולהשיב מלחמה שערה. לישראל עומדת הזכות הבסיסית להגן על עצמה. אנחנו נלחמים מלחמה שאין צודקת ממנה עם צבא שאין מוסרי ממנו. זו מלחמה שנכפתה עלינו. אם לא נחסל את הנאצים, הטבח הבא הוא רק עניין של זמן. לכן חשוב להשלים את המלאכה. הנחיתי את שרי הביטחון והאוצר להביא תוכנית חסרת תקדים לחיזוק התעשיות הביטחוניות שלנו שנים קדימה נעשה זאת בהשקעה עצומה".
נתניהו בחר למתוח ביקורת על גורמים שלא נקב בשמם שלדבריו מרפים את רוח הציבור: "יש בתוכנו מי שבוחרים להטיל ספק בנחישות שלנו. קולות מרפי הידיים, ביניהם כל מיני לשעברים, מנסים לזרוע דכדוך ופסימיות. הקולות האלו הם מיעוט קטן. הם טועים ומטעים. אנחנו ננצח ניצחון מוחלט".
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
נתניהו עם הספר "מיין קאמפף" בערבית שנמצא בעזה
(צילום: לע"מ)
על האפשרות להקים ועדת חקירה ממלכתית, כפי שמבקש ראש שב"כ רונן בר, אמר נתניהו: "אמרתי את דעתי: את החקירות והבדיקות צריך לעשות בגמר המלחמה ולא בעיצומה. אני לא רוצה שקצינים, מפקדים ומדינאים יעסקו בלחפש עו"ד. זו טעות. צריך לעסוק רק בניצחון המלחמה. הממשלה תחליט בעניין בבוא העת, ולא הכפופים לה".
ברקע הדיווחים על נתק מול קטאר ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, אמר נתניהו: "היחסים עם מצרים מתנהלים באופן שוטף ותקין. יש כמובן לכל אחד מאיתנו את האינטרסים שלו, ויש את הצורך להגיד דברים מסוימים. הם דואגים לאינטרסים שלהם ואני דואג לשלנו. באשר לקטאר אני לא חוזר בי ממילה אחת שאמרתי. אני לא אוותר אפילו על נתיב אחד של הפעלת לחץ על חמאס או על מי שיכול להפעיל לחץ עליו. קטאר מארחת את ראשי חמאס ומממנת את הארגון. יש לה מנופים על חמאס. היא התחייבה שהתרופות יגיעו לחטופים".
האם נורמליזציה וממשל טכנוקרטים בעזה ללא חיסול יחיא סינוואר עונים על ההגדרה של ניצחון? "אנחנו נחסל את הנהגת חמאס, וביום שאחרי חמאס לא תהיה לו הנהגה. יכולותיו הצבאיות יושמדו ואנחנו נקים שם כפי שברור לכם ממשל או מינהל טכנוקרטי. על כך אנחנו עובדים. בלי שנחסל את חמאס על מנהיגיו זה לא יקרה".
מחר יהיו הפגנות לגבי התיישבות בעזה. האם חל שינוי בעמדתך בנושא זה? "המדיניות שלנו נקבעת על ידי הקבינט המורחב ולכל השאר יש דעות שונות. זה לא מחייב את ממשלת ישראל. החלטות הקבינט יפורסמו בהמשך. אף אחד לא קיבל את ההחלטה הזאת".
מדוע ישראל לא דורשת להתנות סיוע הומניטרי בתמורה הומניטרית? "אמרתי: בלי סיוע הומניטרי מינימלי לא נוכל להשלים את המשימה והיעדים שלנו. לכן אנחנו נותנים את זה". על מחאת בני המשפחות החוסמים את הכנסת הסיוע לרצועה מכרם שלום הוסיף: "הרמטכ"ל יטפל".
בני משפחות החטופים מפגינים מחוץ לביתך והם הורחקו. האם מדובר בהנחייה שלך? אתה מתכוון לצאת לדבר אליהם? "זכותם להפגין אבל אני לא נותן הנחיות לגורמי ביטחון. הם אלו שהחליטו. אני לא ידעתי על ההחלטה. דבר שני אני נפגש איתם כל הזמן, גם במשרדי". על פעילות בני המשפחות אמר: "אני מבין שאי-אפשר לשלוט ברגשות ובמארגנים, אבל זה לא עוזר. אנחנו לא זקוקים להמרצה. אבל, ואני אומר את זה באמירה אחראית, זה רק מחזק את הדרישות של חמאס".
מעיין שרמן, אימו של החטוף רון שרמן שנהרג בעזה, אמרה שבנה מת מגזים רעילים שהחדיר צה"ל. "אני לא אפרט מה צה"ל עושה. הוא נוהג לפי דיני המלחמה ועושה כל מה שניתן למנוע פגיעה בחטופים".
2 צפייה בגלריה
מפגינים חוסמים את מעבר כרם שלום
מפגינים חוסמים את מעבר כרם שלום
מפגינים חוסמים את מעבר כרם שלום, השבוע
(צילום: מאיר אבן חיים)
על תיאוריית הקונספירציה שמקדמת ח"כ טלי גוטליב אמר נתניהו: "המשרד שלי גינה את הדברים. חשבתי שהם לא ראויים. לחשוף זהות של איש שב"כ זה לא ראוי". עם זאת הוא בחר להדגיש: "יש הרבה דברים הזויים שנאמרים, ובניגוד לעמדה שאני נוקט, חברי באופוזיציה לא עושים את זה".
מטה המשפחות להחזרת החטופים מסר בתגובה לדבריו של נתניהו כי "המשפחות היו מצפות מראש הממשלה לזכור שהוא נבחר ציבור שתפקידו לתקן את המחדל, ולא לנזוף במי שבני משפחותיהם נחטפו. אם המשפחות לא יגייסו את תמיכת העולם והציבור לשחרור החטופים, הם יסיימו כמו רון ארד. גם להם המלצתם לא להפגין, לא לצעוק ולא להעלות את המחיר. ואז שכחתם אותו. המשפחות נפגשות עם מנהיגי העולם, הובילו את העברת התרופות לחטופים, הביאו לישראל את נשיא בית הדין בהאג, וגייסו את כלי התקשורת והמשפיענים החזקים בעולם לתמיכה בישראל ובחטופים. לו היו נעה, יאיר ואבנר מוחזקים כעת בידי חמאס במנהרות עזה בידי מרצחים מתועבים, היו מר נתניהו ורעייתו איתנו במתחם המשפחות בכיכר החטופים נלחמים על חייהם".
בימים האחרונים דנים בעולם על דרכים שונות לסיום המלחמה, כולל רפורמה משמעותית ברשות הפלסטינית שתיקח את השליטה ברצועה, עסקת חטופים - ונורמליזציה בין ישראל לסעודיה. עם זאת, בארצות הברית מוחים על התנהלותו של נתניהו, ובדיווחים שונים נטען כי מקורביו של הנשיא ג'ו ביידן אף ייעצו לו להצהיר פומבית שאיבד בו אמון. נתניהו גם הסתכסך לאחרונה עם שתי המתווכות הנוספות לעסקת החטופים, מצרים וקטאר.
ובעוד נתניהו מדבר על השמדת חמאס ובעולם עוסקים בשאלת "היום שאחרי", בצה"ל הציגו לדרג המדיני מידע מדאיג שלפיו חמאס משקם את היכולות האזרחיות שלו בצפון ובמרכז הרצועה. לטענת גורמים מדיניים, חוסר ההחלטה על מי ישלוט בעזה ביום שאחרי לא רק מעכב את ההישג הצבאי - אלא גם פוגע בו.
ארגון צו 9 האחראי על חסימת מעבר כרם שלום מסר בתגובה לדברי נתניהו: "מאות משאיות האספקה לרצועת עזה שנכנסות מדי יום אינן סיוע הומניטרי אלא אספקה מיידית וחמצן עבור ארגון הטרור הרצחני חמאס. יש דרכים רבות שבהן ניתן לדאוג באמת לסיוע הומניטרי. אנחנו מבינים שמופעלים על ראש הממשלה לחצים כבדים לפתוח את מעבר כרם שלום למשאיות אספקה וסיוע לחמאס. תפקידנו כעם הוא ללחוץ בדיוק להיפך. אף סיוע לא יעבור עד שאחרון החטופים יחזור".