שתף קטע נבחר

יום המשפחה בערוץ הורים

יחד עם ילדנו הבכור נולדים אצלנו כמה דברים חדשים: שקים של רגשות אשם, מיליון התלבטויות והרים של שאלות ותהיות. לכבוד יום המשפחה מסכם עבורכם ערוץ הורים את כל מה שהכי עניין אתכם: מומחים, מחקרים ופרויקטים מיוחדים. תקראו, תלמדו - אבל אל תשכחו: רק אתם יודעים מה הכי טוב למשפחה שלכם

בדרך כלל זה מתחיל בניצוצות בעיניים ובאהבה גדולה. בהמשך מגיעה הדילמה הגדולה מכולן - האם זה האדם לצידו ארצה לחיות את חיי? ילדים הם כבר המשך טבעי ופתח לאושר רב, אך גם לחששות, נקיפות מצפון ואינסוף התלבטויות.

 

לרגל יום המשפחה, ניצלנו את ההזדמנות להציץ אחורנית בפרויקטים המיוחדים שהעלנו בערוץ הורים, להיזכר מה היו הנושאים שעניינו אתכם ההורים, באלו דילמות חינוכיות עסקנו, על אלו משפחות כתבנו. ניסינו לחשוב במה תרם לנו המגוון הרחב הזה של כתבות, דעות ופרשנויות.

 

התלבטויות ראשונות

נגישות הידע והאפשרויות הרבות הקיימות כיום, מאפשרים לנו לבחור, אך גם יוצרים בלבול גדול. לידה טבעית? עם דולה או בלי? כאן גם מתחילות החששות והחרדות והמדידות האינסופיות. מקווים שמדריכי הוידיאו שלנו עזרו לכם.

 

ילדים גדולים - צרות גדולות

וכשמתרחקים מההריון, מההתלבטויות של החודשים הראשונים - עם השנים, הדילמות הופכות רבות יותר ומורכבות יותר: 


 כל משפחה והסגנון שלה. צילום: index open 

 

אילו מן הורים אתם?

אנחנו דומים, אבל שונים. לכל משפחה סגנון משלה, התנהלות מיוחדת, קודים של התנהגות וקווים אדומים המיוחדים לה. סגנונות הורות שונים היו קיימים תמיד והגלגול שלהם הוא מעניין. עד לא מזמן שלט הסגנון המתירני, שהחליף את הסגנון האוטוקרטי ואילו כיום מדברים על ההורה הסמכותי.

 

סיפורים מהלב

לעיתים הקושי הוא גדול, אבל המשפחה מספיק חזקה על מנת להתמודד איתו. המחיר הוא בלתי נתפס, אבל ההשקעה וההקרבה נושאות פרי. הצלה של ילד מיוחד ושילובו המוצלח בחברה הם עולם ומלואו. כך הוא סיפורן של שי גנות, צלמת טבע שבחרה ללכת בדרכה של נועה, בתה האוטיסטית ו סיפורה של אלה שצלחה תהפוכות, קשיים ומאבקים עם דניאל בנה החריג עד לגיוסו לצה"ל וכך הוא סיפורן של לנה וסבטה, אחיות שהובאו מבית יתומים ברוסיה ונולדו מחדש בלב הוריהן המאמצים.  


 איזו משפחה אתם? צילום: index open

 

אמא, אבא, ילד, ילדה?

ומהי בעצם משפחה? אמא ואבא נשואים + ילד, ילדה, שחיים כולם באותו הבית? האם המבנה הזה יישאר גם בעתיד? נראה כי מגמות קיימות כגון נישואים אזרחיים, משפחות חד מגדריות וביו-משפחות (משפחות המביאות ילדים באמצעות טכנולוגיה מתקדמת) ימשיכו ויתחזקו. סיפרנו את סיפורן של משפחות הומו-לסביות ההולכות ומתרבות ושאלנו איך זה לגדול בלי אמא או אבא ונגענו בנושא הגירושין על השלכותיו המורכבות:

 


 דליה ושרון, זוג לסביות ובנן תום. לכתבה המלאה לחצו על התמונה.  

 

ומה אומרים המחקרים?

מחקרים חדשים מזמנים מידע, אך גם יוצרים דילמות. לעיתים הם סותרים מחקרים קודמים. למי להאמין - למחקר של אתמול או למחקר של היום? ולאורך כל הדרך, ליוו אתכם גם המומחים שלנו, עם שלל עצות הנגזרות מהניסיון ומהתפיסה המקצועית שלהם. גיל ונטורה, פרופ' עמוס רולידר, ד"ר רותי בן זאב, זהר כרמי, ד"ר איתי גל ועוד. 

 

מתבגרים

וכאמור, כשהילדים גדלים, הדילמות גדלות איתם:


 הילדים גדלים - הדילמות גדלות. צילום: index open 

 

בית הספר

החינוך אמנם מתחיל בבית, אך גם למערכת החינוך צריך להיות חלק מרכזי בחינוך ילדינו. את רובנו מלווה התחושה כי קיים פספוס גדול שם בין כתלי בית הספר וכי במובן מסוים אבדה הדרך.

 

סיפרנו על מלחמת ההישרדות של המורים בכיתות, ניסינו לנתח מדוע ההישגים של התלמידים בארץ נמוכים כל כך במבחנים הבינלאומיים, גילינו שעדיין אין התייחסות מסודרת לאוכלוסיה הגדולה של ילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז, שאלנו מי צריך את חטיבות הביניים הסובלות מבעיות רבות ומה קורה עם האופק החדש. האם המורים מכירים את הילדים שלנו ומה ניתן באמת ללמוד מהתעודות? לא תמיד אהבנו את התשובות.

 

אפשר להתלונן ואפשר לנסות ולהשפיע. בסדרת כתבות הבאנו בפניכם את סיפורם של מורים שהתחילו עם השינוי ברגליים. הם עזבו מקצועות שונים מסיבות אידיאולוגיות והתגייסו להוראה.

 

הילדים של כולנו

לפעמים אנו נוטים לחשוב בטעות שכולם דומים. אנחנו קמים בבוקר, מארגנים ומתארגנים וטסים לעבודה. אנחנו חוזרים הביתה לילדים בשעות משתנות, מבלים בסידורים מתובלים בזמן איכות או להיפך והולכים לישון. בדרך אנחנו נהנים, כועסים, מתלבטים, שמחים ועצובים. פה ושם השגרה נקטעת באירועים מרגשים המטביעים בנו חותם. מדי פעם אנחנו מקבלים החלטות שנראות לנו גורליות ומגלים בהמשך שרובן אינו כה משמעותי בעצם. אנחנו רצים, לפעמים נופלים, קמים וממשיכים וחוזר חלילה. כך אצל כולם, נכון?

 

לא. כי לפתע נחשף בפנינו עולם אחר, עולם המתקיים במקביל לעולם שלנו, עולם שאנחנו מעדיפים לא לקרב יותר מדי, עם חוקים משלו. הוא בועט לנו חזק בבטן ומזעזע את כל היסודות המוצקים שטרחנו לבנות. כזה הוא עולמם של הילדים בסיכון. בפרויקט רחב היקף - הילדים של כולנו - סיפרנו את סיפורם של דני בן ה-9, שכל אחיו אומצו והוא חושב שהוא ילד רע כי לא נמצא לו בית, את סיפורו של איתי, שנולד עם מום קשה ובילה חודשים רבים נטוש בבית החולים עד שנמצאה לו משפחה נהדרת, את סיפורה של דינה שסיפרה לנו על חייה ברחוב ואת סיפורה של גילי, שסבלה מהתעללות מינית של אביה ומשתיקתה של אמה, שציוריה המצמררים החליפו את המילים שלא יכלו להיאמר.

 

סיפרנו את סיפורן של משפחות קלט חירום נהדרות, כמו המשפחה של גילה ובעלה הערוכות 24 שעות ביממה לתת בית לילדים שהוצאו מביתם במצב חירום. משפחות רבות פתחו את ביתן ואת ליבן ונתנו הזדמנות שנייה לילדים שביתם היה מסוכן עבורם. כך היא משפחתה של מרים, שנתנה בית חם למירי שסבלה ממכות של אמה חולת הנפש, סיפורם של אלי ורבקה, הורים ל-9 ילדים ביולוגיים שנתנו בית ל-4 ילדי אומנה שהצטרפו למשפחה הגדולה, סיפורם של עדי ורונית, שהתאהבו ברועי, ילד שוקולד עם עיניים מדברות ועוד.

 

עוד סיפרנו על ילדי הפנימיות המחפשים משפחות אליהן יוכלו לצאת בסופי השבוע, כמו למשל רועי שאימו לא רוצה שיגיע אליה הביתה, גם לא לחופשות. סיפרנו שאין מי שדואג לילדי הפנימיות לאחר גיל 18, ועל כך שכתוצאה מהזנחה וחוסר תשומת לב, חלקם לא יודעים לקרוא ולכתוב גם בגיל מאוחר. בעקבות הכתבות נמצאו משפחות אומנה לחלק מהילדים וילדי פנימייה רבים זכו למשפחות מארחות.

 

המשפחה שלכם

מהי בעצם מטרתה של עיתונות? לתת מידע, להעלות ולשקף דילמות ובעיות הרלוונטיות לאותה תקופה ולהציג מגוון דעות. העיתונות נותנת רוחב ולעיתים גם עומק, אבל בסופו של דבר בקבלת החלטות הנוגעות לפרט, ההתמקדות בו חשובה לא פחות.

 

המשפחה המיוחדת שלכם, ההורות שלכם, ההכרות שלכם את הילדים והניסיון הספציפי שלכם, את אלו אף אחד לא יכול לקחת מכם וגם לא לדעת טוב מכם. ההורות טומנת בחובה אחריות ומחויבות עצומות. חשוב שתקראו, תלמדו, תדעו מה אחרים עושים, אבל בסופו של דבר, לא הסטטיסטיקה היא הקובעת, לא המקובל והשכיח, אלא המקרה הפרטי שלכם. אתם מכירים את ילדכם טוב יותר מכל מומחה ואתם בעלי הזכות והחובה לעשות את מה שהכי נכון למשפחה שלכם. אנחנו כאן כדי לעזור לאינטואיציה. שיהיה בהצלחה!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים