שתף קטע נבחר

הרב אלישיב - מנהיג בעל-כורחו

הוא חי בסגפנות, השקיע את זמנו בתורה, ומעולם לא חלם להיות מנהיג. הרב יוסף שלום אלישיב, גדול הדור הליטאי-חרדי, בילה 20 שעות ביממה בלימוד ופסיקה, אך לא חיבר ספרי הלכה או נאם בענייני חולין. בפוליטיקה גילה מעורבות מפתיעה

בבית החולים "שערי צדק" בירושלים נפטר הרב יוסף שלום אלישיב, מנהיג הציבור החרדי-ליטאי, אשר נודע בכינוי "פוסק הדור". הרב אלישיב, בן 102 במותו, היה לרב החרדי הבכיר ביותר בשנים האחרונות – יורשו של "גדול הדור" הקודם, הרב אליעזר מנחם שך.

 

קבלו עדכונים גם בפייסבוק של ynet יהדות

 

עוד על הרב אלישיב:

 

הגרי"ש (ראשי תיבות של הגאון רבי יוסף שלום - וכינויו המוכר ביותר במגזר), לא כיהן בתפקיד רשמי כנשיא מועצת גדולי התורה של "יהדות התורה", ואף לא היה חבר בה, אך השפעתו על המפלגה ועל דרכה הייתה מכרעת. זאת אף שהיה המנהיג הרוחני של הפלג הליטאי, "דגל התורה" – הקטן שבה.

 

מחמיר וקנאי

מביתו הצנוע בסמטת חנן 10 שבשכונת מאה שערים בירושלים, פסק הרב אלישיב הלכות, וניהל את ענייני הציבור של הזרם החרדי המרכזי, כאשר חברי כנסת, רבנים ועסקני המגזר מביאים לפתחו ולהכרעתו כל סוגיה הלכתית או ציבורית הרת גורל. 

 

הביטאון הליטאי "יתד נאמן", שנוסד על ידי הרב שך, היה לו לשופר בעיקר במאבקים ציבוריים שהוביל, והעניק במה מרכזית להשקפת עולמו. מבחינה רעיונית והלכתית נחשב הרב אלישיב למחמיר וקנאי יחסית למיינסטרים החרדי, ובמקרים מסוימים אף שיתף פעולה עם פלג "העדה החרדית" הקיצוני.

 

הוא נולד בליטא בראש חודש ניסן תר"ע (אפריל 1910), כבן יחיד לרב אברהם וחיה מושא לוינסון. המשפחה אימצה את שם נעוריה של האם – אלישיב. בשנות ה-20 של המאה הקודמת עלו ארצה, באמצעות סרטיפיקטים שסידר להם הרב אברהם יצחק הכהן קוק, לימים הרב הראשי ומנהיגה האידיאולוגי של הציונות הדתית, והאב ייסד את כולל "תפארת בחורים". לאחר פטירתו עמד הרב אלישיב בראש בית המדרש, שהועתק סמוך לביתו, וזכה לכינוי "הקרוואן".

 

הלם וכאב בעולם החרדי (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הלם וכאב בעולם החרדי(צילום: אוהד צויגנברג)

 

"הרב אלישיב היה בקשר חזק עם סבו, הרב שלמה אלישיב, הנודע כ'בעל הלשם שבו ואחלמה'", סיפר בעבר ד"ר שלמה טיקוצינסקי, חוקר ישיבות ליטא והחברה האורתודוקסית במכון ון ליר בירושלים. "הוא עצמו ערך חלק מכתביו, וכך החל לגעת בקבלה".

 

פרשת קו הממזרים - הפרישה מהממלכתיות

יוסף שלום נישא לשיינה חיה, בתו של הרב אריה לוין, שנודע כ"רב האסירים". את החופה ערך הרב קוק. לזוג נולדו 12 ילדים, שניים נפטרו בצעירותם, וברבות השנים שכל הרב עוד ארבע מבנותיו – האחרונה שבהן הרבנית בת שבע קנייבסקי, רעייתו של הרב חיים קנייבסקי, שנפטרה לפני כשבעה חודשים. כל ילדיו נישאו למשפחות רבנים וראשי ישיבות מכובדים ובכירים בציבור החרדי-ליטאי. המוכרים שבהם (מלבדיו חתנו, הרב קנייבסקי), הם מחותניו, הרב שלמה זלמן אויירבך והרב מיכל יהודה לפקוביץ' (שנפטר לפני כשבעה חודשים). בשל גילו המופלג זכה הרב לראות דור שישי, כאשר בשנים האחרונות נולדו לו שני נכדי נינים.

 

הוא לא הופיע בציבור או חיבר ספרים תורניים, ועיקר עיסוקו היה לימוד עצמי אינטנסיבי ופסיקת הלכה בביתו (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הוא לא הופיע בציבור או חיבר ספרים תורניים, ועיקר עיסוקו היה לימוד עצמי אינטנסיבי ופסיקת הלכה בביתו(צילום: אלי מנדלבאום)

 

בתחילת דרכו כרב נחשב למתון ביחסו לציונות ולמדינה ולמוסדותיה, יותר מאשר בשנותיו האחרונות, כשבין היתר הסכים לשאת בתפקידים ממלכתיים. העיקרי שבהם - כהונתו במשך כ-25 שנים כחבר בית הדין הרבני הגדול בירושלים. באמצע שנות השבעים פרש ממוסד זה על רקע פסק דין האח והאחות, במסגרתו התיר הרב הראשי דאז, שלמה גורן, שני ממזרים בפסיקה נועזת ושנויה במחלוקת שקוממה עליו את הרבנים החרדים.

 

לדברי טיקוצינסקי, הוא מונה לכהונה בבית הדין העליון בשל גאונותו בתורה, אך "בשנת 74, עם פרשת התרת הממזרים, פרש במחאה כי קיבל הוראה מגדולי הדור הליטאים דאז, הרב שך והסטייפלר, שהרים את נס המחאה נגד הרב גורן".

 

שנים של מאבקי חצר

מאז פרישתו, שב לחיק הליטאי וללימוד, תוך שהוא מבסס את מעמדו כפוסק הלכה. חוקרים ומקורבים מעידים כי בשנים

אלו השתנה אופי פסיקותיו והקצין. לאחר פטירתו של הרב שך, בשנת 2001 - הוכתר כיורשו, והוא בן 91. מנהיגותו - הן כ"גדול הדור" והן כרב קהילה - לא באה לידי ביטוי כמקובל אצל אישים אחרים במעמדו: הוא לא הופיע בציבור או חיבר ספרים תורניים, ועיקר עיסוקו היה לימוד עצמי אינטנסיבי ופסיקת הלכה לשואלים בביתו.

 

"שמו את הכתר על ראשו מבלי שרצה את זה", סיפר ד"ר טיקוצינסקי. "הוא אף פעם לא ממש התערב בסוגיות ציבוריות. אין לו חושים חדים לעסקי פוליטיקה. הרב שך היה מעורה ושנון, המבין דבר מתוך דבר בעולם העשייה, אך הרב אלישיב היה ההפך של כל זה. הוא למד בהתמדה 90 שנה ב'תפארת בחורים', עד ששמו עליו את הכתר.

 

"לדעתי הוא מעולם לא הבין את המשמעות של המעמד שלו. הרב אלישיב היה אדם סגפן ומסוגר, וכמעט ולא נאם באירועים פומביים - למעט שיעור שהוא מוסר כבר שנים רבות. הוא הוקף בנכדים ומשמשים לרוב, ויצא נפסד מכל המאבקים הללו".

 

מבחינה מדינית הוא נחשב למתון, נאמן לשיטה החרדית המקורית לפיה אין להתגרות באומות העולם. בשיאה התבטאה עמדתו המתונה בתקופת ההתנתקות, אז הביע הסכמה שבשתיקה, ומפלגתו המשיכה לשבת בממשלה שקידמה את התוכנית. הרב אלישיב נודע כמתנגד נחרץ לעליית יהודים להר הבית - גם מסיבה הלכתית (החשש לכניסת טמאי-מתים למקום המקדש). הוא התנגד למכתב הרבנים נגד השכרת דירות לערבים, להסתננויות לקבר יוסף ועוד. את החיבור "תורת המלך" העוסק בהלכות הריגת גויים בזמן מלחמה, כינה "משחק באש שעלול להביא סכנת נפשות ליהודים בחו"ל".

 

הוצאת הגופה מבית החולים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הוצאת הגופה מבית החולים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

בשנה האחרונה – עם פרשת גיורי צה"ל – נוצר קרע משמעותי בינו לבין הרב עובדיה יוסף, שהגיע לשיאו במודעת מחאה גדולה נגד "הכנסת גויים לעם ישראל". זו אינה המחלוקת הציבורית היחידה ששמה חיץ בינו ובין המגזר החרדי – לחברה הישראלית. הרב אלישיב היה מתנגד נחרץ להיתר המכירה בשנת השמיטה, ויצא נגד תרומת איברים, משום שלשיטתו מוות מוחי אינו מוגדר כמוות.

 

בשנים האחרונות גילה מעורבות-יתר שלא אופיינית לחרדים באיוש משרות פוליטיות ורבניות ממלכתיות. במפלגות החרדיות האשכנזיות הקפידו תמיד שלא ליטול לעצמם תפקידים רשמיים (והעדיפו להיות סגני שרים במקום שרים), אך בבחירות לראשות העיר ירושלים ולרבנות הראשית (שניהם ב-2003), הריץ הרב את אורי לופוליאנסקי והרב יונה מצגר לשני התפקידים הבכירים - עד לניצחון.

 

התנגד לאפליה, התנגד להשתלבות

עמדותיו ביחס להשתלבות המגזר החרדי-ליטאי בחברה הישראלית נודעו כשמרניות למדי, והוא היה מעורב בדיונים אלה עד

בדיון חירום שנערך בביתו בחודש יולי שעבר, הורה למנהלי הסמינרים, שלא לשתף פעולה עם משרד החינוך, ולסכל בכל דרך את המהלך הכופה ועדות שיבוץ למניעת אפליה בקבלת תלמידות ספרדיות. "זה תוהו ובוהו", אמר. "בשביל זה יש לנו ועדת רבנים שתחליט". עם זאת, התנגד נחרצות לאפליה, ואמר כי יפעל לשלילת תקציבים ממנהלי מוסדות שיפלו בנות על רקע מוצאן.

 

לפני מספר חודשים פורסמה מודעה בחתימתו הקוראת לציבור החרדי שלא להצטרף למסגרות החרדיות בצבא או באקדמיה: "מטרתם לעשות שינוי ברוח ומהות הציבור החרדי, ולהחדיר כל מיני שאיפות אחרות". מודעה זו עוררה זעם וחשד בתוככי המגזר החרדי, השסוע במאבקי חצר, האם הרב מודע לשימוש שנעשה בשמו ובחתימתו, מה שהוביל לבדיקת אמיתות חתימתו ולמסקנות מעורפלות.

 

עד מחלתו הקפיד הרב הישיש להשכים קום בסביבות שלוש לפנות בוקר, ללימוד של כמה שעות לפני התפילה. בשש יצא לתפילת שחרית ב"קרוואן" הסמוך לביתו, ולאחריה חזר הביתה לסדר יומו הצפוף, שכלל הרבה לימוד, לצד תשובות והכרעות לשאלות הלכתיות של הציבור, והסתיים רק באחת-עשרה בלילה.

 

  • בהכנה הכתבה השתתפו: לירון נגלר-כהן וירון דרוקמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הרב יוסף שלום אלישיב
צילום: חיים צח
קרע סביב הגיור. הרב עובדיה יוסף
צילום: גיל יוחנן
קיבל את כתר "גדול הדור "לאחר פטירתו של הרב שך
צילום: מיכאל קרמר
הבת שזכתה למעמד בזכות עצמה. הרבנית בת שבע קנייבסקי
צילום: אנשיל בעק, בחדרי חרדים
מומלצים