שתף קטע נבחר
צילום: איי פי, איי אף פי

סיפור הצלחה: ההישגים של 2007

2007 תיזכר כשנה שבה ולדימיר פוטין הצליח להבהיר לעולם שהוא שליטה הבלתי מעורער של רוסיה, וכשנה שבה דרך כוכבו של הסנאטור הדמוקרטי הצעיר ברק אובאמה. זו גם היתה השנה שבה צפון קוריאה החלה להתפרק מנשק גרעיני, האג'נדה הסביבתית זכתה למקום של כבוד בסדר היום העולמי, המצב בעיראק השתפר וסרקוזי הוזנק אל ארמון האליזה. אלה ההצלחות הבולטות של השנה שחלפה. בכתבה הבאה - הכשלונות


 

סביר מאוד להניח שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לא היה יכול לחשוב על מתנה מוצלחת יותר לרגל השנה החדשה. שלושה חודשים לפני שהוא צפוי לסיים את כהונתו השנייה והאחרונה כנשיא, מפלגתו הופכת לכוח הפוליטי הבלתי-מנוצח בבית התחתון של הפרלמנט הרוסי (הדומא) – ודרכו להישאר בעמדת השפעה בפוליטיקה הרוסית נסללת.

 

זה לא חדש שפוטין פופולרי מאוד ברוסיה - ולפופולריות שלו יש סיבות שונות ומגוונות. אחת מהן היא התחושה הרווחת בציבור כאילו פוטין עצמו אחראי להתאוששותה של הכלכלה הרוסית. סיבה נוספת היא הטון הלוחמני והמתלהם שנוקט הג'ודוקא-לשעבר מול ארצות הברית ומדינות ברית נאט"ו, על רקע התוכניות לפרוס מערכת להגנה מפני טילים במזרח אירופה ולנוכח רצונה של הברית להתפשט מזרחה, ואגב נפנוף בזכות הווטו של רוסיה במועצת הביטחון של האו"ם בסוגיות כמו הגרעין האיראני והמחלוקת על מעמדו של קוסובו. כך נתפס פוטין בארצו כמחייה האימפריה הרוסית בעולם חד-קוטבי של השפעה מערבית ואמריקנית.

 

לנוכח הפופולריות הגואה שלו, נראה שאילו פוטין היה מחליט לשנות את החוקה הרוסית, הקובעת כי נשיא לא יוכל לכהן יותר משתי קדנציות ברציפות, הציבור הרוסי היה תומך במהלך. אבל שינוי חוקה נתפס כאקט אגרסיבי למדי, גם כאשר הוא נעשה בהסכמה. הרבה יותר נוח למצוא דרך אחרת להיאחז בשלטון - נניח, כזו שתהיה פועל יוצא של הליך דמוקרטי מובהק כמו בחירות כלליות.


מחייה האימפריה הרוסית בעולם חד-קוטבי. פוטין בטיול שרירים (צילום: AP)

 

לא ברור עד כמה היו הבחירות הכלליות ברוסיה דמוקרטיות. תלוי את מי שואלים. מפלגתו של פוטין "רוסיה מאוחדת", שזכתה לרוב מכריע, טוענת שהבחירות היו הוגנות ובלתי תלויות, אבל גורמים אחרים - כמו מפלגות האופוזיציה שלא עברו את אחוז החסימה הגבוה ומשקיפים זרים שניסו לפקח על הבחירות - סיפרו על מקרים רבים של שוחד בחירות ושל מעבידים שאילצו בכוח את עובדיהם להצביע בעבור מפלגתו של פוטין, שלא לדבר על כך שקולם של מועמדי האופוזיציה כלל לא נשמע בתקשורת ברוסיה.

 

אבל התוצאה הסופית היא אחת: ניצחון גדול לפוטין, והצבתו בעמדה שמאפשרת לו לא להרפות ממושכות השלטון. אחר כך הגיעה הודעת התמיכה במקורב דמיטרי מדבדב כמועמדו המועדף לנשיאות - שתמורתה הגיעה ההזמנה לכהן כראש ממשלה כאשר ייבחר מדבדב לנשיא, ובזאת נסגר העניין. פוטין אמנם טען כי אין בכוונתו לשנות את חלוקת הסמכויות הנהוגה ברוסיה - לפיה ראש הממשלה כפוף לנשיא - אבל גם בלי השינוי, ברור לכולם מי כאן הבוס, אפילו לעורך השבועון "טיים" ריצ'רד סטנגל, שבחר אותו לאיש השנה. "הוא הצאר החדש של רוסיה, והוא מסוכן - משום שלא אכפת לו מחירויות הפרט או מחופש הביטוי", אמר סטנגל ל"וושינגטון פוסט". והצאר הזה לא הולך לשום מקום. לפחות לא בינתיים. (דנה צימרמן)

 


 

יש הבדל של יום ולילה בין מצבה של צפון קוריאה עם תום 2007 לבין מעמדה לפני שנה בדיוק. שנת 2006 הסתיימה בטונים גבוהים במיוחד בעבור המדינה הקומוניסטית המבודדת. אחרי שביצעה ניסוי גרעיני ועוררה את מחאת העולם, צעד ש"זיכה" אותה בסנקציות נוספות של מועצת הביטחון של האו"ם, רבים הטילו ספק בכך שסבב שיחות חדש על פירוקה הגרעיני יניב פירות כלשהם. מאז 2005, הצליחו סבבי השיחות הללו להיכשל באופן סדרתי, וההישג היחידי שהניבו היה בניית תדמיתו של הנציג האמריקני לשיחות, כריסטופר היל, כמעין "סופרסטאר" באסיה. אבל סביר להניח שגם הפרשנים האופטימיים יותר שיפשפו עיניים בהפתעה כאשר סוכנויות הידיעות דיווחו כי הושג הסכם בשיחות, וכי צפון קוריאה הסכימה להתפרק מנשקה הגרעיני תמורת חבילת הטבות שמנה, הכוללת "בונוסים" כמו הסרתה מרשימת המדינות תומכות הטרור ונירמול היחסים בין פיונגיאנג לוושינגטון ולטוקיו.

 

אחרי שנחתם ההסכם, מיהרו הפרשנים הספקנים להזהיר כי מוקדם לברך על המוגמר. הרי צפון קוריאה כבר הסכימה לכאורה להתפרק גרעינית שנה וחצי קודם לכן, ותוך יממה עשתה "אחורה פנה" וחזרה בה מכל ההסכמים שנחתמו. אחרים הביעו דאגה מההסכם המתגמל-מדי שבו זכתה פיונגיאנג אחרי שהתריסה בצורה בוטה נגד העולם כולו, וגרסו כי ההטבות שהוצעו לה הן מוגזמות ומוקדמות. אלה גם טענו כי ההסכם משדר מסר רע מאוד לאיראן: המשיכי לצפצף עלינו, ובסוף תתוגמלי ביד רחבה.

 

ואכן, להסכם שנחתם בפברואר היו חבלי לידה לא קלים. ראשית, נכשלה צפון קוריאה לעמוד בתאריך היעד הראשון שנקבע לה לסגירת מתקנה הגרעיני העיקרי ביונגביון - בשל מחלוקת על כספים שהקפיאה ארצות הברית. אחר כך, התמהמהה פיונגיאנג עם צעדים נוספים, בטענה שהסיוע שמגיע לה על פי ההסכם טרם הגיע ליעדו. אבל בסופה של שנה, פיונגיאנג עמדה ביעדים שהוצבו לה: פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישרו כי כל המתקנים בכור הגרעיני ביונגביון הושבתו ונאטמו, ומאוחר יותר הגיעה למדינה משלחת אמריקנית כדי לפקח על פירוקו. כל הסימנים מראים כי פיונגיאנג דבקה בהסכם, למרות ניסיון העבר.


קים ג'ונג-איל ורו מו-היון בפסגה ההיסטורית בסתיו (צילום: רויטרס)

 

ועל רקע שינויים חיוביים אלה, נרשמה השנה הצלחה גדולה נוספת - והיא ההתקרבות הגדולה בין צפון קוריאה לשכנתה מדרום. מנהיגי שתי המדינות - המצויות מבחינה טכנית במצב מלחמה מאז סוף מלחמת קוריאה ב-1953 - קיימו באוקטובר פסגה היסטורית בפעם השנייה אי-פעם, שבה חתמו על אמנה לשלום ושיתוף פעולה כלכלי ומסחרי. מאוחר יותר אף התחדש קו רכבות המשא בין שתי המדינות האחיות, ומתוכננים צעדי התקרבות נוספים.

 

הדבר היחיד שמעיב על חגיגות הפרישה של פיונגיאנג מציר הרשע הם כמובן הדיווחים שמומחים צפון קוריאנים הם שבנו בעבור דמשק את המתקן הגרעיני שלפי פרסומים זרים הפציצה ישראל בספטמבר, והגילויים כי המדינה הקומוניסטית גם העניקה סיוע, חימוש והדרכה לחיזבאללה. לא ברור אילו השלכות - אם בכלל - יהיו לגילויים אלה על התוכניות להסיר את צפון קוריאה מרשימת המדינות תומכות הטרור, אבל אלה יתבררו, מן הסתם, בשנה הבאה. (דנה צימרמן)

 


 

לפני שנה, אפשר היה לומר שההצלחה היחידה שניתן לייחס לעיראק היא הצלחתם של הדמוקרטים בארצות הברית לקבל מחדש את השליטה על שני בתי הקונגרס האמריקני. עם תחילתה, נראה היה ש-2007 לא צופנת בחובה בשורות טובות בעבור תושבי המדינה השסועה והמדממת. פיגוע גדול רדף פיגוע, ובינתיים בוושינגטון התפלפלו אם המצב בעיראק כבר עונה על ההגדרה "מלחמת אזרחים", והפנו אצבע מאשימה לעבר איראן בטענה שהיא מלבה את האלימות במדינה - בין היתר בשיחות תקדימיות שנערכו בין שני הצדדים בשיתוף עיראק.

 

החלטתו השנויה במחלוקת של הנשיא האמריקני לשגר למדינה המפולגת עשרות אלפי חיילים נוספים עוררה את זעמם של הדמוקרטים בקונגרס, שנבחרו משום שהתחייבו להחזיר את החיילים הביתה. הפיגועים הגדולים בבגדד המשיכו - נגד מטרות תשתית, ואפילו נגד מוסדות שלטון מובהקים כמו הפרלמנט העיראקי - ולתוך קלחת הדם המבעבעת הזאת שוגרו ביוני האחרון 30 אלף חיילים אמריקנים נוספים. המצב הוסיף והחמיר, ואוגוסט הוכתר כאחד החודשים הקטלניים ביותר בארבע וחצי השנים שעברו מאז הפלישה האמריקנית.

 

בוושינגטון חיכו שיסתיים כבר הקיץ כדי שיוכלו לצלוב את מפקד הכוחות האמריקנים בעיראק, הגנרל דיוויד פטריוס, שהגיע לגבעת הקפיטול כדי למסור דו"ח על מצבה הביטחוני של עיראק. כצפוי, בהופעותיו בקונגרס הגן הגנרל על מדיניות תגבור הכוחות של הנשיא וטען כי היא נושאת פרי.

 

בחודשים שעברו מאז הקיץ חל מפנה. פיגועי התופת הגדולים הלכו והתמעטו. הם כמובן לא הפסיקו, אבל לטענת גורמים אמריקנים בבגדד, מספר ההתקפות האלימות בעיראק הצטמצם בשיעור של יותר מ-55 אחוזים, ובאזור בגדד לבדו, חלה ירידה של 75 אחוזים במספר הנפגעים האזרחים בפיגועים.


חיילים עיראקים בבצרה אחרי העברת האחריות הביטחונית (צילום: AFP)

 

המפקדים האמריקנים טענו כי השיפור במצב הושג הודות לתגבור הכוחות, והיללו את שיתוף הפעולה שנרקם בין כוחות הביטחון לבין תושבים באזורים הסונים השבטיים במערב המדינה, שהחליטו להיאבק בחמושי אל-קאעידה. ואולם ה"סנדיי טיימס" דיווח כי "שיתוף הפעולה המבורך" עם הסונים אינו אלא מיליציה חדשה ואכזרית למדי, שהוקמה בחסות הצבא האמריקני, המממן את לוחמיה ומעניק להם תמיכה וחימוש.

 

לא ברור עד כמה יכולה ארצות הברית לזקוף לזכותה את השיפור במצב. גורם חשוב שממנו בחרו הגנרלים האמריקנים להתעלם, הוא העובדה ששתי המיליציות השיעיות הגדולות והיריבות במדינה - צבא מהדי של מוקטדא א-סאדר והמיליציה של יריבו עבד אל-עזיז אל-חכים - חתמו לפני כשלושה חודשים על הסכם הפסקת אש, אולי בעקבות לחץ מטהרן.

 

בין אם תמשיך עיראק להשתפר, ובין אם לאו, דבר אחד ברור למדי: ב-2008 יצטרכו האמריקנים להחזיר חלק מהחיילים הביתה, פשוט משום שתקופת שירותם עומדת להסתיים, ואין לצבא האמריקני עתודות שיוכל לשגר למדינה במקומם. גם הבריטים, שנוכחותם הצבאית במדינה היתה מצומצמת בהרבה, כבר החלו בהליך הנסיגה. לא נשאר אלא לקוות שבדרך נס תחול התקדמות בהליך הפיוס בין הפלגים השונים במדינה, כדי שעיראק לא תישאב שוב לתוך מעגל האלימות הבין-עדתי. (דנה צימרמן)

 


 

יהיו תוצאות המאבק על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות בשנת 2008 אשר יהיו, שנת 2007 מהווה ציון דרך חשוב - כשנה שבה הצליח הסנאטור ברק אובאמה לפרוץ למרכז התודעה האמריקנית כפוליטיקאי מזן חדש.

 

הסנאטור מאילינוי הוא הפוליטיקאי השחור הראשון שהציבור האמריקני מתייחס אליו כאל מועמד לגיטימי לנשיאות, ולא כעוד מועמד שוליים מקצועי של מפגינים שחורים - מסוגם של ג'סי ג'קסון או אל שרפטון - שניסו בעבר לרוץ לנשיאות על מצע גזעי.

 

הסנאטור אובאמה הצליח כל כך לפרוץ את הסטיגמה של מועמד שחור - עד שעסקנים שחורים מקצועיים התקשו להשלים עם זה. לתקשורת הודלף שהשחורים - המהווים כעשרים אחוזים מהציבור האמריקני - לא רואים בו אחד משלהם. זאת מאחר שאובאמה אינו "אפרו-אמריקני אותנטי" כי מוצאו בכלל מאם לבנה ואב שחור מקניה, ומשפחתו לא חוותה את מורשת העבדים.

 

אבל הקשקוש הזה לא עבד על השחורים. ואובאמה עצמו הצליח למנף את הביוגרפיה שלו לזכותו, כשביקר בעיר סלמה במדינת אלאבמה ביום השנה לטבח שהתחולל שם במפגינים שחורים שצעדו על הגשר בדרך לעיר. בנאום מרגש שנשא בכנסיה שחורה בעיר הזכיר אובאמה כי ההפגנה בסלמה יצרה את האווירה שאפשרה את הקשר בין אביו השחור מקניה לאמו הלבנה מקנזס, שהיה עד אז בגדר טאבו.

 

אובאמה נולד בשנת 1961, שנה שבה ניהלו הד"ר מרטין לותר קינג ואנשיו את המאבק לשוויון זכויות. כשהיה הילד ברק אובאמה בן שבע, נרצח הד"ר קינג. באותה שנה, ראה אובאמה צילום במגזין "לייף" של אדם שחור שניסה לקלף את עורו השחור. לימים כתב אובאמה: "אני מדמיין לעצמי ילדים שחורים אחרים, אז והיום, עוברים רגעים דומים של התגלות. בשבילי היה המאמר הזה מארב אלים".


אובאמה וקלינטון. מועמד לגיטימי לנשיאות (צילום: AP)

 

אובאמה, איש מבריק וכריזמטי, חש מאוד נוח בעורו השחור. בגיל 45 הוא נחשב למועמד רציני לנשיאות ארה"ב. במדינת איווה, שבה ינהלו בחירות מוקדמות ב-3 בינואר, רק שני אחוזים מתוך שלושה מיליון התושבים הם שחורים. ובכל זאת, הסקרים מנבאים כי יש לו סיכוי ממשי לנצח את יריבתו הגדולה, הסנאטורית הילארי קלינטון.

 

בסקרים הארציים מועמד אובאמה לנצח את כל אחד מהמועמדים הרפובליקנים - אך השאלה הגדולה היא האם אמריקה הלבנה תצביע עבור נשיא שחור. נראה שהתשובה לשאלה הזאת כבר שייכת להצלחות ולכישלונות של שנת 2008. (יצחק בן-חורין, וושינגטון)

 


 

אם מאמינים לדברי המדענים - ויש מי שאינו מאמין - ההשלכות של התחממות כדור הארץ ניכרות כבר עתה. כיפות הקרח של הקטבים מצטמצמות, המדבר מתפשט, סביבות גידול נהרסות ומינים נכחדים. אבל לא צריך להיות מדען או אפילו כלכלן כדי להבין שהנושא הסביבתי משפיע ישירות על חיינו ברגעים אלה ממש; מספיק להביט בעיתונים - אפילו לא בעמודים הפנימיים אלא בכותרות הראשיות – כדי לדעת שהמודעות הסביבתית איננה עוד נושא שולי, אלא עברה למרכז הזירה העולמית. כמו הטרור והכלכלה, היא אחד מהנושאים העיקריים שמצויים כיום על סדר יומם של ראשי המדינות.

 

השנה, יותר משנים קודמות, נפל האסימון. האות היה אולי זכייתו של אל גור בפרס האוסקר בפברואר. החיבור בין הפוליטיקאי העצי ואבק הכוכבים עשה שירות טוב לשני הצדדים. באותו חודש הציג הפאנל הבין-ממשלתי לנושא שינוי האקלים בכנס גדול בפריז את הדו"ח השני שלו, שקבע בנחרצות שבני האדם הם כנראה האחראים להרס כדור הארץ. עכשיו נשמע קולם של המומחים והציבור גם יחד. למנהיגי העולם לא נותרה ברירה והם אימצו בחום את הנושא, ונתנה לו את מלוא הבמה.

 

למשתתפי כינוס שמונה המדינות המתועשות (G8) בגרמניה באביב היו נושאים כבדי משקל לדיון - הטרור העולמי, משבר הגרעין עם איראן, העוני באפריקה ונושאי סחר בינלאומי. אבל גרמניה, ששואפת לחברות קבועה במועצת הביטחון ולתפקיד בינלאומי ההולם את יכולותיה ותדמיתה, בחרה להציב את נושא ההתחממות בראש מעייניה והוא כיכב בהצהרת הסיכום על חשבון נושאים אחרים.


השמחה על השגת ההסכם בוועידת באלי, לפני כשבועיים (צילום: רויטרס) 

 

בסתיו הוכתר אל גור כזוכה בפרס נובל לשלום. כולם דיברו על הקשר בין הסביבה לשלום כדור הארץ. באותה תקופה כינס גם האו"ם דיון מיוחד בנושא התחממות כדור הארץ במקביל לכינוס האסיפה הכללית. האם למישהו נותר עוד ספק שהנושא ניצב כעת בראש סדר היום העולמי?

 

מעט אחר כך התכנסה בבאלי ועידת האו"ם בנושא שינוי האקלים, שמיקדה את תשומת הלב העולמית במיוחד בסופה - כשארצות הברית הסכימה, בתפנית דרמטית, לרדת מהעץ ולשתף פעולה עם שאר השחקנים. ההחלטה בבאלי השיקה משא ומתן של שנתיים עד לגיבוש אמנת אקלים חדשה - מה שמבטיח שהנושא ימשיך למקד אליו תשומת לב לעוד תקופה. (רונן בודוני)

 

 


 

ניצחונו הגורף של ניקולא סרקוזי בבחירות לנשיאות בצרפת התקבל בהתלהבות גדולה - בצרפת, אך גם בארה"ב ובישראל. אחרי שנים של כפור, היה לוושינגטון ולירושלים בן ברית בארמון האליזה, שלא מהסס לנקוט עמדה תקיפה נגד הגרעין האיראני ונגד התערבותה של סוריה בלבנון.

 

אבל עד מהרה, הסרקו-מאניה בצרפת התפוגגה לטובת המציאות. הצרפתים זעמו על כך שהנשיא החדש שלהם "לא מספיק צרפתי", כלומר, מעדיף אימון ג'וגינג ומתנזר מאלכוהול. הם גם לא כל כך ידעו איך לאכול את גירושיו המפתיעים של הנשיא מססיליה, רעייתו הדוגמנית-לשעבר. בהמשך, הרפורמות שיזם הנשיא הפעלתן, שנועדו להמריץ את הכלכלה הצרפתית, התקבלו בכעס על ידי האיגודים המקצועיים שהשביתו את המדינה.

 

ולבסוף הגיע ביקורו של שליט לוב, מועמר קדאפי, שזיכה את סרקוזי בביקורת חריפה לא רק מצידה של האופוזיציה הסוציאליסטית, אלא גם משריו בקבינט. השרה לענייני זכויות אדם, רמה יאדה, זעמה על כך שקדאפי מתקבל בכבוד והדר חרף הרקורד הבעייתי שלו בכל הקשור לזכויות אדם, ואפילו שר החוץ ברנאר קושנר הפגין חוסר-דיפלומטיות וטען כי הסכים לארח את קדאפי בלית ברירה.

 

בתגובה למבקריו, אמר סרקוזי כי בפגישתם, דרש מקדאפי הסברים על הפרות זכויות האדם שמבצעת לוב, אך בראיון שהעניק קדאפי לתחנת טלוויזיה צרפתית, סתר האורח הססגוני את דברי מארחו וטען כי זכויות האדם לא נדונו. תדמיתו של הנשיא ואמינותו נפגעו, והתמיכה הציבורית בו צללה - אבל אז גילתה צרפת שהנשיא מאוהב בדוגמנית-העל והזמרת קרלה ברוני, ופתאום הכל נשכח.


סרקוזי וברוני, נופשים היום במצרים. רומן על אמת? (צילום: AFP) 

 

"כל הסיפור של קדאפי פגע מאוד בדימוי שלו, אבל אז פתאום נודע על הרומן עם ברוני - והנה, כמו בהנף מטה-קסמים, הוא הפך שוב לדמות נוצצת. הוא שוב פעלתן, מבריק ומפתה", אמר הפסיכיאטר סרז' חפץ ליומון "לה פריזיין".

 

"אני מונוגמית מדי פעם, אבל אני מעדיפה פוליגמיה ופוליאנדריה (אישה שלה יותר מבעל אחד – ד"צ). האהבה נמשכת זמן רב, אבל תשוקה בוערת - רק שבועיים או שלושה", כך אמרה ברוני בפברואר בראיון למגזין "פיגרו מדאם". לאור דברים אלה, קשה לדעת אם הרומן החדש יימשך גם אל תוך 2008, אבל גם אם לא, סרקוזי יכול לשמוח: המשבר הזה כבר מאחוריו. (דנה צימרמן)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה. מועמד לגיטימי לנשיאות
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
המתקן הגרעיני ביונגביון. פיונגיאנג מתפרקת
צילום: איי אף פי
פוטין ומדבדב. שמור לי ואשמור לך
צילום: רויטרס
דוכן שווארמה בבגדד. חזרה לשגרה?
צילום: רויטרס
גור בטקס הנובל. חיזוק למחנה הסביבתי
צילום: רויטרס
סרקוזי. הפך שוב למפתה
צילום: איי אף פי
מומלצים